Főoldal » Küzdelem a gyermekkori elhízás ellen

Küzdelem a gyermekkori elhízás ellen

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az elhízás a fejlett ipari országokban és Magyarországon is a leggyakoribb krónikus, nem fertőző betegség, aminek előfordulási gyakorisága nemcsak felnőtt-, hanem gyermek- és serdülőkorban is világszerte nő. Az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)2005-ben, 7-18 éves tanulók körében készített reprezentatív felmérése szerint afiúk mintegy 18 százaléka túlsúlyos és 7 százaléka elhízott, míg a lányoknál a túlsúlyosak aránya megközelítően 20 százalék és az elhízottaké meghaladja a 6 százalékot.

A gyermekkori vagy adolescens típusú elhízás, azért veszélyes, mert ebben az elhízási formában nemcsak a zsírsejtek nagysága, hanem száma is megnő. A kövér gyermekek az esetek 25-80%-ában felnőttkorban is kövérek maradnak, és 30-60%-kal nagyobb annak a kockázata (a normál súlyúakhoz képest), hogy szív-érrendszeri betegségük alakuljon ki, illetve e betegségük rosszabbodjon. Ezenkívül a kövér gyermekek hajlamosabbak a különböző visszér-betegségekre, magas vérnyomásra, cukorbetegségre, mozgásszervi zavarokra és légzőrendszeri betegségekre pl. asztma.

A testi következmények mellett a túlsúlynak számos negatív lelki következménye is van.

A kövér diákok a normális súlyú kortársaikhoz képest gyakrabban tapasztalnak kirekesztettséget, válnak kortárs bántalmazás áldozatává, illetve számolnak be alacsonyabb fizikai, szociális, érzelmi és iskolai életminőségről. Emiatt gyakoribb náluk az alacsony önértékelés, testi elégedetlenség és a depresszió.

A fentiek miatt a gyermekkori elhízás prevenciója kiemelten fontos.

Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet által szervezett „Küzdelem a gyermekkori elhízás ellen- Befektetés a jövőbe!” elnevezésű rendezvény a gyermekkori elhízás kérdését és kezelési lehetőségét járja körül.

A programról részletes információk a melléklet dokumentumban olvashatók.

 

Forrás:

Antal M., Péter Sz., Biró L., Nagy K., Régöly-Mérei A., Arató Gy. Szabó Cs. (2009): Prevalence of underweight, overweight and obesity on the basis of body mass index and body fat percentage in Hungarian schoolchildren: representative survey in metro­politan elementary schools. Nutritional& Metabolism, 54: 171—176.

Dierk J. M., Conradt M., Rauh E., Schlumberger P., Hebebrand J., Rief W. (2006) What determines well-being in obesity? Associations with BMI, social skills, and social support Journal of Psychosomatic Research 60 219– 227

Pados Gy. (1990) Elhízás, koleszterin, fogyókúrák. Unio Könyvkiadó, Budapest

www.oeti.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.