Főoldal » Malackától a kolbászig minden egy helyen — OMÉK 2013

Malackától a kolbászig minden egy helyen — OMÉK 2013

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A szeptember hónap a fesztiválok ideje…főzdefeszt, kürtöskalács fesztivál, libamáj fesztivál, borfesztivál. Kinek-kinek szája-íze szerint. Akik már túl van ezen nyalánkságokon és kezdik érzékszerveiket takarékra állítani, azoknak azt tanácsolom NE TEGYÉK!

Ugyanis mai napon nyílt meg az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás a Hungexpo Vásárközpont területén! Itt aztán minden együtt van kezdetektől egészen az ínycsiklandozó végig. Mondhatjuk a malackától egészen a kolbászig! A kiállításon megtalálható minden ami a magyar élelmiszerrel összekapcsolható: a vetőmagtól kezdve a traktoron át a racka juhon keresztül a finom érlelt sajtokig, azaz az egész élelmszerlánc le van fedve.

Megérkezésemkor épp a házi rétes készítés rutinos munkát igénylő bűvészmutatványa volt terítéken. A fő rétesmester két szép leányzóval az oldalán mutatta be, hogyan is kell a finom barackos-túró rétest a terítővel felsodorni és rétes formájúvá kanyarintani. Meg kell mondanom ügyesen csinálta!

Bent az A pavilonban az élelmiszeripar rengeteg képviselője, standja és finomsága tárult elém. A malomipari, húsipari, tejipari termékek egytől-egyig ott sorakoztak. Természetesen lehet mindenhol kóstolni, amit nem szabad kihagyni!

Aki szeret játszani, és nyerni az ki ne hagyja a NÉBIH standsorozatát! Nagyon kretív játékokkal, feladványokkal várnak mindenkit az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban, és ha ügyes a megfejtő, akkor halomnyi NÉBIH-mintás ajándék ütheti a markát! (Megsúgom nem nehezek a feladványok, a vetőmagtól a lovakig a parlagfüvön át mindenféle téma érintve van a játékos feladatokban).

Tovább sétálva eljutottam a KÉKI (Központi Környezet- és Élelmiszerkutató Intézet) standjához, ahol egy kedves hölgy megszólított és egy kis kóstolásra invitált. Ilyen felkérésnek persze nem lehet nemet mondani (táplálkozástudósként ez már szakmai kötelesség). Így leültem egy asztalkához és kisvártatva egy tálcán 2 tálkában almacsipszet hoztak ki. Egyik hagyományos aszalással készült, másik pedig a KÉKI-ben kidolgozott új alacsony hőmérsékletű, rövid idejű, vákumban történő mikrohullámú kezeléssel készült. A kóstoló során megízleltem mindkét technológiával készült finom alma szeleteket, gerezdeket…és meg kell mondanom, hogy a gerezdes, új technológiás alma “chipszesebb” mint a Lays burgonyacsipsze! Szóval érdemes kipróbálni, s ezzel a KÉKI munkáját is segítheti minden kóstolásra vállalkozó almarajongó. Sőt távozáskor még egy csomag almacsipszet is kaptam, aminek külön örültem :)

Térültem fordultam és máris egy hatalmas zöldséges standon találtam magam, ahol frissebbnél finomabb zöldségek és gyümölcsök tárultak szemem elé, aminek nem tudtam ellen állni, és vettem is egy csomag kápia paprikát, hogy a napi zöldésgbevitelemre is gondoljak:)

Ha már magyar gasztronómiáról van szó, akkor bor és pálinka nélkül el sem képzelhető egy ilyen kiállítás. Szóval meglátogattam a Bolyhos pálinka standját is. Hatalmas szép üvegekben állt a nemesebbnél nemesebb nedű, 40 és 50 fokos pálinkák formájában. Kajszibarack, szilva, cigánymeggy, birs és irsai olivér felirattal ellátott pálinkákról volt szó. És mivel Irsai Olivért még csak bor színében láttam a mindennapi életben, igy most igyekeztem új arcáról is megismerni….és azt kell mondanom, hogy így pálinka képében is legalább olyan kellemes jelenség, mint borként. Ez nem törköly pálinka, hanem a leszedett egész szemekből készülő párlat, nagyon finom zamattal…érdemes kipróbálni!

19.00 tájt már fújták a záróra harsonát, így kifele vettem az irányt. Pár lépés után viszont a sajtosok birodalmába csöppentem, és a sajtmester épp a sajtkészítés csínnyát-bínnyát mesélte, mutatta –> szóval az utolsó percekben még alapfokú sajtkészítő tanfolyamon részt vettem.

Összességében egy nagyon hangulatos, érdekes és FINOM kiállításról van szó. 3 óra hosszat voltam kinnt, de csak az élelmiszer részt sikerült úgy-ahogy megnézni, és a többi részre nem is került sor ( gondolok itt az őshonos magyar háziasított állatfajtákra, ami nagyon nagy élmény).

Bíztatok mindekit, hogy családdal, barátokkal, ismerősökkel látogasson ki az OMÉK-ra a napokban, vasárnapig, mert sok újdonság és finomság fog vele szembejönni lépten-nyomon!!!

A képekből, melyeket a kiállításon készítettem kis galériát csináltam, melyekkel szeretném illusztrálni az általam leírt élményeket!

Az OMÉK honalpja: http://www.omek2013.hu
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.