Főoldal » Érvek és ellenérvek a drogok legalizálása mellett

Érvek és ellenérvek a drogok legalizálása mellett

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hosszú évek óta megy a vita, hogy miért kellene legalizálni az egyes drogokat és miért ne engedélyezzék a legalizálást. A legtöbbet elhangzott érvek szerintem a következők.


Érvek a drogok legalizálása mellett:

Csökkenne a feketekereskedelem: Mivel, aki drogot szeretne szerezni, az vagy így vagy úgy megszerzi, a legalizálás után már törvényes úton is hozzájuthatna, nem kellene mindenféle – esetenként életveszélyes- kockázatokat felvállalnia, hogy megszerezze az áhított anyagot. A drogcsempészek száma is lecsökkenne. Az adóztatás is megjelenne.

Javulnának a higiéniai körülmények: Ma a droghasználóknál a higiénia szinte ismeretlen fogalom, a legalizálás után ez talán  javulna, mert nem kellene mindenféle koszos lyukakba bujkálni, hogy bevegyék a drogot, a droghasználathoz szükséges eszközöket is biztonsággal megtudnák vásárolni, nem a szájról szájra, kézről kézre terjedt eszközöket használnák, melyek a fertőzések elkerülhetetlen forrásai. Talán a HIV fertőzést is vissza lehetne szorítani, ha megállítani nem is. Drogkultúra is kialakulhatna.

A legalizálással, már nem lenne tabu téma: a drogok fajtáiról, hatásairól, kockázatairól már fiatalkorban lehetne beszélni a tinédzserekkel, mert ma általában minden információ nélkül próbálják ki sorra a különböző drogokat, anélkül, hogy tisztában lennének a következményekkel, hatásokkal, ha többet tudnának róla, akkor talán nem próbálnák ki, vagy ha mégis akkor fel tudnák mérni a hatások, következmények ismeretében, melyiket is próbálják ki és milyen mennyiségben. Így talán a túladagolás általi halálos kimenetek száma is csökkenne.

Ami nem tilos nem vonzó: Vagyis sokan azért kezdik el használni fiatalon a drogokat, mert tilos, és ez a kamasz lázadás legfőbb eszköze, amennyiben a legalizálás megtörténne, már nem lenne olyan vonzó, továbbá visszautalva a 3. pontra az ismeretek birtokában még inkább lecsökkentene az esély a kipróbálásra.

Szabályozás: Most nincsenek szabályok a drog fogyasztásra, ám legalizáció után már szabályozás is megtörténne, hogyan, hol, mikor,  milyen feltételekkel, milyen körülmények mellett lehetne drogot fogyasztani.

 

Érvek a drogok legalizálása ellen:

Kevés a szakember: A drog fogyasztás okozta következmények kezelésére, illetve a következmények kialakulásának megelőzésére nincs elég szakember. Értem ezt az egészségügyben, szociális szférában dolgozókra. Mivel nagyon nehezen ismerték el, hogy van drogprobléma az országban, ezért a szakemberek képzése is nagyon későn kezdődött a problémához mérten. Az elmúlt évek, évtizedek alatt csak tovább fokozódott, súlyosbodott ez a probléma. Felmerül a kérdés, kik látnának el még több droghasználót, kik vállalnák a megnövekedett betegek kezelését, kik dolgoznának a megelőzésen. Mivel szakemberhiány van, gyorsan sokat alapon kellene képezni a szakembereket, és ez nem biztos, hogy célra vezető megoldás.

Társadalmi megítélés: A társadalom jelentős része elítéli a droghasználókat, és nagyon gyakran azokat a szakembereket is, akik segíteni próbálnak rajtuk. Már most is nagy ellenállás mutatkozik a drogfogyasztókkal szemben, nem még akkor, ha legalizációra kerülne sor. Még nagyobbak lennének a társadalmi különbségek, még tovább nőne a szegregáció. Nőne a társadalmi feszültség.

Még több beteg ember: Az egészséges életmód ellen szólna a drog legalizáció. Az egészségügyi ellátásba még több drogbeteg kerülne be, ezalatt a társadalom drogellenes részébe felmerül a kérdés, az én pénzem gyógyítják őket? Én még alig vettem igénybe az egészségügyi ellátást, fizetem a TB-t, és egyre több drog beteget kezelnek. Ez igazság? Miért én fizessem az ő gyógyulásukat, mikor úgysem lesznek soha egészségesek? Ez még nagyobb társadalmi ellenállást váltana ki, még több ellenérzést a droghasználókkal szemben.

Még több bűncselekmény: Drog hatása alatt elkövetett bűncselekmények száma még tovább emelkedne. Az emberekben lakozó félelem a droghasználókkal szemben még tovább nőne. A drog eddig is és ezután is pénzbe került, ám nem mindenki engedheti meg magának ezen súlyos összegek kifizetését, ezért akár lop, rabol, embert öl.

Ember életeket, családokat tesz tönkre a drog: Drog hatása alatt még több lenne a halálos kimenetelű baleset, bűncselekmény, erőszak. Tönkre teszi a drog az egészséget, halált okoz. Sok család azért hullik szét, mert van egy droghasználó benne, aki mindent felemészt a család életében, hogy droghoz jusson. Az a család nem család többé, mert a drog megjelenik, és nincs többé nyugodt családi élet, csak félelem és erőszak. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.