Főoldal » Magyarország jól járhat

Magyarország jól járhat

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

A jövőben könnyebbé válhat az uniós polgárok számára, hogy más EU-tagállamban vegyenek igénybe speciális egészségügyi ellátásokat.


 

Az Európai Parlament plenáris ülése ugyanis megszavazta a határon átnyúló egészségügyi ellátásról szóló irányelvtervezetet, amely azt célozza, hogy az unió polgárai az EU-ban bárhol kapjanak egészségügyi ellátást oly módon, hogy annak költségeit saját hazájuk ellátórendszere finanszírozza. A várhatóan 2013-ban hatályba lépő szabályozás elsősorban azoknak a betegeknek kedvez majd, akik a túl hosszú várakozási listák vagy a hiányos szakellátás miatt kénytelenek más tagállamba utazni a kezelések miatt, illetve azoknak, akik határ menti területen élnek, és a legközelebbi kórház a másik tagállamban található.

 

A jogszabálytervezet részletesen szabályozza a külföldi ellátás engedélyezését és költségeinek visszatérítését. Eszerint a külföldön ellátást kapó személyek költségeit csak ugyanolyan mértékben térítik meg, mint ha saját országukban részesültek volna ellátásban. Ennek kikötésére a betegturizmus kialakulásának megelőzésére volt szükség, ugyanis az egyes tagállamok ellátási költségei között jelentős különbségek vannak.

 

A legalább egy éjszakára kiterjedő kórházi ellátás vagy drágább kezelések költségeinek visszatérítéséhez a pácienst „kibocsátó” ország illetékes hatóságának előzetes engedélye is szükséges. Az úgynevezett nem kórházi ellátásoknál (például fogászat) nem lenne szükség előzetes jóváhagyásra. Az engedélyek kiadását a nemzeti hatóságok abban az esetben megtagadhatnák, ha az adott ellátást a beteg hazájában is kellő időben biztosítani tudják.

 

Az irányelvtervezet előzménye, hogy az Európai Bíróság 1998 óta több ítéletében is leszögezte, hogy az EK-szerződés értelmében a betegeknek joguk van egészségügyi ellátást más tagállamban igénybe venni és a külföldi kezelés költségét saját hazájukban megtéríttetni.

 

forrás: VG

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.