Főoldal » Gyurka guru és a kirakós játék utolsó darabja

Gyurka guru és a kirakós játék utolsó darabja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Gyurka guru nem egy nagy koponya, de a magához való esze megvan. Tudja, hogy mi a jó neki, tudja azt is, hogy mit akar és ravasz, fondorlatos taktikájával mindig meg is szerzi magának. Hol keményen, kiabálva, hol büszke hallgatással, hol pedig olyan megnyerő bájjal, hogy nem lehet rá haragudni.

 
 Osho szerint, ha valaki intellektuális az nem feltétlen jelenti azt, hogy intelligens is egyben. És ahhoz, hogy valaki intelligens legyen, nem szükséges az, hogy intellektuális legyen. Szerinte az intellektus azt jelenti, hogy van egy összegyűjtött lexikális tudásunk, amiből táplálkozunk, de mivel ez a jellegű tudás a múltból szerzett információkra épül eleve bukásra van ítélve. Az intelligens ember ezzel szemben nyitott az újra és mindig kész arra, hogy tudatosan válaszoljon a jelen pillanatban történő eseményekre.
 
Nem reagál, hanem aktívan cselekszik. Nem csak előadja a betanult koreográfiát, hanem valóban részt is vesz a táncban.
Gyurka intelligens. Mindig figyel, minden apró részletet elraktároz az elméjében és mindig a megfelelő pillanatban idézi fel, pontosan akkor, amikor szükség van rá.
 
Pár évvel ezelőtt a finn barátainktól kaptunk egy ezer darabos puzzle-t, amin Helsinki egyik kikötője látható a piactérrel. Nem nagyon fűlött hozzá a fogunk, hogy nekiessünk, elvégre kinek van türelme egy ezer darabos puzzle-t kirakni? Nagy nehezen aztán én szántam rá magam, hogy kirakjam, gondolván, hogy ha már megkaptuk, akkor csináljuk is meg, mert mi lesz, ha eljönnek hozzánk, és azt látják, hogy az ajándék ott van bontatlanul? Az jönne le az egészből, hogy szartunk rá arra, amit ők nem kevés pénzért megvettek és postán elküldtek nekünk (jó, tudom, itt elsősorban nem a pénz számít, de azért no). A házakkal és a piactérrel nagyon szépen haladtam, néha szüleim is beszálltak és segítettek, de a tengerrel és az égbolttal nagyon nehezen boldogultunk. Alig tudtunk megbirkózni a sok egyforma darabbal.Ez ehhez hasonló képet raktunk ki. Miután elkészült bekereteztük és kiraktuk a falra.
Egy ehhez hasonló képet kaptunk finn barátainktól. Miután elkészült bekereteztük és kiraktuk a falra.
 
Gyurka mindig élénk tekintettel figyelte, hogy miként halad a munkánk. Mint egy tapasztalt csapatvezető, úgy ellenőrizte a projectet, néha még tanácsokkal, megjegyzésekkel is hozzájárult a gördülékenységhez, de Ő maga soha, egyetlen darabot sem illesztett bele. Biztos unalmasnak, vagy rangon alulinak ítélte meg, hogy Mesterként a pórnéppel együtt dolgozzon.
Egy hónapnyi szenvedés után elérkezett a történelmi pillanat. Az utolsó darab arra várt, hogy a helyére kerüljön. Önteltségemnek és hiúságomnak megfelelően kellő ünnepélyességet kerítettem a nagy esemény köré. Ott ültünk az asztal körül, teljes csendet kértem, hogy aztán büszkén belehelyezhessem a kirakós játék utolsó elemét és kimondhassam: Kész a Nagy Mű!
 
Ekkor Gyurka nagy elánnal betoppant a szobába, megzavarva ezzel a szertartást, körülnézett, meglátta a puzzle-t és úgy ítélte meg, hogy hibás, hiszen egy darab még hiányzik belőle. Nem sokat teketóriázott, fölkapta a puzzle darabkát és beillesztette a hiányzó helyre, majd vigyorogva széttárta a kezeit és azt mondta:
 
– Kész!
 
A Mester most is megtalálta a megfelelő helyet és időt a cselekvésre. Kíméletlenül szétrombolta a giccs hamisságát és csak a lényeget emelte ki. Tisztán, egyszerűen. Nem előbb, nem később, hanem pont akkor amikor kellett. Egy tapasztalt harcművész sem csinálhatta volna jobban.
 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.