Főoldal » Búfelejtő délelőtt az Aquincum Hotelben

Búfelejtő délelőtt az Aquincum Hotelben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az ülő munkát végzők a megmondhatói, hogy milyen nehéz fizikai munka a számítógép használat. A stressz, a „görcsölés” nemcsak a lelkünket gyötri, hanem a gerincoszlopunk

Is megszenvedi( mint tartó-szerkezet és mint energia-központ egyaránt), és az izmaink feszülése is túlzott kifáradáshoz vezet.

Szükségünk van hát lazításra. Testünknek, lelkünknek egyaránt.

Megénekeltem már a Dagályt, mint nyári relaxáló helyszínt, most egy új, téli élményemről számolok be. Az Aquincum Hotelben pihentem a két ünnep között egy egész délelőttöt.

Mindössze 5 villamosmegállóra lakom tőle, tehát nem kellett a nap másik felét utazásra, a pénz másik felét útiköltségre költenem. Óbudán, a Szentlélek téri megállónál (a szebbik oldalon), a saját parkjában a Zsinagóga mellett bújik meg, a villamosmegállótól szinte láthatatlanul.

Ebben a parkban én már vidéken vagyok, mert olyan, mint egy kastélyszálló parkja, platánokkal, fenyőkkel, ginkgóval, szépen nyírott sövényekkel, régi kövekkel, a római kori falak maradványaival. Olyan ez a hely, mint egy oázis a sivatagban ( csak egy kicsit több az autó).

A Spa-ban minden földi jóval vártak. Úszómedencék, jacuzzi, szauna és gőzszauna, pihenőágyak……..

És a legfontosabb, amivel semelyik, télen is nyitva tartó közfürdő nem szokott szolgálni: udvarias, figyelmes személyzet, a belsőépítészet és lakberendezés magas színvonala és patyolat tisztaság mindenütt, zöldelő növények, finom ízléssel megkomponált karácsonyi dekoráció.

A kikapcsolódás perceiben, ilyen környezetben könnyedén elengedi az ember a híreket, a munkahelyi és magán-gondokat, csak az itt és most van.

Csönd van és béke, természetes fény is bejön a medence fölé, ahol nézegethetem a tetőkert örökzöldjeit ( mert télen is unalmasnak tartom az úszást).

A szaunák izomlazító, görcsoldó, feszültségcsökkentő hatása semmivel sem helyettesíthető.

Furcsán vagyok összedrótozva, mert a szaunázást nem találom unalmasnak, pedig csak ülök, és a külvilág iránti érdeklődés nyomai sem fedezhetők fel rajtam. Egy gondolat foglalkoztat: milyen jó nekem!

Az erős hő inger hatására fokozott izzadás lép fel. Kb. 3 millió izzadságmirigy dolgozik azon, hogy a karácsonyi repetázás melléktermékeitől megszabaduljak.
Érzem, látni vélem, hogy a forróság hatására kitágulnak a véredényeim, majd a hideg vizes hűtés hatására, ezer tű szúrására emlékeztető csipkedések közepette, összehúzódnak. A hideg víztől úgy érzem, mintha 10 kilóval és 20 évvel lennék fiatalabb. Szinte hallom a speciális védősejtek, (a T-lymphocyták) aktivitását, ahogy rohannak a tüdőmből kitakarítani az iroda és a városi szmog emlékeit. A kellemes meleg ellazítja az izmaimat, még az egértől görcsbe állt vállam is meggyógyult.

Többféle masszázzsal is kényeztethetjük magunkat, el kell hinnünk, hogy megérdemeljük! Én ezt most kihagytam.

Ha nem adjuk meg a testünknek azt a kényeztetést, pihenést, kikapcsolódást, amit igényel, előbb vagy utóbb orvosra fogjuk költeni az árát, vagy betegen leszünk kénytelenek kipihenni magunkat.

Hiszen a gépeinket is elvisszük néha szervizbe, a lovakat lecsutakolják, a kutyák szőrét kikefélik, miből gondoljuk, hogy az emberi testnek perpetuum mobileként 24 órás üzemmódban kell működnie, egész évben?

Nem is értem, hogy miért nem a nyugágyak, a jacuzzi, a SPA kapta a búfelejtő nevet? Tudtak valamit az ókori rómaiak is és a törökök is: meleg fürdőkben, szaunában pihentek, tisztálkodtak, gyógyultak, regenerálódtak, relaxáltak. Csak nekem kell magam arra emlékeztetnem, hogy ne felejtsem el ezt az ősi bölcsességet!? Nevezetesen, hogy a testet a lélekkel, a lelket a test segítségével is gyógyítani, regenerálni, támogatni kell.

Fűben, fában, Aquincumban orvosság!

Viszlát Aquincum! Remélem kedvet kaptatok egy kis kikapcsolódáshoz!

Jövök a jövő héten is!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.