Főoldal » Evészavarok kezelése az alapellátásban – Túry Ferenc kommentárja 3/1.

Evészavarok kezelése az alapellátásban – Túry Ferenc kommentárja 3/1.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az evészavarok fontosságát elsősorban a magas morbiditási adatok adják: hazánkban az elhízás (BMI>30) prevalenciája 20% körüli, a „klasszikus” evészavaroké (az anorexiáé és a bulimiáé) fiatal nők között általában 1-4%. A szubklinikai zavarok aránya igen magas, egyes tünetek (például koplalás, önhánytatás, hashajtózás) gyakorisága igen magas a nők között. Szintén fontos tényező, hogy az anorexia gyakorisága növekedőben van, míg a bulimiáé csökkenni látszik. Ez mégsem ad okot az optimizmusra, mert az utóbbi két évtizedben egyre-másra írják le a legkülönbözőbb új evészavarformákat. Ilyen a túlevéses zavar (binge eating disorder, amelyre a falásrohamok jellemzőek, de a bulimia testsúlycsökkentő viselkedésformái nélkül), a testépítő férfiak izomdiszmorfiája (amely elsősorban nem is evészavar, hanem testképzavar), vagy az orthorexia nervosa (ez egészségesétel-függőségnek tartható). Hatalmas mértékben növekszik a plasztikai sebészi beavatkozások száma, és a zsírleszívások helyettesíthetik a szorgos koplalásokat. Nem véletlen tehát, hogy az evészavarok bekerültek a köztudatba, divatos kórképekké váltak. Míg két évtizede a pszichiáterek sem nagyon tudták, hogy mi a bulimia (sokszor egyszerűen a súlyos elhízást értették alatta), manapság hetente több médiahír foglalkozik az evészavarok valamilyen formájával, ismert emberek fogyásával, vagy például megszaporodtak az anorexiával és bulimiával foglalkozó internetes honlapok, s ez néha ijesztő szubkultúra-képződésre utal, a betegek egymásnak tanítgatják a tünetek elrejtését célzó manipulatív megoldásokat.

 


Ebben az aktuális helyzetben nagy a szerepe az alapellátásnak. Sokszor ez lehet a helye a felismerésnek, a szakemberhez irányításnak. Bár hazánkban is megjelent háziorvosi, illetve gyermekorvosi lapban átfogó ismertetés az evészavarokról, nem lehet eléggé hangsúlyozni ezeknek a zavaroknak a gyakorlati fontosságát.

Kommentár Williams, P.M., Goodie, G., Motsinger, C.D.: Treating eating disorders in primary care (Am. Fam. Physician, 2008, 77(2): 187-197.) című közleményéhez


Orvostovábbképző Szemle

Túry Ferenc


(folytatása következik)

A cikk forrása: www.proyputh.eu

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.