Főoldal » Kórházba megyek, de mégse dolgozni

Kórházba megyek, de mégse dolgozni

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ezt se gondoltam volna, hogy ilyen hamar, gyorsan beleshetek a színfalak mögé, ami eddig se állt túl messze tőlem. Két nap. Csak ennyi kellett ahhoz, hogy diagnosztizálják nálam a vakbelem gyulladását. Azonban nem kellett hozzá túl nagy szakértelem, láttam már eleget ahhoz, hogy tudjam, ezt most nem úszhatom meg vágás nélkül. Jelen írásomban nem is a helyzet megélésével szeretnék foglalkozni, hanem egy kis segítséget akarok adni mindazoknak, akik így vagy úgy, de kórházban kötnek ki.

Vajon mit vigyek be a kórházba, egyáltalán vigyek-e valamit, holott tudtam, hogy bent fognak majd pár napra. Hirtelen összedobáltam két reklámtáskányi túlélőcsomagot és persze a mobil multimédiámat (laptop) és elindultam a kórházba. Az egy másik napra tartozó kérdés, hogy miért én, egyedül, de így láttam a leggyorsabbnak a célba érést. Igazi Canossa-járásnak bizonyult az út, ami egyébként nem volt több 2 kilométernél. Senki sem szeret kórházban tartózkodni. Sokszor időnk nincs átgondolni mi mindent kellene magunkkal vinnünk. Pedig a jól összekészített csomag mind a beteg, mind pedig az ápolószemélyzet munkáját megkönnyíti. Két éve dolgozom már az egészségügyben, szereztem már elég tapasztalatot, hogy mire lehet szüksége a betegnek egy-egy benntartózkodás alkalmával, de még én se pakoltam össze maradéktalanul, ami okozott némi fejtörést.

A kényelmetlenségek elkerülése végett arra gondoltam, hogy összeírok néhány fontos dolgot, amiket semmiképp nem érdemes otthon hagynia  a betegnek, persze csak akkor, ha van némi ideje a készülődésre. Az összekészítendő holmikat az egyszerűség kedvéért öt csoportra osztottam.

 

Gyógyszerek és dokumentáció

– Szedjük össze a korábbi ambuláns értesítőket és a zárójelentéseket;

– A rendszeresen szedett gyógyszerek pontos listáját, mely nagy segítséget nyújthat az egészségügyi személyzetnek;

– Fontos, hogy tudjuk van-e gyógyszerérzékenységünk, ha van, akkor mire érzékeny a szervezetünk.

 

Kórházi viselet

– Egészségügyi intézményben nem célszerű utcai ruhában az ágyban tartózkodni! Ezért kerüljön a bőröndbe elegendő mennyiségű, az évszaknak megfelelő pizsama, hálóing. Felső végtagi sérülés vagy műtét esetén bő ing vagy póló viselése javasolt. Ha alsó végtagi problémáról van szó, a pizsama nem igazán praktikus. A beteg inkább viseljen hálóinget vagy pólót és rövidnadrágot! Természetesen a köntös és a zokni is jól jöhet.

– Gondoskodjunk a kényelmes, csúszásmentes papucsról! Zuhanyzáshoz érdemes egy külön lábbelit betenni a táskába.

– A legtöbb kórház házirendje lehetővé teszi, hogy a beteg a saját párnáját vagy takaróját is használhassa, mivel ezekből fejenként csupán egy-egy darabot tudnak biztosítani.

– Ha kórházba megyünk, a legjobb, ha otthon hagyjuk az ékszereinket. Lehetőleg mellőzzük a körömlakk használatát is!

 

Tisztálkodási csomag

– Legyen nálunk legalább két, jó nedvszívó törölköző, mosdókesztyű vagy szivacs és folyékony tusfürdő.

– Készítsünk össze a fogmosáshoz is eszközöket: fogkefét, fogmosó poharat, fogkrémet. Amennyiben kivehető protézissel rendelkezünk, ne feledkezzünk meg a fogsort tároló edényről sem!

– Hosszabb fekvéssel járó betegségek esetén hasznos, ha van nálunk nedves törlőkendő, patikában kapható, felfekvést megelőző gél és popsikrém.

– Amit én kifelejtettem, azt ne tegyék. Készüljön mindig saját WC papírral és papír zsebkendővel!

– Manikűrkészletre és a borotválkozáshoz szükséges kellékekre is szükségünk lehet.

 

Étkezéshez szükséges kellékek

– Tévhit, hogy a kórházi osztályok evőeszközt is biztosítanak! Kezdjük ezzel a csomagolást!

– Legyen nálunk egy pohár és egy csésze, szükség esetén pedig egy szívószál! Az sem árt, ha van kéznél konyharuha, vagy szalvéta is.

– Nem árt tudni, hogy a műtéttől függően 12-24 órán át nem lehet szájon át fogyasztani sem ételt, sem italt és a műtét után is csak bizonyos idő elteltével lehet kortyolgatni szénsavmentes vizet, vagy teát.

 

Egyéb praktikus eszközök

– Ne hagyjuk otthon a mobiltelefonunkat és a töltőjét se!

– Ha van rá lehetőség, akár egy tévét, DVD- vagy CD-lejátszót, laptopot is bevihetünk magunkkal.

– Legyen nálunk könyv, újságok, toll és üres papírok!

– A szobatársakkal akár kártyázhatunk és sakkozhatunk is.

– Számos kórházban üzemel mozgóbüfé: praktikus, ha van nálunk aprópénz.

 

Ha bármilyen kérésünk vagy kérdésünk van, akkor bátran forduljunk az ápolószemélyzethez! Jó, ha tudjuk, hogy sajnos az egészségügyi intézményeket se kerülik el a bűnözők, igen gyakoriak a kórtermi lopások. Értékeinket ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül! Ne tartsunk magunknál drága ékszereket és túl nagy pénzt se!

Egy betegségre vagy műtétre nem lehet sohasem teljesen felkészülni, mégis egy jól összeállított kórházi “túlélő” csomaggal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kicsit jobban érezzük magunkat. Utána már csak egy dolgunk marad: meggyógyulni!

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.