Főoldal » A darts története

A darts története

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A legenda szerint néhány száz évvel ezelőtt egy átfázott angol íjász elhatározta, hogy kellemesebb módot választ a gyakorlásra a téli hónapokban.
Letette íját, levágott a nyílvesszőjéből és elvonult a közeli klub kellemes melegébe és kényelmébe, ahol ügyességét úgy gyakorolta, hogy a lerövidített nyílvesszőket a falra akasztott farönk szeletbe dobta. Mellé állt egy másik íjász, aki megpróbált az előzőnél jobb eredményt elérni és ezzel megszületett a vetélkedés, a játék, a sport.

A kiürült boroshordók teteje szolgált céltáblául számukra. Idővel arra is rájöttek, hogy egy évgyűrűkkel körökre osztott fatönkszelet még precízebb versengést tesz lehetővé. Aki a középponthoz legközelebb dob, az nyer…

Egy másik történet szerint a darts sport születése kicsit másképp nézett ki. A sportolni vágyó és kicsit iszákos íjászok ugyanis a rossz időre való tekintettel a kocsmában kezdtek célba lövöldözni. Ezt a kocsmáros megelégelte és mérgében ripityára törte az összes nyílvesszőt, amit az íjászoknál talált. Ők természetesen nem estek kétségbe, így folytatták a célbalövészetet, csak nem lőtték a vessző darabokat, hanem dobálták azokat.

Egy újabb legenda szerint maga VIII. Henrik volt az ötletgazda. Mivel a nyíllal történő célba lövés nagyon fontos volt a hadsereg életében (ez a tény a bowling történetébe is bele szólt), ezért a Király kitalálta, hogy kéne valami megoldás a téli edzéshez is. Ekkor született meg az ötlet a rövidebb nyílvesszőkről és a célba dobásról. Ezek után Henrik is nagy rajongója lett a játéknak, és megoldódott a hadsereg egész éves edzésének lehetősége is.


Személy szerint nem tudom melyik az igaz történet, de az biztos, hogy az íjászatból alakult ki valamilyen formában.

Mindezek mellett az tény, hogy az első írásos feljegyzések között szerepel az izincourt-i csata idején 1415-ben az angol íjászok, valamint az is, hogy 1620-ban az első angol kivándorlók az Újvilág felé hajózva a Mayflower fedélzetén a DARTS valamely formáját játszották.
A kezdeti időszakában a sport (a gyeplabdához hasonlóan, melyről majd később írni fogok) a brit civilizációval érintett területeken terjedt el. A ma érvényes szabályzatok alapját képező versenyszisztémát első alkalommal – mint annyi más sportnál – Nagy-Britanniában dolgozták ki a XIX. század végén és akkor alakultak az első szervezetek és klubok is. Az első brit nemzeti szövetség 1924-ben jött létre. Ez a szervezet fogalmazta meg először, hogy DARTS sport egy olcsó, tiszta, ügyességi játék. 1928-tól egészen az ötvenes évekig a legjelentősebb DARTS verseny a Londoni Sunday által szponzorált News of World volt.

A sport fejlődése a hatvanas évek végén a hetvenes évek elején jelentősen felgyorsult, izgalmas, népszerű sporttá fejlődött. A szinte robbanásszerű fejlődésben – a sport alapvető tulajdonságából eredő népszerűségen kívül – két tényező játszott fontos szerepet. Az egyik ilyen a technikai fejlődésvolt. A felszerelések gyártói képesek lettek a nyilakat wolfram ötvözetből készíteni, ami elősegítette az eredmények jelentős javulását.
A másik befolyásoló tényező, az előzőnél még nagyobb lökést adott a sport számára. 1973-ban Oliver A. Croft vezetésével alakult brit nemzeti szövetség a British Darts Organization (BDO) a televízió nyilvánossága elé vihette a DARTS sportot.

A BDO megalakulását sorra követték más nemzetek szervezeteinek, szövetségeinek megalakulása az USA-ban, Svédországban, Ausztriában, Belgiumban, Új-Zélandon…

1976-ban brit kezdeményezésre megalakult a nemzetközi szervezet a World Darts Federation. Ez a szervezet dolgozta ki és tartja karban a nemzetközi versenyszabályzatot, a ranglista rendszert, szervezi és ellenőrzi a nemzetközi ranglista alapját képező versenyeket, a DARTS népszerűsítését. A Világ Darts Szövetsége 1992. December 14-én immár 48. tagként soraiba felvette a Magyar Darts Szövetséget. A versenyzők és a versenyek nagy száma egy körültekintő, területekre, szintekre tagozódó versenyrendszert, komoly szervezettséget igényel. A havonta megjelenő hatvannyolc oldalas Darts World magazin Anthony J. Wood szerkesztésével, folyamatos tájékoztatást ad a versenyek állásáról és figyelemmel kíséri a sportág eseményeit szerte a világon. A műholdas sport TV-csatornák kamerái ott vannak a jelentős versenyeken, azok izgalmát eljuttatják a sportcsarnokokból az otthonokba. A számos, évente rendezett versenyek közül a legjelentősebb a Világ Kupa. Nagy-Britannia területén jelenleg már több mint 6,5 millió játékos versenyez rendszeresen. Világ Darts Szövetségnek ma már 52 tagja van.

