Főoldal » Ős-áttörés

Ős-áttörés

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az Advanced Cell Technology kutatóival együttműködve öt emberi embrionális őssejtvonalat (human embryonic stem cell: hESC) hoztak létre úgy, hogy ennek következtében az embriók nem károsodtak, hanem egészségesen tovább fejlődtek. Az új eredmény olyan áttörést jelenthet, amely véget vethet az embriókból kivont őssejtek körül hosszú évek óta tartó etikai vitáknak.

 

A NIH (National Institutes of Health: Nemzeti Egészségügyi Intézetek) erről szóló jelentése az eljárást olyan sokat ígérő alternatívaként ajánlja az Egyesült Államok elnökének figyelmébe, amely a korábbi tiltások újragondolására késztet. Az eredményről a kutatók a Cell Stem Cells szakfolyóiratban számolnak be. Az eljárást eredetileg az ACT kutatói dolgozták ki, a terület világszerte elismert szaktekintélye, Robert Lanza vezetésével, majd – tőlük függetlenül – lényegében ugyanezt a West Coast Egyetem kutatói is megismételték. Az eljárás során egyedi őssejteket vontak ki embriókból, a méhbe történő beültetést (implantációt) megelőző genetikai diagnózis (PGD) során alkalmazotthoz hasonló eljárással. Ezt a vizsgálatot mesterséges megtermékenyítés követően, közvetlenül az embrió anyaméhbe történő beültetése előtt végzik, a magzatban esetleg fellépő rendellenességek kiszűrése céljából: ennek során egyetlen sejtet távolítanak el a még mindössze 8-10 sejtből álló embrióból, és azt vetik alá a különféle vizsgálatoknak.

Az embriók az őssejtek kivonását követően normálisan fejlődtek tovább, majd lefagyasztották őket. A belőlük kivont őssejteket pedig továbbtenyésztették olyan körülmények között, amelyek megfeleltek az egyébként szokásos optimális fejlődési feltételeknek, ami végül is azt eredményezte, hogy az őssejtek kivonásának hatékonysága elérte a hagyományos eljárásét, amikor is az őssejteket a hólyagcsíra (blasztocita) állapotú embriók belsejében lévő embriócsomó sejtjeiből veszik ki. Az őssejtek genetikailag teljes értékűek voltak, és normálisan fejlődtek tovább: képesek voltak mindhárom embrionális csíralemez szövetei alkotó sejtekké – köztük vér-, ideg-, szív-, és porcsejtekké – fejlődni.

,,Ez a technológia működik, és szemben a hagyományossal nem jár az embrió pusztulásával vagy károsodásával – magyarázta Robert Lanza, az Advanced Cell Technology kutatócsoportjának vezetője. ,,Ezzel szinte  azonnal számottevő mértékben bővíthető a kutatások számára elérhető és etikailag sem aggályos embrionális őssejtek mennyisége. Ha a Fehér Ház elfogadja az új eljárást, néhány hónap alatt megkétszerezhető vagy háromszorozható az elérhető őssejt vonalak száma. Végre előtérbe kerülhet a kérdés másik oldala: az orvostudomány az embrionális őssejtek segítségével sikeresen gyógyíthatna egy sor, jelenleg másként leküzdhetetlen betegséget. Remélem, az elnök úr hamarosan el fogja fogadni az érveket.”

A cikkben a kutatók hangsúlyozzák, hogy mivel az embrióból nagyon korai fejlődési állapotban egyetlen őssejtet vonnak ki, az embrió zavartalanul fejlődik tovább. Fontos az is, hogy a korábbi eljárásokban a kivont embrionális őssejteknek egy csomóját vonták ki, és ezeket együtt sikerült továbbtenyészteni, a kivonás azonban az embriók pusztulásához vezetett.  Most sikerült bebizonyítani, hogy egyetlen sejt is elegendő a továbbtenyésztéshez: a többi sejt egyszerre történő kivonása, ami az embrió megsemmisüléséhez vezet, nem lényeges feltétele a sikernek. Az így nyert őssejt vonalak ugyanúgy pluripotensek, és alkalmasak bármely csíralemez sejtjeinek, vagyis az emberi test valamennyi sejtjének és szövetének képzésére.

A kutatók remélik, hogy eredménnyel sikerül az elnök és a kongresszus etikai aggályait eloszlatni, és őssejt kutatásoktól elvont támogatásokat visszaszerezni, ami új lendületet adhat a gyógyító célú orvosi alkalmazások továbbfejlődésének.

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.