Főoldal » A gondolkodásmód hatása a testre

A gondolkodásmód hatása a testre

A gondolkodásmód hatása a testre

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A gondolkodásmód hatása a testre sokkal nagyobb, mint valaha is hitted volna. A fizikai tested nem csupán egy mechanikus szerkezet, hanem a szellemed és a lelked kifejeződése az anyagi világ színterén. Nem csak azáltal alakítod, hogy mozogsz, hanem gondolat és érzésfolyamataiddal is, szüntelenül. A régi görögök még jól értették hogyan kapcsolódik a szellemi-lelki a testivel.

Mára a régi tudásnak csak halvány árnyéka maradt meg, és az ember teste is meglehetősen merevvé vált. Vagyis időnek és komoly erőhatásnak kell történnie, hogy külsőleg látható módon megváltozzon. De a lelki-szellemi erőknek továbbra is nagy hatása van erre.

A tested „tudja” mit gondolsz róla

Nem csak akkor formálod a tested, amikor mozogsz és edzel, hanem – közvetett módon – akkor is, amikor mással vagy elfoglalva. Ugyanis bármi történik veled, a testedben elraktározódik sejtszinten. Ha nem vagy elégedett a testeddel, gyakran nem (csak) az edzéssel lehet probléma, hanem az életviteleddel, gondolkodásmódoddal, vagy lelki világoddal.

Vajon miért ideális példák még ma is a görög szobrok az emberi test szépségére? Miért van, hogy ennek ellenére az emberek zöme meg sem közelíti ezt az ideált? Természetesen nem mindegy, hogy milyen testalkattípusba tartozol, hiszen ennek megfelelően kell kezelned ezt a dolgot.

Te milyennek látod a testedet? Azért törekedsz arra, hogy formás legyen, hogy másoknak tetsszen? Vagy egyszerűen jól érzed magad, és elégedetté tesz, ha foglalkozol a testeddel? A tested hihetetlenül érzékeny a gondolataidra. „Tudomása” van róla, ha nem szereted, és arról is, ha igen.

Edzés közben milyennek képzeled magad? Milyennek látod a jövőben? Fontos, hogy az elvárt cél harmonikus legyen a személyiségeddel. Nem baj, ha kapaszkodnod kell érte, de legyen elérhető. A test nagyon jól reagál a rendszeres karbantartásra és gondoskodásra.

A tested tudja, mit gondolsz róla

Az izmaid azt hiszik, amit gondolsz róluk

Ha Te azt gondolod egy bizonyos gyakorlatról, súlyról, vagy mozgásformáról, hogy nem tudod megtenni, nem is fogod tudni. Az izmaid azt hiszik, amit gondolsz róluk. Ha nem hiszed, próbáld ki! A test egészen elképesztő dolgokra képes, ha hiszünk benne.

Fontos, hogy rálelj az egyensúlyra. Nem sokra mennél, ha félvállról vennéd az egészet, és csak úgy „edzegetnél”. Ugyanakkor az sem tenne jót, ha erőszakos lennél a testeddel, és mindenáron a maximumot akarnád kihozni belőle. A tested akkor lesz jól fejlett, ha megfelelően, tervezetten alakítod.

Az időtényező szintén fontos. Vannak, akik egy-két hónap alatt akarnak teljesen átalakulni. Például nagy tömegből rengeteget fogyni, vagy sovány testre számos kilogramm izmot pakolni. Ilyen megvalósulásokra lehet látni példát, de ha neked fontos az egészséged, felejtsd el!

Természetes módon – amihez hozzátartozhat táplálékkiegészítők használata is – mindig tovább tart az ideális test kialakítása, de az hosszú távon meg is marad. Márpedig azért akarsz olyan testet, hogy az sok évig olyan maradjon, ugye?

Ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy ha azt akarod, évtizedekig „jó tested” legyen, akkor arról később is gondoskodnod kell. Az nem megy, hogy egy-két évig edzel, majd 10 évig lustálkodsz. Legalább könnyed, szinten tartó edzésekre szükség van, még ha ritkábban is, mert így megmarad a formád és az edzettséged.

Az izmaid azt hiszik, amit gondolsz róluk

Az sem mindegy, hogyan gondolsz magára az edzésre, vagy a mozgásra. Számodra ez munka? Vagy örömöt okoz maga a folyamat is, élvezed, és nem csak az eredmény számít? Ha az utóbbi áll fenn, sokkal hatékonyabb lesz, és a tested is egészen másképp fog reagálni.

Az örömnek olyan hatása van, amely a testet építő-erősítő-gyógyító folyamatokra készteti. Aki szeret foglalkozni a testével, szeret edzeni, annak a szervezete is sokkal erősebb, egészségesebb másokénál. Az immunrendszerre a gondolataid és a rendszeres mozgásod együttesen hatnak.

A tested állapota befolyással lehet az énképedre

Ami pedig a célokat és az eredményeket illeti, ebben nagyobb szerepet játszik a gondolkodásmódod, mint a tényleges gyakorlatok, amelyeket elvégzel. Ugyanis amellett, hogy a tervezés elengedhetetlen a hosszú távú fejlődéshez, maga a hozzáállás meghatározza a korlátokat, vagy a lehetőségeket.

Mint már említettem, a tested elképesztő dolgokra képes, és csak a gondolataiddal gátolhatod ebben. Bármilyen testtel is rendelkezel most, tudnod kell, hogy hatalmas változásokra vagy képes. De fontos, hogy ne kapkodj, és lépésről-lépésre haladj.

A gondolkodásmód hatása a testre, leginkább a szervezet állapotában nyilvánul meg. Az attitűd közvetlenül hatást gyakorol az egészségi állapotra. Bármilyen mozgás jótékony hatással bírhat a testre, ha azt a test számára megfelelő módon végzik el. De ez a hatás növekszik, ha ha pozitív hozzáállással és örömmel jár együtt.

A tested állapota befolyással lehet az énképedre

A tested állapota, a külsőd befolyással lehet az énképedre és vissza. A nagy egyéniségek nem véletlenül szeretnek edzeni. Az egyik cikkemben (A siker és testedzés kapcsolata) olvashattad, milyen sok jó tulajdonságot ad és növel az edzés. Az edzés és testmozgás egyben „én építő” folyamat is.

Ha mozogsz, vagy edzőterembe mész, ne csináld mechanikusan, szokásból a dolgokat. Élj át minden egyes mozdulatot, érezz együtt az izmokkal! Ha a test és a tudat közötti kapcsolat létrejön, az pozitív élményhez vezet, és egyben elősegíti az ideális tested kialakítását.

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2018.05.17. – közzétéve: 2018.12.14. – engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.