A DARTS sport népszerűségének újabb hatalmas lökést adott a játék gépesített változata az úgynevezett SOFT DARTS játék. Itt a játék lényege nem változott, a verseny menete leegyszerűsödött, hisz a játék levezetését a gép saját maga végzi el. Látványosabbá és szórakoztatóbbá téve ezzel a játékot. Mára a világon, számos cég gyárt soft gépet, melynek köszönhetően látványos nagy érdeklődést keltő nemzetközi versenyek kerülnek megrendezésre, melyek a médiumok sport közvetítéseiben előkelő helyen szerepelnek. Ezáltal egyre több ember kap állandó információt a darts játékról és kedvet ahhoz, hogy maga is elkezdjen játszani.

Az európai gép gyártók 1996 végén létrehozták az európai darts uniót (EDU), mely csak a soft játékstílust képviseli. Megszervezte az évenkénti tízfordulós nemzetközi bajnokságot, amelynek fordulói egyes tagországokban kerülnek megszervezésre. Svájc, Németország, Spanyolország, Olaszország, Ausztria, Szlovénia, Csehország, Magyarország Horvátország adott otthont a fordulóknak.

1997-től folyamatosan az EDU bajnokság legjobb férfi és női játékosa magyar versenyző lett, és ezáltal jogot szereztek, hogy Európa válogatottban képviseljék Magyarországot a Világ Kupán, melyet Las Vegasban rendeztek meg.

A darts játék egyre nagyobb ismeretségének köszönhető, hogy a 2001-ben az angol parlament hivatalosan is sporttá nyilvánította és ezzel egy időben megtörtént a darts olimpiai szakszövetségek közé történő felvételének kérelme.

A világ legnagyobb játékosa, a játék meghatározó alakja az angol Phil „The power” Taylor, aki megszámlálhatatlan győzelmével még sokáig vezetni fogja a sportág történelmével és eredményeivel foglalkozó listákat. Nem utolsó sorban azért is, mert a mai napig aktív játékos, tehát koránt sincs értelme lezárni a pályafutását. Azonban azt érdemes megemlíteni róla, hogy 1990 és 2010 között megrendezett 21 világbajnokságból 15-öt Ő nyert!!!

Bővebbel olvashattok róla saját oldalán is:http://www.blogger.com/www.philthepower.com

Szabályok, érdekességek

A dobóvonal távolsága (amit napjainkban is használnak), a Hockey&Sons nevű angol sörfőzdében alakult ki. Ez a majdnem nyolc láb, egészen pontosan hét láb, kilenc és egynegyed hüvelyk távolságot, pontosan négy egymás mellé állított sörös rekesz tette ki. Ebből alakult ki a mai 2,37m. A századfordulón az egyre népszerűsödő szórakozást betiltották, mivel egyre több alkalommal rendbontásba torkoltak a mérkőzések.

A steel szabályzat a dart teljes súlyát 50 grammban határozza meg, de ma már általában 18 és 28 gramm közötti dartstűt használnak. A soft szakágban legfeljebb 18 grammos dartsokat engedélyeznek. A dobónyíl szára műanyagból, esetleg alumíniumból vagy más különböző titán ötvözetből készül, s ma már léteznek olyan szárak, melyek lehetővé teszik a dart tollának elfordulását. A toll egy darabból áll, de négy lapja van, és legtöbbször műanyagból vagy alumínium fóliából készül. Míg a törzs gyakorlatilag elnyűhetetlen, addig a szár, a toll és a hegy szinte fogyóeszköz. A céltábla a sportág fejlődése során készült fából, parafából, ma már a szizálkender erősen összepréselt rostjait használják. A tábla húsz cikkelyre van osztva, egy duplázó meg egy triplázó körgyűrűt tartalmaz. A tábla teljes külső mérete 451 mm, a duplázó és triplázó gyűrű szélessége 8 mm, a 25 pont értékű közép 31.8 mm, az 50 pont értékű belső közép, az úgynevezett “bulls eye” mindössze 12.7 mm átmérőjű. A céltáblát 1.73 méterrel a föld felett a falon rögzítik, a játékosok pedig az előbb említett 2.37 méterre lévő dobóvonal mögül dobnak.

A legismertebb játékokban minden játékos 301, 501, 601 stb. pontról indul, és 3 dobónyilat dob a táblára, a három dobás összegét levonják az összpontszámából. Azért nem ennyire egyszerű a dolog, léteznek különböző versenyszámok, például 501-es, 301-es dupla, krikett, bullmasters, Sanghaj. A cél csaknem minden válfajban – a sportágak többségétől eltérően – lenullázni a pontokat, azaz pontosan elérni a nulla értéket.
A játékban így a koncentráció, a pontosság és a fejszámoló képesség is nagy szerepet 
kap.


Források:

http://www.souldc.hu/

www.pubgames.hu

http://www.indepthinfo.com/darts/history.shtml

http://www.livestrong.com/article/356369-history-of-throwing-darts/

www.mirror.co.uk


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.