Főoldal » Mérlegen a konyhasó 2 – Stop Só Program

Mérlegen a konyhasó 2 – Stop Só Program

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A konyhasó magyarországon, és az egész világon kedvelt ételízesítő. Tehetjük levesbe, sültekhez, főzelékbe, tésztákba stb. Közkedvelt és nap mint nap használjuk. Azonban fontos tisztában lennünk azzal, hogy nem csak finomabb lesz tőle az ételünk, hanem – sajnos – súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethet. 

 

A hazai lakosság megbetegedési és halálozási statisztikáiban kiemelt jelentőséggel bírnak a túlzott sófogyasztás okozta szív- és érrendszeri megbetegedések pl. magas vérnyomás, melyek az összhalálozás 50%-áért felelősek. Táplálkozás szempontjából nézve az alapvető problémát az okozza, hogy a szükségesnél jóval több sót viszünk be a szervezetünkbe részben a sószóró használatával, részben hogy az élelmiszeripar is elég sok sót tesz bele az élelmiszerekbe ( ízesítés és tartósítás indokával). 
Szemléltetésként csatolom az OÉTI 2010-es felmérését az élelmiszerek sótartalmáról.

A magyar lakosság sófogyasztása minden életkorban jelentősen meghaladja az ajánlott értékeket (felnőttek: 5 gramm/nap; gyermekek: 3 gramm/nap). Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet adatai alapján a férfiak átlagos napi sóbevitele 18 g, a nőké 14 g.

A túlzott sóbevitel problémájára az elmúlt évben az EU is felfigyelt és komoly lépéseket tett a probléma megoldásának érdekében. A Európai Bizottság kezdeményezésére a tagállamok jelentős része – köztük hazánk is – csatlakozott a közösségi sócsökkentő keretprogramhoz. A keretprogram lényege az Európai Unió tagállamain átívelő harmonizált só-reformuláció megvalósítása az élelmiszerek minél nagyobb termékskáláját illetően. 

Véleményem szerint ez nagyon örvendetes kezdeményezés, ugyanis az ilyen szintű problémákat néhány lelkes szakember nem képes megoldani egyedül. Szükség van a kormányzatok, a politika és a társadalom széles spektrumának összefogására ahhoz, hogy remény legyen a probléma megoldására. 

Nagyon fontos, hogy egy magas vérnyomásban szenvedő betegnek ne azt szajkózzuk, hogy bevesz néhány vérnyomáscsökkentő tablettát és akkor minden rendben van, hanem fontos hangsúlyozni, hogy az csak tüneti kezelésre alkalmas, az igazi okot nem szünteti meg. Lényeges a betegek felvilágosítása, hogy ha odafigyel az étkezésére, a sófogyasztására, a napi testmozgásra (összefoglalva, hogy életmódján változtasson) akkor akár folyamatos gyógyszer szedés nélkül is lehet normális a vérnyomása és ezen felül lehet, hogy más betegségei is elmúlnak.

 
A „Stop Só” Nemzeti Sócsökkentő Program elemei:

1. Nemzeti szintű helyzetértékelés – adatgyűjtés a hazai kereskedelmi forgalomban kapható, valamint a közétkeztetésben – különös tekintettel a gyermekétkeztetésben – felszolgált ételek sótartalmára vonatkozóan és a lakosság sóbevitelét illetően.

2. A lakosság fogyasztásában meghatározó élelmiszercsoportok kiválasztása, megegyezés a sócsökkentés mértékéről, a reformuláció végrehajtása.

3. Többszintű lakossági felvilágosító kampány a sóbevitel és a magas vérnyomás összefüggésére, az ajánlott sóbevitel mennyiségére és a tudatos vásárlásra (élelmiszercímkék) koncentrálva.

4. Az érintettek részére információ átadás és szoros együttműködés az általuk gyártott élelmiszerek sótartalmának csökkentése (reformuláció) érdekében.

5. A javasolt akciók végrehajtásának és hatásosságának folyamatos monitorozása és értékelése.

Mit is vár el ettől a programtól az EU? Rövidtávon a lakossági sófogyasztás és a vérnyomás csökkenését, hosszútávon a szív- érrendszeri és agyvérzésből eredő halálozás csökkenését.

Bővebb információ a Stop Só Programról: http://www.stopso.eu/

 

Forrás:
http://www.oeti.hu/?m1id=10&m2id=88

Kép:
http://www.stopso.eu/

 

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.