Főoldal » A 2013-as spanyolországi kézilabda vb előtt – kilátásainkról realistán

A 2013-as spanyolországi kézilabda vb előtt – kilátásainkról realistán

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A 2013-as kézilabda világbajnokság helyszíne ezúttal Spanyolország lesz, amelynek a logója a ekezdés melletti vezérkép helyén látható. A tornán 24 csapat vesz részt; s közülük kerül ki a világ idei legjobbja. Több esélyes gárda is van, amelyek között meg kell említeni a házigazdákat, a franciákat, az örök fekete lovakat, a dánokat. A vb-re kikerült csapatokat 6 kalapba sorolták, amelyből kerültek ki a későbbi csoportok. Az alábbiak szerint alakultak a kalapok (sportjelzések láthatóak):

1. kalap: FRA, DEN, ESP, SRB

2. kalap: CRO, MAC, SLO, GER

3. kalap: HUN, POL, ISL, ARG

4. kalap: ALG, TUN, QAT, KOR

5. kalap: MNE, RUS, BLR, EGY

6. kalap: BRA, CHI, SAU, AUS

A sorsolás szeszélye folytán sokadszorra találkozunk az utóbbi időben az ibérekkel. A házigazdákon felül a horvátok, az algériaiak, az egyiptomiak és az ausztrálok lesznek a mieink ellenfelei. Az előzetes várakozásokat le lehet fektetni egy pesszimista, egy realista és egy optimista szcenárióban. Bármelyik előrejelzési forgatókönyvet is vesszük alapul, a lebonyolítási rendszer miatt a vízválasztó a nyolcaddöntő-mérkőzés.

A hat csapatot magában foglaló csoportok első négy helyezettje kerül a nyolcaddöntőbe, így bármilyen elképzelést is veszülk alapul, tovább fogunk jutni a csoportból. Az is feltételezhető, hogy a csoport utolsó két helyén az ausztrál és az egyiptomi csapat fog végezni. Az is valószínűnek tűnik, hogy két nap után 100%-osak maradunk, hiszen épp ezen két csapattal találkozunk. Az már kevésbé egyértelmű, hogy ekkor milyen gólaránnyal fogunk állni, hiszen nem vehető biztosra a magyar csapat spanyolországi gyors aklimatizációja. Véleményem szerint hozzávetőlegesen 20-25-ös gólkülönbséggel fogunk rendelkezni két forduló után. A hátralévő három meccs lesz az, ahol a csoportbeli továbbjutó helyek egyes pozíciói eldőlnek. Első körben a horvátok ellen fogunk megmérkőzni és reálisan a két csapat között egy 5-8 gól van a horvátok javára. A 4. körben a csoportelsőségért hajtó spanyolok otthon várhatóan meg fogják szórni a magyar gárdát, aminek már most logikusan felfedezhetőek az előjelei. Egyrészt Nagy László magyar gárdában való szereplése jelenthet pikantériát ezen a találkozón, másrészt a spanyolok otthon játszanak, harmadsorban a spanyolok és a hasonlóan gyors játékot játszó csapatok ellen mentálisan számos alkalommal elfáradunk, így egy rossz 10-15 perc során közte 8 lesz, ami a többi játékrészben meg is marad. Előre láthatóan a spanyolok 8-10 góllal fognak nyerni. A 2-2-es mérlegnél tartó magyarok utolsó körben az algériai csapattal fognak találkozni, akik feltehetően addigra 3-4 ponttal fognak rendelkezni, ezáltal mindenképp meg kellene verni őket a csoport harmadik helyéért. Reálisan nézva a két csapat között egy 5-6 gól különbség van, ám jelen állapotban ez akár el is tűnhet. Az utolsó kör a taktikázás köre, amikor már figyelni kell a C-csoport eredményeit is, hogy ki kive szeretne játszani. Megnézve a másik csoport első csapatait, sokkal kiszámíthatatlanabb hatosnak tűnik, mint a mienk, éppen ezért kis túlzással indifferens, hogy mely csapattal találkozunk a nyolcaddöntőben. Várhatóan a csoport végeredménye: 1. Spanyolország 2. Horvátország 3. Magyarország 4. Algéria

Tekintettel arra, hogy bármely csapattal is játszunk, megközelítően hasonló erősségűvel kerülünk szembe, a csoportbeli helyezésünknek különösebb jelentősége nincs. Amennyiben legyőzzük a szerb, lengyel, korea, szlovén kvartett valamelyikét, akkor a kedvezőtlen sorsolás miatt újra a csoportbeli ellenfelünkkel mérkőzünk az elődöntőbe jutásért. A nyolcaddöntő mérkőzése teljesen 50-50%-os kimenetelű. Előre ott bármit nehéz mondani. Hiába vertük  nem rég a szerbeket, az egy másik találkozó lesz. A lengyelek hagyományosan surranópályások, a szlovénok hasonló játékerőt képviselnek. Talán a magyar gárda számára a koreai csapat lenne a legideálisabb ellenfél, azonbanitt sem beszélhetünk papírformáról. Amenyniben túljutunk rajtuk, utána feltehetően a torna utolsó éles meccsét játsszuk.Várhatróan a negyeddöntőben a dán csapat vár ránk, akik mindenképpen esélyesek a végső győzelemre is. Realitás talaján maradva a dán csapattal egy félidőn keresztül szoros meccset tudunk játszani, de a két együttes játéktudása között mintegy 6-8 gól differencia van a dánok javára.

A realista scenárió általam vetített egyes valószínűségei:

Nem éljük túl a csoportkört (17-24. hely): 2%

9-16. hely: 45%

5-8. hely: 40%

3-4. hely: 10%

2. hely: 2%

1. hely: 1%

Mindez persze csak előzetes kalkuláció, várakozás, de mindenképp célszerű reálisan látni a valóságot. De a labda gömbölyű, így hát bármi megtörténhet…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.