Főoldal » Menekülnek az orvosok hazánkból

Menekülnek az orvosok hazánkból

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

Már több doktor kíván távozni Magyarországról, mint ahány végez egy évben. Nem csak az alacsony fizetés jelent gondot számukra.

 

Ahol nincs jövőkép, ahol nem becsülik meg az elvégzett munkát, ahol rosszak a munkakörülmények, s mindennek tetejébe megalázóan alacsonyak a fizetések, nem kell csodálkozni az orvosok külföldre távozásán – foglalja össze a 2011-es esztendő magyar egészségügyében gyógyító doktorok gondját Gál János, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgató professzora, a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság elnöke. Nem véletlenül tette utolsó helyre a fizetéseket, hiszen a legsúlyosabb betegek életének megmentéséért küzdő intenzíves doktorok legnagyobb és csaknem mindennapi terhe a gyógyszerhiány, nem beszélve az ugyancsak gyakori dilemmáról: 15 súlyos beteg közül kiket helyezzenek el a meglévő tíz ágyon. Nem csoda, hogy a külföldön is hiányszakmának tartott aneszteziológusok-intenzívesek hátat fordítanak az országnak.

A professzor valószínűleg annak a szakorvosjelöltnek az esetét ismerve sem változtatott volna a gondok sorrendjén, akinek az új adójogszabályok miatt február elején 83 800 forintnyi bér jelenik meg a folyószámláján.

A megoldáshoz sürgősen hozzá kell látni, mert a helyzet kritikus – szögezi le Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Tavaly ugyanis az előző évhez képest közel 25 százalékkal több orvos kérte ki tőlük a külföldi munkavállaláshoz szükséges úgynevezett „jó hírnév” igazolást, a 35 ezer orvos közül 1100-an szándékoztak elhagyni a hazai gyógyítómunkát. Eközben alig haladja meg az évente végzős medikusok száma a nyolcszázat, s az orvosi kar harmada túl van a nyugdíjkorhatáron.

Havi összesítés híján nem tudni, mikor ugrott meg a migrációs igény: az idei költségvetés ismeretében vagy azóta – bizonytalankodik az elnök. Azt azonban tudja, hogy elsősorban a fiatalok mennének, sokan már jelenleg is segédorvosként az angolszász területeken dolgoznak. Az itthoni keresetek öt-tízszereséért szegődnek el még akkor is, ha odakint remény sincs a szakvizsga megszerzésére.

Az elvándorlást a magyarországinál jobb fizetésnél a jobb munkafeltételek is erősítik. Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke tud olyan kollégájáról, aki havonta tizenöt ügyeletet visz, de olyan kisebb kórházat is említ, ahol éjszaka csupán két fiatal szakorvosjelölt ügyel.

A távozó szakképzettek többsége aneszteziológus, háziorvos vagy patológus, de a külföldi munkavállalás már szinte mindenféle szakmát érint – sorolja Éger István, aki szerint az orvosokat a költséget nem igénylő kérdések felvetésével kellene megpróbálni itthon tartani. Hasznos lehetne például a pedagógusokéhoz hasonló, dátumokkal ütemezett életpályamodell mielőbbi meghirdetése, amelyen már jó ideje dolgozik az egészségügyért felelős államtitkárság.

Márciusra mindenképpen ki kellene hirdetni ezt a keretrendszert – erősít Papp Magor –, különben a most hatodéves medikusok az államvizsga után távoznak. Ennek vetne gátat a szövetség által nemrég kidolgozott zöldkeresztes mozgalom – véli Papp Magor. A terveik szerint az év végén induló mozgalom keretében 200 ezer forint nettó bért kapnának azok a fiatal orvosok, akik köpenyükre tűzött zöld jelzéssel mutatnák, nem fogadnak el hálapénzt. Az orvostársadalmat megosztó mozgalom mellett Papp Magor a jövedelmek rendezését is várja – a gazdasági realitásokkal harmonizálva.

A KSH legfrissebb, 2010. novemberi adatai szerint a humán-egészségügyi ellátásban dolgozók havi átlagos bruttó bére 176 ezer forintot tett ki, ez nettó 122 ezer forintnak felel meg. A nemzetgazdasági átlag ugyanebben az időszakban bruttó 213 ezer forint volt, ez nettó 138 ezer forintot tett ki.
Egy kezdő, gyermektelen orvos nettó fizetése 88 500 forint, miközben a minimálbér 78 ezer. Gyermek nélkül az új adójogszabályok miatt 4-5 ezer forinttal kevesebbet visznek majd haza, és félő, hogy ennyi pénzből itthon nem is mernek családot alapítani – mondja.

 

forrás: VG

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.