Főoldal » Holdkert

Holdkert

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szobanövényeink, kertünk díszei és nem kívánatos gyomok sem mentesek a Hold hatásai alól.

A titkok ismeretében szépséggel és egészséges növekedéssel hálálják meg a gondoskodást.

Cserepes virágaink locsolását érdemes a vizes jegyekben járó Hold napjaira időzíteni. Ilyenek, a Rák, a Skorpió és a Halak. Ilyenkor a tápanyagok beépülésének hatékonysága megnő. A nagy vízigényű növényekre is ez a szabály vonatkozik, de őket öntözhetjük az érintett napokon többször is.  Az új ritmushoz azonban fokozatosan szoktassuk virágainkat, mert a hirtelen váltás „traumát” okozhat számunkra. Mint tudjuk, a növényeknek is lelke van.

A beültetéshez és az átültetéshez lehetőleg a fogyó Hold Szűz napjait válasszuk, mert ilyenkor a gyökérnövekedés erőteljesebb.

Sokan kedvelik környezetükben a száraz virágokból készült kompozíciókat. A fogyó Holdnál szedett (kivéve a Szűz és a Rák napok) szárításra szánt virágok tartósabbaknak mutatkoznak. A Legkedvezőbbek a Skorpió napok.

Konyhakert, esetleg nagyobb gazdaság esetében is érdemes a segítséget igénybe venni. Talán őseink nem mosolyognak meg bennünket, amikor felhasználjuk az évszázados tapasztalatokon alapuló, ősrégi vetési naptárt. Számos, ezen az elven alapuló mintafarm ülteti és aratja le termését.

Ugyanúgy, mint az emberek esetében, minden állatövi jegy impulzusaival a növények más és más részére van hatással.

E szerint vannak:

– Gyökérnapok (Föld): Bika, Szűz, Bak, amikor a gyökér-hangsúlyos növényekkel foglalkozunk.

– Levél napok (Víz): Rák, Skorpió, Halak, ilyenkor a levél-hangsúlyos növényeké a főszerep.

– Termés napok (Tűz):  Kos, Oroszlán, Nyilas, ekkor a termésükért ültetett gyümölcsfákat vegyük kezelésbe.

– Virág napok (Levegő): Ikrek, Mérleg, Vízöntő, melyek a virágoknak, gyógynövényeknek kedvező napok.

A kertgazdálkodásban, mezei munkák végzésében is vannak általános szabályok. Olyan növényeket, mint pl. a spenót, sóska, póréhagyma, leveles növények, gyümölcsfák, melyeknek a föld fölötti növekedése hangsúlyozott, növő Holdnál vagy leszálló Holdnál érdemes ültetni. Vagyis Ikrek, Rák, Oroszlán, Száz, Mérleg és Skorpió napokon.

Többek között a sárgarépa, zeller, karalábé és egyéb növények esetén, amikor a gyökérerősítésen van a hangsúly, a föld alatti növekedéshez kedvező napokat válasszuk az ültetésre. Legjobban tesszük, ha fogyó, vagy felszálló Holdnál, Nyilas, Bak, Vízöntő, Halak, Kos és Bika napján tegyük mindezt.

A kerti munkára legalkalmasabbak a Szűz napjai, mert az ültetés, átültetés, vetés és dugványozás könnyebb és hatékonyabb.

A Bak napján nagyon óvatosan kell bánni azokkal a növényekkel, melyeket meg szeretnénk óvni, ugyanis ezek a napok a legideálisabbak a gyomlálásra. Az ilyenkor kihúzott gyomnövény csak sokára nő vissza, a „gyengébb” haszonnövény pedig lehet, hogy soha.

Régen az erdészek „holdjeggyel” látták el azokat a fenyőfákat, amelyeket novemberben vagy december elején vágtak ki három nappal az év tizenegyedik Újholdja előtt. Komoly oka volt a megkülönböztetésnek, ugyanis sokkal drágábban lehetett értékesíteni, mivel a legoptimálisabb időpontban kivágott karácsonyfának való fenyő sokáig nem hullatta le a levelét.

Általános teendőink a ma, holnap és holnapután Ikrek jegyben járó fogyó Hold napjain:

Ezeken a napokon érdeklődőek vagyunk, vonzódunk az újdonságokhoz és kívánjuk a pezsgést. A kapcsolatok kiépítése és a meglévők ápolása támogatást nyer. Lehetőség szerint szellőztessünk alaposabban, vonatkozik ez az ágyneműkre, ruhákra is. Virágoknak és gyógynövényeknek kedvező napok, de ne ültessünk, ne vessünk és ne ültessünk át semmit.

A karfiol vagy más virágnövény fogyasztása ajánlott. A legjobban felszívódó tápanyagok a zsírok, legismertebb gyógynövénye a petrezselyem, melyet gyógyászati célra is használhatunk.

Szervezetünkben a tüdő, a légcső, hörgők, váll, kar, kezek és a mirigyek érintettek, tehát, amit ezeken a napokon teszünk az érdekükben, az nem marad hála nélkül. Ilyenkor érdemes intenzívebben légzőgyakorlatokat végezni, mert sokat javíthatunk tüdőnk légzőkapacitásán,  illetve csodát tesz a vállak masszírozása is.

A szépségápolásban ajánlott a bőrtisztítás, a frissítő fürdő, bergamott., menta-, citrom- vagy borókaolaj jótékony hatásaival. A kezek ápolása is látványosabb.

Mivel ismerem a Hold titkait, a mai napon viselek világoskék ruhadarabot.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.