Főoldal » Cukorbetegség és lelki betegségek

Cukorbetegség és lelki betegségek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ahogy a korábbi cikkben is írtam a cukorbetegség önmagában is nagy pszichés terhet jelent a beteg számára. A társuló lelki betegségek rontják az önkezelés minőségét, ezért fontos korai felismerésük és kezelésük. A leggyakoribb cukorbetegséghez társuló pszichés zavarok: a depresszió, a szorongás különböző formái és az evészavarok.

Depresszió: Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegek kb. 30%-a szenved depresszióban.   Egy áttekintő tanulmány eredménye alapján szoros összefüggés van a depresszió és a hiperglikémia (magas vércukorszint) között. 5000 beteget vizsgáló tanulmányban azt az eredményt kapták, hogy minél kifejezettebbek voltak a depresszió tünetei, annál több és súlyosabb volt a diabeteses szövődmény. Értelemszerűen depresszió esetén a cukorbetegség kezelése is sérül, ezért pszichoterápia (például kognitív viselkedésterápia) szükséges. Egy amerikai tanulmány szerint a kontroll csoporttal összehasonlítva a kognitív viselkedésterápiával kombinált kezelésben részesülő betegek esetében, a 10 hetes kezelés után 85%-ában tünetmentessé vált a depresszió, szemben a kontroll csoport 27%-ával. A jó terápiás eredmények 6 hónap után is megmaradtak. A diabétesz pszichoterápiáját az a tény is támogatja, hogy a depresszió gyógyszeres kezelése során alkalmazott farmakonok egy része testsúlygyarapodást, inzulin-rezisztencia fokozódást okozhat.

Szorongásos zavarok: A szorongásos zavarok közül előfordulási gyakoriságuk miatt két körülírt formával külön kell foglalkoznunk. Az egyik a diabetes szövődményeitől való félelem. A szövődmények veszélyét túlhangsúlyozó, helytelen edukáció indokolatlan félelmeket, téves hiedelmeket alakíthat ki a betegben, amelyektől való megszabadítás külön kognitív terápiát igényelhet. A másik körülírt szorongásforma a hipoglikémiától való félelem, illetve a pánikzavar. A pánik és a hipoglikémia tünetei megtévesztésig hasonlóak. Ennek oka az, hogy mindkét esetben ugyanaz a stresszreakció indul be és a kísérő jelenségek ténylegesen azonosak (pl. remegés, izzadás stb.). A megkülönböztetéshez a vércukormérés elengedhetetlen. A hipoglikémia-félelemre számos jel utalhat pl. a beteg túl gyakran (naponta hatnál többször) méri a vércukrát, szükségtelen közti étkezéseket iktat be, a vércukrát igyekszik általa biztonságosnak ítélt, magasabb értéken tartani, fél az egyedülléttől, az utazástól, sportolástól.  Ezek a szorongásos zavarok viselkedésterápiás módszerek segítségével sikeresen kezelhetők (és kezelendők).

            Evészavarok: A diabetes és az evészavarok (pl. anorexia nervosa, bulimia nervosa) együttes előfordulására vonatkozóan ellentmondó adatokkal találkozunk. Az 1-es típusú diabeteses nőknél mindkét evészavarnak nagyobb a rizikója. Egy több, mint 300, 1-es típusú diabeteses nőt vizsgáló tanulmány során azt találták, hogy a megkérdezettek majdnem 1/3-a bevallotta, hogy szándékosan kihagyja az inzulint a hízástól való félelem miatt.  Ez azonban egy önrontó kör kialakulásához vezet, ami a jó diabetes beállítást lehetetlenné teszi és mindkét betegség (az evészavar és a cukorbetegség) prognózisát nagymértékben rontja. Ezekben az esetekben is a pszichoterápiás kezelés elengedhetetlen.

           

 

Forrás: Sal I, Papp I, Perczel F.D. (2012): Magatartás-orvoslási lehetőségek a cukorbetegség és az elhízás kezelésében. Orvosi Hetilap, 153 (11), 410-417.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.