Főoldal » Erősnek lenni – 1. rész

Erősnek lenni – 1. rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

In medias res: Gyurka gurunak elkészült élete első tetoválása. Egy vérszomjas fekete párduc – ahogy Ő mondaná.

Ennek a jelentősségteljes és minden szempontból különleges eseménynek azonban igen komoly és nem éppen rövid előtörténete van. Kérlek foglalj helyet, Kedves Olvasó (ha eddig nem tetted volna meg), gondolatban már töltöttem magunknak egy pohár bort, hogy megkönnyítse barátságunk elmélyülését, és lanttal a kezemben elmesélem neked Gyurka guru és a fekete párduc históriáját… ha érdekel. De ha nem, akkor is.

Erősnek lenni nem könnyű. Egy autistának különösen nem az.

Ezt Gyurka guru is nagyon jól tudja. Ugyan számos életet megélt már és kellő tapasztalattal rendelkezik, korántsem beképzelt ezen tudás birtoklása miatt. Neki is ugyanúgy megvannak a maga félelmei és gyengeségei, mint bárki másnak és ezeket nyíltan felvállalja. Ezzel is példát mutat. Nem akar másnak látszani, mint aki valójában.
Azért azt tegyük hozzá, hogy van a személyiségében egy adag nárcizmus, nem kevés humorral fűszerezve. Utóbbi azért, hogy még véletlenül se tűnjön úgy, hogy komolyan veszi saját önimádatát. Fogalmazzunk úgy, hogy van egy egészséges önbizalma és ezzel nincs is semmi baj. Popper szerint kétféle személyiségtípus lehet igazán nárcisztikus: a szent és a bűnöző. A szent azért, mert Ő az, aki mentes a földi lét minden mocskától és magával Istennel kommunikál, a bűnöző pedig azért, mert annyira lesüllyedt az alvilágba, hogy önmagát nem tartja a kisstílű társadalom tagjának, kívülálló, aki a saját szabályai szerint él.

Gyurka guru nem tartja önmagát és tanításait az egyetlen igaz útnak. Neki is ugyanúgy vannak példaképei. Mind nagy emberek, igazi hősök. Songoku, Vegita, Inuyasha, Batman, a Szellemlovas, Pókember, de mind közül a leginkább tiszteletre méltó, az abszolút ideál Arnold Schwarzenegger. Az izomkolosszus, az erő és a tekintély szobra, aki ezt a címet egyértelműen a Terminátor trilógiában nyújtott alakításával érdemelte ki. Amikor Gyurkának már volt keresete elmentünk egy dvd boltba és mondtam neki, hogy nézzen körül nyugodtan és azt választ magának, amit csak akar, elvégre rendes, dolgos, pénzkereső ember. Ez az Ő pénze, arra költi, amire csak szeretné. Kisvártatva meg is jelent egy jókora díszdobozzal a kezében, amin látványos betűkkel ez állt:

A Terminátor Trilógia.

Gyurka ismét a hétköznapok helyes megélésére tanított minket, arra, hogyan kell járni az Igaz Utat, mindenféle maszkok és színpadiasságtól mentesen, ami egyben önmaga számára is komoly próbatételnek bizonyult.

Úgy hívják: Influenza elleni oltás.

Kedves Olvasó, ne tessék lekicsinylő mosolyra húzni a szádat, hiszen egy oltás mindenki számára komoly dolog! Szegény Mesterünkön látszott, hogy szorong, gyakran meg kellett nyugtatni, hogy nem lesz semmi baj, először én kapom meg a szurit és Ő velem jön, hogy lássa, hogy egyáltalán nem fájdalmas, csupán egy kicsit kellemetlen és az egész nem tart tovább pár másodpercnél. Saját magát azzal biztatta, hogy olyan bátor lesz, mint Vegita. Szerencsére a doktornő és az asszisztensnő nagyon empatikusak voltak és még a hivatalos kezdés előtt negyed órával fogadtak minket. Jól ismerik Gyurka gurut, és nagyra becsülik a Mester szellemi munkásságát. Hősiesen viseltem az oltást, pedig én is rinyáltam ám (a férfiak egyébként is ilyen rinyálósak), de meg kellett mutatnom, hogy katonadolog. Úgy tűnt, hogy Mesterünket megnyugtatta, mert nagyon jól viselte a kiképzést, nem lett utána rosszul, úgyhogy mehettünk is haza. Otthon aztán nagymamának rögtön elújságolta, hogy milyen hősiesen viselkedett. Végül egy önbizalommal teli mondattal summázta a nagy kalandot:

– Tudod Mama, nekem akkora izmom van, hogy a Doktornő alig tudta a tűt belém szúrni!

Tisztára mint Schwarzenegger.

(Mára elteszem a lantot Kedves Olvasó. Remélem ízlett a bor, amit poharadba töltöttem, maradt belőle legközelebbre is. Várlak csütörtökön ugyanitt.)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.