Főoldal » Na de mit is jelent az a szó, hogy autizmus?

Na de mit is jelent az a szó, hogy autizmus?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Autizmus.

Különös szó. Ízlelgetem, forgatom a számban, ismerkedem vele.
Autizmus. Autizmus. Autizmus. Autizmus.
Akárhányszor mondogatom nem lesz barátságosabb. Olyan… tudományos. Azt hiszem. Nem árul el sokat magáról, csak sejteti, hogy valami komoly dolog lehet. Várj csak, most eszembe jutott! Igen, emlékszem egyszer azt olvastam valahol:
Autizmus: latin szó, jelentése: önmagára irányult.

 Hát ezzel nem lettem sokkal beljebb. Mi az, hogy önmagára irányult? Sokat figyel magára? Netán csak magával foglalkozik? Egoista? Ez így nem lesz jó, máshol kell keresgélnem. Nézzük meg az értelmező szótárat, abban hátha találunk valami okosabbat!

Lássuk csak… igen megvan. Tehát:
Autizmus: A külvilág elhanyagolásában, az érdeklődési kör beszűkülésében, súlyos kommunikációs nehézségekben megmutatkozó kóros állapot.
 
Hűha! Ez már kezd bonyolódni, a fene essen belé! Ezek az autisták nem lehetnek valami jófej emberek az biztos. Nem elég, hogy elhanyagolják a külvilágot, és beszűkült az érdeklődési körük, még egoisták is! Ráadásul minden bizonnyal valami nincs rendben agyi téren, ha gondjuk van a kommunikációval. Kóros állapot. Nem szeretem, ha valakinek kóros az állapota. Különösen, ha ez az agyával történik.
 
De hát az Esőember is valami autista izé volt nem? Tudod, amiben az a Hoffmann gyerek játszott. A Dustin Hoffmann. Nem sokra emlékszem az egész filmből, nem volt valami nagy szám, csak azt tudom, hogy nagyon gyorsan megszámolta a földre szóródott fogpiszkálókat. Akkor ezek az autisták mégis csak tudnak valamit. Elvégre nem minden ember tudja egy pillanat alatt megszámolni a fogpiszkálókat. Ez már zsenialitás. Az autisták tutira valami őrült zsenik. Az a tipikus magába forduló lángész, akinek elviselhetetlen rigolyái vannak és nincsenek barátai. Szegény autisták!
 
Igen, most már rájöttem, miért volt olyan furcsa nekem ez a szó, hogy autizmus. Nem annyira tudományos, mint inkább misztikus. Igen, ez az! Az autizmus szó rendkívül misztikusan hangzik. Rejtélyesen. Izgalmasan. Van benne valami megfoghatatlan. Hiszen sokat hallani róluk a rádióban, TV-ben, újságban, és ha megkérdezel valakit, hogy tudja-e mi az, hogy autizmus, akkor minimum hallott már róla. Viszont csak nagyon kevesen találkoztak velük. Ők biztos a kiváltságosok, vagy nem tudom. Hogy lehet, hogy én még soha egyetlen autistával nem találkoztam, amikor a média gyakran témázik róluk? Mondjuk az is igaz, hogy zseniből kevés van. Hülyéből meg sok. Nagyon sok. Nagy az Isten állatkertje! Hány ilyet láttam már, te jó ég! Múltkor is megyek a villamoson, ott volt egy anya a kölkével, olyan tízéves forma lehetett. Repdesett a kezeivel, mint valami madár, aztán fogalmam sincs miért, egyszer csak a földre vágta magát és toporzékolt, mint valami elkényeztetett, hisztis kölyök. Ide-oda gurult a padlón és artikulálatlanul üvöltött. Az anyja meg csak nézte és nem csinált semmit! Mondtam is neki, hogy nem ártana, ha megnevelné a gyerekét. Erre az meg elsírta magát. Aztán nagy nehezen sikerült végre valahára elhallgattatnia a gyereket. A gyerek meg folytatta a repdesést. Így szálltak le a villamosról. Esküszöm az ilyennek a diliházban volna a helye. Szörnyű!
 
