Főoldal » Csakis könnyedén!

Csakis könnyedén!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sokat gondolkodtam ennek a történetnek a megírásán.

Pedig már akkor, amikor ez megtörtént tudtam, hogy egyszer megírásra kerül. Csak vártam. Hogy mire, az még most is homályos számomra. Talán arra, hogy az idő megérlelje. Egy kívülálló szemszögéből nem tűnik majd olyan komoly, nagy súllyal bíró dolognak, de nekem az.

Ez a történet egy rendkívül fontos dologról szól. Arról, hogy hogyan kell hozzáállni az élethez. Én magam hajlamos vagyok mindent nagyon komolyan venni, különösen azokat az eseményeket, amik a magánéletemmel, a lelki dolgaimmal kapcsolatosak. Képes vagyok egészen mélyen elmerülni a rám zúduló érzelemtömegben, hogy aztán órákon, sőt napokon, akár heteken keresztül agyaljak ugyanazon az egy dolgon. Végül aztán a megállás nélkül való pörgéstől kimerülten zuhanok a lelki nihilbe, ahol rájövök arra, hogy az egésznek semmi értelme, ami történt megtörtént, ideje továbblépni. Hiszen Ő is ezt akarná.

Megint sokat beszélek magamról. Pedig ez a rovat nem rólam szól, hanem Gyurka gururól, a Mesteremről.

A különféle történetek írása közben többször átfutott az agyamon a gondolat, hogy egy kicsit túlmisztifikálom Gyurkát és az Ő megszólalásait, gondolkodásmódját. Lehet, hogy egyáltalán nem volt benne mögöttes tartalom, csak én vetítem azt belé. Valószínűleg így is van. Aztán eszembe jutott, hogy ez olyan, mint egy vers. A költő megírja, aztán nem lehet tudni, hogy mi volt vele a szándéka, mit akart üzenni vele. Azt csak Ő tudja. Onnantól kezdve az Olvasón múlik, hogy mit lát meg benne, mit olvas ki a sorok között, ami nagyban függ a pillanatnyi lelki állapotától. Lehet, hogy a költő úgy igazán semmit sem akart üzenni a versével, csak papírra vetette azt, amit az ihlete a kezén át valósított meg. És mégis, az Olvasóban adott esetben katartikus élményt tud adni. Én is ugyanígy vagyok a Mesterrel. Ő nem csinál mást, csak létezik, és várja azt, hogy lelkem egy kiüresedett edénnyé váljon, amibe Ő beletölti majd a tartalmat. Másnak mindez semmit nem jelent, nekem viszont rengeteget.

És hogy hogyan kell hozzáállni az élethez? Erre Lin-csi apát azt mondaná: Csakis könnyedén!

“(…) a Víz bölcs taktikája lényegében a következő: szüntelenül áramlik, s miközben mindenhez alkalmazkodik, minden keményet kikerül, átfolyik rajta, s föloldja azt: önmaga nem változik. A Víznek nincs formája, csak “lényege”. Ezért mindent legyőz, és feltartóztathatatlanul hömpölyög a végtelen Tengerbe.” (Müller Péter: Jóskönyv)

Már több mint egy éve történt. Péntek délután volt és a Duna-parton az akkori barátnőm, Virág, meg én szakítottunk. Otthon aztán elmeséltem a történteket a szüleimnek. Gyurka később csatlakozott be és csak annyi jött át neki, hogy valami baj történt. Leült mellém, átölelt és megkérdezte:

– Mi történt veled és Virággal?

– Szakítottunk. Tudod mit jelent az, hogy szakítani?

– Nem.

– Azt jelenti, hogy Virág és én már nem szeretjük egymást, és nem leszünk többé együtt.

– Miért?

– Mert sok idő eltelt és elmúlt a szerelem. Már nem vagyunk szerelmesek.

Ült mellettem és látszott rajta, hogy elgondolkodott a hallottakon, majd azt kérdezte:

– És ivott energiaitalt?

Az akkori szomorúságomat elementáris erővel áttörte ez a kérdés, aminek hatására hangos nevetésben törtem ki. Ő persze nem értette, hogy ezen mi olyan vicces, hiszen ez egy halálosan komoly kérdés. Elmeséltem a barátaimnak, akikkel megállapodtunk, hogy ezentúl ha előfordul, hogy valamelyikünk szakít a barátnőjével, akkor ez lesz az első kérdésünk: És ivott energiaitalt?

Gyurka ezután nem sokat kérdezősködött Virág felől. Még egyszer megkérdezte, hogy át fog-e jönni hozzánk valamikor, de mivel erre azt feleltem, hogy nem valószínű, így hát nem is foglalkozott tovább a dologgal. Néha azért felemlegeti, hiszen nagyon szerette Őt, szereti Őt most is. Úgy tűnik, hogy neki nagyon hamar sikerült ezen túllépni, mert csakhamar a jövő felé tekintett. Arra volt kíváncsi, hogy ki lesz a következő lány, akit haza fogok vinni. Szerette volna már megismerni.

Virág, ha ezt olvasod, remélem nem sértődsz meg ennek a kedves kis embernek a szavain. Ő igazán nem akart megbántani téged. Csak egyszerűen így éli az életét. Nem csinál mást, mint a Víz bölcs taktikáját követi, s azt üzeni nekem, neked és mindenkinek, hogy a boldog élet titka mindösszesen két szóból áll:

Csakis könnyedén!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.