Főoldal » OECD – Tanulmány a túlsúlyról

OECD – Tanulmány a túlsúlyról

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

30 évvel ezelőtt az iparosított világban alig minden tízedik lakos számított túlsúlyosnak. Azóta az erősen túlsúlyosak száma több mint megkétszereződött, sőt, megháromszorozódott.

Különösen emelkedett az elhízottak száma Észak-Amerikában ás Európa sok részén. Az OECD adatai szerint a 33 tagállam felében minden második polgár túl kövér. Németország ebben még szűken az OECD átlaga alatt van. Eszerint a német nők és férfiak 16%-a elhízott, 45%-uk számít túlsúlyosnak. Az egyes országokban számított adatok alapja a BMI index (a testsúly kg-ban osztva a testmagasság négyzetével). Persze a BMI csak egy durva irányértéket ad meg, mert a testtömeg zsírból és izomszövetből való egyénileg különböző összetételét nem veszi figyelembe.

Az OECD adatai riasztóak. Az erősen túlsúlyos emberek (egyébként ugyanúgy, mint a normál dohányzók) 9-10 évvel korábban halnak meg, mint a normál súlyúak. 15kg súlyfelesleg a korai halálozás kockázatát 30%-kal emeli. Ezenkívül 10 európai ország tanulmányai igazolják, hogy a túlsúlyosak nem tudnak aktív életet folytatni.

Ez egy ördögi kör: aki keveset mozog hamarabb lesz kövér, és azután még kevesebbet mozog. Az elhízásra való hajlam ráadásul valamennyire örökölhető, legalábbis ami az életmódot és az étkezési szokásokat illeti. Annak a valószínűsége, hogy egy gyerek elhízott lesz, különöse magas, ha legalább egyik szülője erősen túlsúlyos – éspedig háromszor-négyszer akkora, mint normál súlyú szülők esetében. Az OECD államokban már most minden harmadik gyermek túlsúlyos.

A legtöbb túlsúlyos – százalékosan – az USA-ban és Mexikóban él, a legkevesebb pedig Japánban és Koreában. Összességében azonban a számuk mindenütt emelkedik. Feltűnő, hogy ebben a képzettségi fok csak a nőknél játszik szerepet, amit az OECD a szociális egyenlőtlenségre vezet vissza. Eszerint a kevésbé képzett nőket különösen veszélyezteteti a túlsúly és az elhízás. Náluk kétszer-háromszor magasabb annak a valószínűsége, hogy kövérek lesznek, mint  a magasabb képzettségű nőknél. Férfiaknál ezzel szemben alig van különbség.

A munkában a kövér nők és férfiak is hátrányban vannak: az OECD adatai szerint a munkáltatók előnyben részesítik a normál súlyú dolgozókat, mert azok magasabb termelékenységet ígérnek. Például az elhízott fehér amerikai nők lényegesen gyakrabban munkanélküliek, mint a normál súlyúak. A kövér emberek átlagosan 18%-kal kevesebbet keresnek, mint karcsú kollégáik, ami egyebek között azon is múlik, hogy ők gyakrabban betegek.

Súlyosan elhízott betegek magasabb valószínűséggel szenvednek olyan betegségekben, mint a diabétesz, a szív- és keringési betegségek és a rák. Ha a kormányok csak néhány dollárt fordítanának személyenként és évente megfelelő felvilágosítási programokra – OECD adatok szerint pl. Mexikóban 12 dollárt – az országban évi 55000 halálozás lenne elkerülhető, amelyek súlyos krónikus betegségekre vezethetők vissza.

 

forrás: FAZ.Net

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.