Na, de ne kalandozzunk el. Az autistáknál tartottunk. Még mindig nem tudok róluk szinte semmit. Ez frusztrál. Vannak, élnek, sőt itt élnek közöttünk és én mégsem tudok róluk semmit. Autizmus. Autizmus. Autizmus. Autizmus. Egyáltalán mi a fenét jelent az a szó, hogy autizmus? Egy biztos: semmi kedvem sincs találkozni velük. Hagyjanak engem békén!
 
Elnézésedet kell kérnem Kedves Olvasó, hogy ilyen szokatlan módon fogtam bele mondanivalómba, de meg volt rá az okom. Ezek a gondolatok egy fiktív személytől származnak. Gondolatok, érzések összessége, sok emberből összegyúrva, olyanokból, akikkel én magam találkoztam, vagy másoktól hallottam. Ezek a gondolatok vannak, sőt, – és most lehet, hogy ezzel néhány érintettet magamra haragítok – én teljesen meg tudom érteni, hogy sokan így gondolkodnak. Túl sok a ködös információ az autistákkal kapcsolatban, és túl kevés a valódi tartalom, ami közelebb vezet a megértésükhöz. Hogy ebben ki a hibás, az lényegtelen. Mindenek előtt fogadjuk el a tényt, hogy jelen állás szerint ilyen állapotok uralkodnak. Majd ha ez megvan, jöhet a megértés, végül pedig a megoldás.
 

Akkor tehát mit is jelent az a szó, hogy autizmus?

És akkor még ott vannak a bonyolítások, hogy autizmus spektrum zavar, vagy autizmus pervazív fejlődési zavar. Ja meg az Asperger szindróma, hogy nehogy elfelejtsem.
Nézzük át szépen sorban.
 
Autizmus:

Összetett fejlődési zavar, mely a nehezített kommunikációs készségek, az elégtelen szociális kapcsolatok, a viselkedésbeli és gondolkodásbeli rugalmatlanság, valamint változatos viselkedési formákban nyilvánul meg.

Spektrum:
Az autisztikus vonások széles skálája, az autizmus megjelenési formáinak igen nagy variációja, mely minden egyes autizmussal élő személynél más és más. A Down-szindrómával ellentétben, ahol tudjuk az okot és a tünet együttest is, úgy egy autistánál ez már nem ilyen egyszerű, hiszen nem tudjuk sem az okát, sem a konkrét megjelenését.
Pervazív:
Az élet minden területére kiható, az egész személyiséget átfogó állapot.
Fejlődési:
Az autizmussal elő személy kommunikációs, szociális és mentális fejlődése során fellépő zavar, elmaradás. E három területről később sokkal többet fogok beszélni.
Zavar:

A fent említett három terület zavara. Fizikai, anatómiai elváltozás az esetek döntő többségében nem fordul elő. Az pedig, hogy mennyire játszik szerepet a genetikai, vagy hormonális háttér még nem tisztázott.

Asperger szindróma:
Az autizmus egy enyhébb formája. Általában a jó képességű autizmussal élő személyekre szokták mondani.
 
Ez volt eddig a lexikális háttér, de most figyelj Kedves Olvasó, mert én mondok valami mást. Én azt mondom, hogy:
autizmus = életforma.
 
Na ehhez mit szólsz?
Furcsa nem? Mindjárt más tartalmat kapott az egész. Sarkítva azt is mondhatnám, hogy ez az egész olyan, mint egy bohém festőművész. Éli a maga életét, a saját egyéniségével, a saját világában, és ha nem kerülsz vele egy szintre, soha nem fogod megérteni Őt. Mert egy másik világban él. Ez nem jobb, vagy rosszabb világ, mint a Tiéd. Csak más.
Ezt az életformát szeretném átadni nektek Gyurka guru tanításain keresztül.
 
A következő részben még lesz egy kis kitekintés a szemléletmóddal kapcsolatban, aztán ténylegesen rátérünk az Ösvényre, melyet maga a Mestert jelölt ki számunkra.
 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.