Főoldal » Karácsonyi terápia?

Karácsonyi terápia?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A karácsony közeledtével egyre inkább központi fogalommá válik a szeretet, a boldogság és a család. Ez általában abban nyilvánul meg, hogy mindenki rohangál a boltokba és zaklatott, önkívületi állapotban kutatják szeretteiknek a megfelelő ajándékot.

 Tényleg ez lenne a lényeg?

Nem azt mondom, én is bőszen keresem szeretteimnek a megfelelő ajándékot, bár tudom, teljesen mindegy hogy mit adok, örülnek neki. Talán ez a rész a legfontosabb, legalább is számomra. Adni valamit és látni az örömöt a másik szemében, mindet úgy, hogy nem várok el semmit cserébe. Persze nekem is fel kellett nőnöm ehhez, kisgyerekként én is vártam, hogy mit kapok, de így visszagondolva elég csúnyán félre vagyunk nevelve. Mondhatni elvárás, hogy karácsonykor tele legyen annak a bizonyos fának az alja.

 

Természetesen nem feledkezhetek meg a másik oldalról sem, hiszen egy szülőnek minden vágya, hogy megadhassa gyermekének azt, amit csak szeretne. Itt eszembe is jut egy személyes karácsonyi emlék: 10 éves korom környékén úgy állt a történet, hogy vagy akváriumot kapok, vagy egy nagy legót. Mivel otthon voltam és nem mehettem be a szobámba azért elég rendesen tudatosult bennem, hogy ebből bizony halacskák lesznek, amit szüleim szakadatlan ténykedéséből is kikövetkeztethettem. Hosszas órák és a kötelező karácsonyi mise után elérkezett a pillanat, bemehettem a szobába. Vigyorogtam, mint a töklámpás, de csak utána jött a nagy meglepetés, mivel egy szépen csomagolt doboz is várt a fa alatt. Igen, a legót is megkaptam. Ahogy visszaemlékszem erre, úgy gondolom talán szülőként értheti meg az ember -legalább is a környezetemben ezt tapasztalom- mit is jelent az, hogy feltétel nélkül, szeretettel és tiszta szívből adni. Az az egyszerű és tiszta gyermeki öröm talán semmihez sem fogható.

 

Folytatva előző gondolatomat, jelen korunkat elég erőteljesen az anyagiasság jellemzi. Nem is csoda, hiszen a szeretet ünnepéhez fűződő “Vásárolni kell” című manipulációk egészen hamar körbevesznek minket. Egy plázában dolgozom, ami november első napjaiban már karácsonyi díszekben pompázott, sugallva: már nincsen sok idő, el kell kezdeni vásárolni! Emellett megjelentek a tv-ben is a hiper-szuper akciófigurák, csodálatos Barbie babák és csillámpónik orrvérzésig tartó kampánya, mellyel két mese között fel lehet hívni minden gyermek figyelmét arra, hogy neki mit is kell kérnie. Ahogy azt már említettem kisgyermekeknél ez természetesnek nevezhető, hiszen valószínűleg nincsen tisztában a dolgokkal és az ünnep jelentőségével. Viszont az, amikor a 16 éves korosztály oszlopos tagjai hisztiznek az új Iphone 5-ösért(ami egy átlagember kéthavi fizetése), lássuk be elég abszurd és elszomorító. Ennél már csak az felemelőbb, mikor esetleg a szülő nem tudja megvenni a hőn áhított almás telefont a gyermek pedig végtelen utálattal vágja a szülő fejéhez, hogy nem szereti. Mondhatjuk, hogy ez is csak nevelés kérdése, ezt mindenki döntse el saját maga, de nem ártana elgondolkodni egy picit!

 

Mindenesetre a karácsonyt is nyugodt szívvel lehet egyfajta alternatív gyógymódnak nevezni. Mivel legalább ilyenkor felerősödik bennünk a szeretet és a boldogság, melyet a családunkból meríthetünk. Legalább is optimális esetben. Mikor együtt vagyunk és a szeretteinkkel körbevéve, valamint érezzük, hogy viszont szeretnek minket, attól végtelen boldogság tölt el bennünket és talán pár napra el is tudjuk felejteni az éppen aktuális problémáinkat, illetve gyakran a haragot is mellőzzük. Nevezhetjük egyfajta tehermentesítésnek is, annak ellenére, hogy rengeteg előkészülettel jár. Ebben az időszakban a másoktól felénk irányuló szeretet felértékelődik és többszörösen visszaadja azt az energiát, amit esetleg a nagy családi vacsora megszervezésébe és elkészítésébe fektettünk bele. 

 

Már csupán egy kérdésem maradt: miért nem szeretnénk, hogy ez mindennapos legyen? Ugyanis csak rajtunk múlik…

Írta: Kalóz Csaba

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.