Főoldal » A 2012. januári EB-dömping után – 1. rész (Kézilabda)

A 2012. januári EB-dömping után – 1. rész (Kézilabda)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ez a cikk a januári, Szerbiában zajlott kézilabda-európabajnokság főbb tanuságait taglalja a magyar csapat szempontjából, valamint az ötkarikás játékok távlatában.

Emlékeztetőül a magyar férfi csapat eredményei:

  • Magyarország – Oroszország 31:31
  • Spanyolország – Magyarország 24:24
  • Franciaország – Magyarország 23:26
  • Magyarország – Izland 21:27
  • Szlovénia – Magyarország 32:30
  • Magyarország – Horvátország 24:24

Vagyis összesítve az eredmény a 6 lejátszott meccsből egyet nyertünk meg.

  • Magyarország         6       1    3    2   -5     6p

Ha megfigyeljük az eredményeket, láthatjuk, hogy az előzetes várakozások tükrében minél nagyobb falatnak ígérkezett egy ellenfél, annál jobb eredményt értünk el. Azt gondolom, senki nem vitatja azt, hogy az EB előtt a franciák nehezebb ellenfélnek számítottak, mint például Izland. Ugyanakkor a gall csapat a világ és olimpiai címvédő, így szerintem joggal mondható, ők voltak a legkellemetlenebb ellenfeleink, mégis a francia team volt az egyetlen, amelyiket sikerült megverni. Előzetes várakozások alapján a spanyol és a horvát válogatott is nagy feladatot jelentett, de ennek ellenére hoztuk a döntetleneket. A fenti sorból egyértelműen Izland és Szlovénia a két LÁTSZÓLAG legkönnyebb ellenfél, mégis tőlük kaptunk ki. Miért? az eredmények ilyetén való alakulását a következő okokra vezetem vissza.

  • 1.) Pokolian nehéz csoportból jutottunk tovább. Egyszerűen elfáradtunk lábban, kitartásban, így a már látszólag kisebb ellenfelek is fel tudtak minket őrölni, és mire összekaptunk magunkat, addigra a tét nélküli utolsó találkozón csak egy döntetlennel biztosítottuk be a 8. helyünket.
  • 2.) A sportolók életében a legnagyobb dicsőség (leszámítva a labdarúgás és a teniszt talán), hogy ha az ötkarikás játékon aranyérmet szerezhet. Ennek tükrében a mostani favorit csapatok is úgy készültek és készülnek, hogy a legjobb formában az olimpián legyenek. Emiatt ez az EB nem volt releváns a nagy csapatok számára, amelyet legjobban a franciák szereplése mutat.
  • 3.) Amellett, hogy a magyar közönség étvágya megjött, nyilván az ellenfelek is úgy készültek fel belőlünk, hogy “a magyarok, akik megverték a franciákat és ikszeltek a spanyolokkal”. Sokkal komolyabban térképeztek fel minket, hiszen tudták, nagy játékerőt képviselünk. Ennek tudatában talán egy kicsit a saját győzelmünknek köszönhettük a Szlovéniai és az Izland elleni fiaskót.

A kiváló szereplés ellenére is selejteznünk kell az olimpiai részvételért. A svédországi kiruccanás nem lesz könnyű, hiszen a házigazdák mellett a brazilokkal és a macedónokkal kell felvennünk a versenyt. A svédek hazai pályán mindenképp esélyesnek számítanak. Véleményem szerint a hazai pálya fog annyit jelenteni, hogy kijutnak a londoni játékokra. A másik helyért – úgy gondolom – a mieink a macedónokkal lesznek harcban. Amennyiben kijutunk az Olimpiára, ott már mindenki teljes gázzal az olimpiai aranyat célozza meg; nincs taktikázás, formaidőzítés, Londonban mindenki a maximálisat fogja hozni.

Hogy mi várható londonban? Jelenleg nem ismertek pontosan a résztvevő országok sem, mint ahogy ebből következően a sorsolás sem, de látatlanba mondom, hogy a franciák, a dánok, a spanyolok és a horvátok között fog eldőlni az arany. Számomra ők azok, akik top-favoritok. Ha kijutunk az olimpiára véleményem szerint a realitás talaján maradva nem elérhatő a pontszerzés. Ha a most elért 8. helyet hozni tudjuk Londonban, akkor már véleményem szerint elértük azt, amit elérhettünk.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.