Főoldal » Dustin Hoffman végre összeszedte magát

Dustin Hoffman végre összeszedte magát

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Olvasom az egyik népszerű bulvár újságban.

Mi van? Kérdezem én, hiszen kedvenc színészemnél összeszedettebb, fegyelmezettebb, rendezettebben élő színész nem sok van (ismereteim szerint). Alakításairól csak felsőfokon szoktak beszélni, mentes a sztár allűröktől, nem iszik, nem dohányzik, nem drogozik, nem igyekszik feltűnni a lepedőn nyújtott teljesítményével.

Akkor honnan is kellett neki összeszednie magát?

Hallgatott a felesége unszolására, és legyőzte „démonait”.

Jaj! Voltak neki??? Voltak. Állítólag régi álma volt, hogy filmet rendezhessen, de az utolsó pillanatban mindig szorongásai voltak, elbátortalanodott és lemondta a felkéréseket.

Ennek lett most vége. Ugyanis terapeutához fordult, hogy gátlásai feloldódjanak, szorongásai helyét tettrekészség vegye át (76 éves!). És láss csodát, munkához látott, és állítólag mi is láthatjuk az év végén az általa rendezett filmet. (Kvartett)

Gondoltátok volna, hogy egy ekkora színésznek önértékelési zavara, szorongásai vannak? Én nem, igaz nem is szoktam foglalkozni a színészek magánéletével.

75 évesen is lehet megújulni? elengedni a bizonytalanságot? az önértékelési zavart??

Lehet, hogy a rendezéssel kapcsolatban aktivizálódott a lelkében az a szégyentábla felirat, amit színi növendékként írtak a neve fölé „Legkevésbé valószínű, hogy sikert arat”.

Iskolai és pályakezdő éveinek kudarcai, vagy a menekült család sorsa, hagyta rajta a lelkén a lábnyomát?

Nem tudjuk.

Azt tudom, hogy felejthetetlent alkotott minden filmben, amiben láttam. A Kramer kontra Kramerben, a Rain Man-ben, a Vírusban, az Aranyoskámban….

Kétszer kap valaki Oscart és lehet önbizalom hiányos?

Lehet. Ami még ennél is szokatlanabb, hogy akar és tud is tenni ez ellen. Hogy ne álljon be a saját dicsfényükben sütkérező, a régi dicsőségből is jól megélő sztárok sorába, ne haladjon ezen a kitaposott úton. Alkotni és dolgozni akar, új területen, és belátja, hogy ehhez neki magának kell változnia, leküzdeni a démont. Hinni abban, hogy, amíg nem vagyunk eltemetve, addig tenni tudunk saját álmaink megvalósításáért.

Hányan adjuk fel régi álmainkat, mert félünk a kudarctól?

Hányan várják tétlenül, hogy majd elmúlik a válság, majd lesz munkahelyük, majd a kormány, majd az aranyhal vagy a lottó ötös teljesíti a kívánságukat?

Hányan gubózunk be otthonunkban, és várjuk, hogy becsöngessen a sült galamb? Nem is sejtve, hogy az akadály bennünk van.

Hány embernek száll a fejébe a dicsőség az ő sikereinek, tehetségének töredékétől?

Mindannyian tudnánk arra is példákat sorolni, amikor valaki tehetséges egy területen (pl. színész), aztán politikusnak, igazgatónak, rendezőnek, közgazdásznak, megváltónak képzeli magát (megújulás, rákészülés nélkül)?

Mert a váltásra készülni kell. Elsősorban lélekben.

Hány faluszerte világhírű celebből lesz alkoholista, drogfüggő, bulvárlap-töltelék, mert a sikert nem tudja feldolgozni? A hírnév felemelhet és romlásba dönthet….

Talán, ha sokkal több ilyen példaadó hírt olvasnánk a hírességekről, elhinnénk, hogy nekünk is sikerülni fog. Hogy nem elég a vak szerencse. Keresnénk az új kihívásokat, másként néznénk a saját erényeinkre, hibáinkra, lehetőségeinkre. Kipróbálnánk magunkat új területeken, keresnénk az új impulzusokat.

Hiszen egy ember nagyon összetett szerkezet. Sokféle tehetség, lehetőség van elrejtve bennünk, de nekünk kell megkeresnünk önmagunkban.

Nem szabad restnek lennünk arra, hogy segítséget vegyünk igénybe a felfedezéséhez. Mert nem mindig jön ez magától. ( Milyen beszédes szó: magától…azaz tőlem magamtól!)

Tele van a bulvársajtó azzal, hogyan züllenek el, halnak meg elképesztően tehetséges, szépséges, gazdag emberek, akiknek tálcán kínált az élet ajándékokat. Nem tudták érte nyújtani a kezüket, nem tudták elfogadni, nem hitték el, hogy megérdemlik, nem tudták elfogadni a baráti, családi jó tanácsokat.

A Dustin Hoffmann által választott útról ritkábban kapunk, hírt. Hogy hogyan NEM jut valaki erre a sorsra. Hogyan lesz valakiből kétszeres Oscar díjas színész, annak ellenére, hogy színinövendékként a fenti szégyentáblán szerepelt a neve.

És hogyan lesz rendezővé, annak ellenére, hogy ő maga sem hitt benne, hogy jól tudja csinálni.

Van egy felesége, aki javasol neki valamit. Neki van két füle, amivel ezt meghallja.

Ilyen egyszerű a recept.

Hogy milyen lesz a film, amit Dustin Hoffman, a rendező jegyez?

Nem tudjuk!

Témánk szempontjából nem is lényeges! Egy démonnal kevesebb! Egy választható lehetőséggel több. Tiszta haszon! Végtére is még csak 76 éves!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.