Főoldal » Székely káposztás bableves receptje

Székely káposztás bableves receptje

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ezen étel elkészítését Székelyföld szívében, Sikaszón, Ivó mellett a folyó parton, egy kicsi faház kertjében tanultam Sanyi bátyámtól aki még nem idős, de igen jókedélyű székely ember.

Az ő szavaival élve ” végy egy butyka cujkát, csapj a cimborád hátira, szólj a többieknek s úgy indulj neki a főzésnek, hogy bizá, a fehérnép ne tudjon róla. Ha hírét leli mire készülsz, az nagy baj, mert nem fő ki a bab keménysége, ha közelibe szoknyás fehérnép tartózkodik.”

Hozzávalók:

 1 kg füstölt sonka sovány része

1 kg nagyobb szemű tarka bab ( előző nap beáztatandó)

1 kg savanyú káposzta

2-3 nagykanál tejföl és 6-9 evőkanál liszt a habaráshoz

1 pár füstölt kolbász

6-8 fej közepes vöröshagyma

2 fej fokhagyma ( 15-20 gerezd)

és az alábbi fűszerek:

borókabogyó,szegfűbors,őrölt bors, kakukkfű, borsikafű, lestyán, zsálya,majoránna, petrezselyem zöldje, babérlevél, egész kömény, vegeta, szárított kapor, citromlé ( ezekből kb. egy evőkanálnyi kell, kivéve az őrölt bors, abból kevesebb)

Na most   oszt igyál egy kupica pálinkát és öblítsd le egy pohár jó borral. Ezután nekiállhatsz az alábbiak szerint:

Az apróra vágott ( 0,7  x 0,7 mm) sonkát felteszed vízbe a hagymával , a fokhagymával és a babérlevéllel főni. Nme túl sok idő múlva  a korábban beáztatott babot és az összes fúszert hozzáadod.( Most, hogy eddig jól végezted  a dolgod ismét igyál  egy pohár bort.)

Amikor a bab félig főtt, beleteszed a késsel 3 cm-esre vágott káposztát, majd  egy laza, de határozott mozdulattal utána küldöd a karikákra vágott füstölt házi  kolbászt és az egészet puhára főzöd.Egy rottyanás után megízleled és pótolod azt, ami hiányzik. Ezt  követően a tejfölös liszttel behabarod, ( mennyiség ízlés szerint)összeforralod, kevés citromlével ízesíted.( A citromlé az ízlés szerinti, én nem teszek bele, mert a káposzta nem három napos savanyítás, mint Erdélyben.)Egy kanálnyi szárított kaporlevéllel megszórva tálalod. ” Na, ihatsz egy pohár bort esmét Ecsém!”

Netán ha eddig kétszersültön éltél, akkor beveszel levezetésképpen egy szem Bilagitot vagy két Espumisant…

JÓ ÉTVÁGYAT!

Kaptam, lejegyeztem és jó szívvel ajánlom karácsonyra, szilveszter hajnalára korhelylevesnek.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.