Főoldal » Értékelhetetlen szaktudás

Értékelhetetlen szaktudás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Amióta a szakdolgozói képzés kikerült az iskolarendszerből, nevenincs bt-k, kft-k végeznek üzleti megfontolásból oktatást. Sokszor pesti bérházak emeletilakásában, a szükséges tárgyi és oktatói feltételek nélkül zajlik az ápolók, gyógymasszőrök, szakasszisztensek és más egészségügyi dolgozók képzése.

Balogh Zoltán, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke hangsúlyozta: óriási gondok vannak az egészségügyi szakemberképzés minőségével, amióta ez a feladat kikerült az iskolarendszerből. A  tanfolyamok az engedélyezésnél még általában megfelelnek az előírásoknak – vélekedett Balogh Zoltán – ám valójában sokkal rövidebb a képzés a tervezettnél, kevés és nem megfelelő a gyakorlati oktatás. Van olyan szakma, amelyet a nemzetközi ajánlások szerint körülbelül 1200 órás, úgynevezett ráépülő képzéssel lehet elsajátítani, de Magyarországon a végzettséget igazoló papír elvileg 450 órás oktatással is megszerezhető.

A kamarának ugyan nincs ellenőrzési joga a képzések fölött, de amióta 2009-től a szakmai szervezet is képviselteti magát a háromtagú vizsgabizottságban, Balogh Zoltán találkozott már olyan 18 fős csoporttal, amelyből 17 végzőst meg kellett buktatni. Többségük ott szembesült azzal, hogy hiába fizette ki a tanfolyam árát, a tudása nem megfelelő. Volt olyan vizsga, amelyet a rossz színvonal miatt fel kellett függeszteni. Sokszor előfordul az is, hogy  a hirdetésekben OKJ-s végzettséget ígérnek a fiataloknak, ám a végén ezt nem kapják meg, s csak egy szinte értéktelen papírt adnak nekik. Tehát már nem csak az a baj, hogy kevés az egészségügyi szakdolgozó, hanem az is, hogy egyre kisebb a tudásuk. A most végzettek készségei sokkal gyengébbek, mint egy évtizeddel ezelőtt és ez megmutatkozik az injekció beadásában, az infúzió összeállításában, a betegmozgatásban, a táplálásban.

Magyarország EU-csatlakozása óta sokat változott az egészségügyi szakemberek képzése. Míg korábban általában egészségügyi középiskolában folyt az oktatás, addig mára ez kikerült az iskolarendszerből, és az érettségi után választható az OKJ-s, vagy főiskolai végzettséget adó képzés, amelyet magánvállalkozások végeznek. A szakmai kamara elnöke szerint nem kellene visszaállítani a korábbi rendszert, hiszen nem jó, ha a fiataloknak 14 éves korukban kellene eldönteniük, hogy ezt a pályát választják, s 17 évesen már a betegágy mellett dolgoznak. Elképzelésük szerint a képzést részben vissza kellene helyezni az iskolarendszerbe úgy, hogy bizonyos középiskolákban a fiatalok felvehessék a szükséges  tantárgyakat, így érettségi után már csak 1-1,5 éves ráépülő képzést  kellene elvégezniük, amelynek minőségét is könnyebb ellenőrizni. Ebben a technikum jellegű képzésben nagyobb szerepet kellene kapniuk az egészségügyi intézményeknek, amelyekben persze az is gondot okoz, hogy a szakoktatói gárda nagy részét leépítették.

A szakmai kamara az elmúlt években sokszor tett javaslatokat a képzés átalakítására, de eddig nem történt érdemi intézkedés. Az új kormány megalakulása után is felvetették ezt , s reményeink szerint gyors kormányzati intézkedések fognak kezdődni, mert a helyzet így tarthatatlan.

forrás: @TInfo

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.