Főoldal » Gyógynövények a teraszunkon

Gyógynövények a teraszunkon

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Napjainkban előtérbe került újra a saját előállítású élelmiszerek igénye. Ahol kevés hely áll rendelkezésre, ott ideális megoldás edényben nevelni növényeket.

Nem csak dísznövényeket például muskátlit, petúniát nevelhetünk ilyen módon, hanem haszonnövényeket is.

Neveljünk gyógynövényeket az ablakpárkányon

A fűszernövények többsége egyben gyógynövény is: kedvező hatással vannak az anyagcserénkre, ezen keresztül tisztítják szervezetünket például a máriatövis. Más növények az életfolyamatokra vannak kedvező hatással, élénkítenek mint a zöld tea vagy éppen nyugtatják a kedélyünket, például a macskagyökér vagy a citromfű, melyekről előző bejegyzésemben írtam már.

A Magyarországon termeszthető gyógynövények és fűszernövények nagy része a mediterrán és kontinentális klímáról származik. A mediterrán fűszernövények többsége sekély, köves talajú és száraz levegőjű élőhelyről származik. A balkon és ablakpárkány mikroklímája ehhez hasonlít, ezért edényes tartásra ezek a növények alkalmazhatók: pl.: levendula, szurokfű, bazsalikom.

Néhány tanács a növények ápolásához

Mivel cserépben, balkonládában vagy dézsában neveljük a növényeinket, ezért csak korlátozott tér áll rendelkezésre a gyökerek fejlődéséhez. Így az egyébként szárazságtűrő növények is igénylik a rendszeres öntözést.

Az általánosan kapható földkeverékek nagy része szervesanyag-alapú, gyorsan lebomlik, ezért minden évben gondoskodnunk kell földcseréről ezekben a kis kertekben. Legalább a földkeverék felső részét pótolni vagy cserélni szükséges, hogy a növényeink egészségesen fejlődjenek. Az cserepes növények szakszerű ápolásáról itt találunk további infókat.

Mindenki megnyugtat az otthoni kertészkedés

A hazai termesztés hozzásegíthet a mentális egészséghez is: a napi monoton munkavégzés után a növények ápolása kikapcsolódást nyújt mindenki számára.

Dekorációra is tökéletes

A házi növénytermesztés, nemcsak nyugtatólag hat a lelki világunkra, nemcsak gyógyító hatásúak a leszüretelt termések, de a lakásunk, illetve az erkélyünk, ablakpárkányunk díszei is lehetnek.

[token node title-raw]

Menjünk el egy lakberendezési áruházba és válogassuk össze az egyes növények formájához és színvilágához illő kaspókat.

Következő írásomban néhány otthon is végezhető testgyakorlatot mutatok be.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.