Főoldal » Karácsonyi ételek élete

Karácsonyi ételek élete

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Azon keveseknek, akik nem rendelkeznek ipari méretű hűtővel, azoknak ajánlom a következő bejegyzést.


Hát ez is eljött, sőt már gyorsan el is múlt a Karácsony első estéje. Ilyenkor minden családban nagy a sürgés-forgás, ebéd, vacsora, főzés, sütemények garmadája sül a sütőben. Mára pedig már mindenki degeszre ette magát rá se tud nézni az ételekre. Nálunk minden évben az egyik fő probléma, hogy mit is csináljunk a megmaradt étellel, hol és hogyan tároljuk.


Van egy két alapszabály, amit érdemes betartani és alkalmazni a meleg ételek tárolásával kapcsolatban. Én most 7+1 úgymond aranyszabályba szedtem össze a tudnivalókat.


1.       Meleg ételt ne tegyünk a hűtőbe, mert a hűtő hőmérsékletét megemeli, és ez felgyorsíthatja a többi étel romlását, így az eltarthatósági idő csökken. A meleg ételeket először szobahőmérsékletűre hűtsük le és csak utána tegyük a hűtőbe.


2.       Az ebédet, vacsorát követően a maradék ételt két óránál tovább ne tartsuk szobahőmérsékleten.


3.       Ne zsúfoljuk tele étellel a hűtőt, mert ha a levegő a hűtőben nem tud áramlani ez, befolyásolja a benti hőmérsékletet és ez ismételten az eltárhatósági idő csökkenéséhez vezet.


4.       Az ételeket mindig lefedve és jól elkülönítve tároljuk a hűtőben, mert elég kellemetlen lehet, ha az egész hűtőt bejárja a halászlé vagy töltött káposzta illata. Nem utolsó sorban nem biztos, hogy mindenki örül, ha a másnapi reggelinek is az előző este elfogyasztott vacsora íze van, mert nem takartuk be az előző este eltett ételt.


5.       Ha friss alapanyagokból dolgoztunk, és tudjuk, hogy másnap és harmadnap sem tudjuk megenni az ételt, akkor gondolkodjunk előre és fagyasszuk le a már kihűlt ételeket.


6.       Fagyasztott alapanyagból készült ételeket soha nem fagyasszunk vissza.


7.       Szakavatott háziasszonyok már tudják és alkalmazzák is, hogy a fagyasztóba elrakott ételekre írjuk rá, hogy mi található benne, és hogy mikor tettük el, mert bár most biztosak vagyunk benne, hogy nem felejtjük el, hogy azt az isteni töltött káposztát tettem a kék fedős dobozba, de ez nem így van.


7+1. A negyedik pontban írtat tudom elég nehéz betartani főleg Karácsonykor, de segít, ha rendszerezzük, átnézzük a hűtőt. Kivehetjük azokat az élelmiszereket,amik igazából hűtést nem vagy alig igényelnek ilyenek például a zöldségek egy része paradicsom, paprika, uborka vagy olyan gyümölcsök amelyek még érhetnek, vagy utóérők, banán, alma…Ha ezeket az egyszerű szabályokat betartjuk elkerülhető, hogy az ünnepek után a hűtőnk tele legyen és mégis ott álljunk, hogy mit együnk, mert az a rengeteg finomság már az enyészeté, és különben meg hova rakjuk a lencsét és virslit.


Ezúton szeretnék mindenkinek Kellemes Ünnepeket és Nagyon Boldog Új Évet kívánni.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.