Főoldal » A harmónia fontossága 4. – Semi-Kibervilág VS valódi harmónia

A harmónia fontossága 4. – Semi-Kibervilág VS valódi harmónia

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

E cikksorozat korábbi részeiben lefekettem a harmónia fontosságának az alapjait. Bemutattam azt, hogy milyen lépésekke, eszközökkel lehet elérni a harmóniát. Ezen részben újabb negatív megfigyeléseket írok le a társadalom lélektanával kapcsolatban, valamint megerősítem a már korábban megnevezett érveket a harmóniával kapcsolatban.

Új tapasztalatok a társadalom lélekvilágával kapcsolatban

Megfigyeléseim során arra a következtetésre jutottam, hogy a társadalom tagjai egyre jobban eltávolodnak egymástól. A koformitás iránti igény annyira elhatalmasodott az emberekben, hogy mindent képesek alárendelni ennek. Régebb időben nem volt a világ tele a mindenféle digitális kütyükkel és teljesen jól megvolt nelküle a társadalom. Régebben a kapcsolattartást a dühöngőben lefolytatott spontán focimeccsek jelentették, míg mára ez átalakult, s maximum digitális versenyeket rendeznek, akik még akkor aktívak voltak. A kiber-világ teljesen elhatalmasodott felettünk. Megfigyeléseim szerint egy fiatal, ha belép a számítógépek világába, az első oldal, aminek a címét beüti, a facebook. A kamaszok, késő kamaszok, fiatal felnőttek jó része tagja ennek a digitális világnak, amely lassan monopolizálja az egész internetes világot. Like-olás, böködés, ami nagyon sok ifjonc idejét leköti, aminek drasztikus következményei vannak a mai hús-vér kapcsolatokra nézve. Feltűnő, hogy mennyire összefonódtak a szálak az internetes oldalon, aminek manifeszt következménye az lett, hogy teljesen elmaradoztak a valódi barátságok.

1. kép: A kiber-világ jelképe

[token node title-raw]

A kibervilág felerősödése egyben megváltoztatta a személyiséget. A számítógépes rendszerek szinte teljesen beszipolyozták az emberek egy jelentős részét. Mára sokakban csak a céltalan bolyongás maradt az életben, a kapcsolatteremtés leghalványabb reménye nélkül. Jólehet, a karrierutak épülése divat-jelleg szerint alakul, de ahogy azt a társadalmi-gazdasági folyamatok alapján is sejthetjük, rossz irányban. Hiányzik az az átütő új irányzat, avagy éppen retro stílus, ami visszaállítaná a dühöngős focimeccsek világát.

Tisztelt Olvasó, kérem nézzen mélyen a lelkébe és gondolja meg, mennyire igaz Önre a mai modern, “divatkos” személyiség:

1. A mai világ emberei afféle fél-androidok… kívülről nézve egykedvűség jellemzi őket, ugyanakkor közelebbről megítélve egy látszlag érzéketlen, de állandóan igyekvő, valahova siető egyénnek látszanak. Ezek az emberek rohangálnak csak a család (szerelem) és a munkahely (suli) között, de úgy igazából semmi lényegi életük, motivációjuk nincs. Jellemző rájuk a szabadság-betegség, vagyis az, hogy kényszernek érzik a munkát, úgy érzik, be kell menniük és félnek regenerálódásra időt szakítani, mert tartanak attól, hogy elmegy mellettük a világ.

2. A másik rész, az állandóan feszengő, kissé tán depresszív hajlamú fiatalság. Ezen csoportba tartozók csak akkor tudnak igazán feloldódni, ha a bulikban nagyobb mennyiségű alkoholt zúdítanak magukba. Ezen felül olykor visszahúzódóak, de szinte minden esetben önértékelés-zavarral küzdenek. Nagyon sokmindent elfojtanak magukban, aminek következtében csak nő bennük az a nyomás, amit már amúgy sem tudnak kezelni. Álmegoldásokat gyártanak, ahogy azt a cikksorozat előző részében is leírtam. Megfelelő hozzáállással ki lehet iktatni ezen problémaköröket, de számos veszélye van ennek.

3. Sok fiatal, a legrosszabb kategóriába tartozik. Megfigyeléseim alapján ide azok tartoznak, akik sokszor szoronganak, depresszívek és pánikra is hajlamosak. Sokszor vizsgadrukk is párosul, illetve a bizalmatlanság okozta antiszociális hajlam. Próbálják elfojtani mások elől, vagy esetleg bezárkózni a maguk kis világába, de végsősoron szinte reménytelen a helyzetük. Eddigi tapasztalataim alapján nem csupán az előző részben taglalt mentális állapotukkal van gond, hanem érzelmi labilitás is jellemzi ezen csoport tagjait.  Leginkább a büszkeség, a félelem, illetve a vágyakozás jellemzi ezeket az embereket. Az ebben a csoportba tartozók rendszerint rendelkeznek vmiféle fóbiával (pók, sötétség, társaság, tér, érintés stb…), azonban ezek egyénenként változnak.

Csak az őszinte és vérverejtékes munka hat

A fenti klaszterek ellenében a valódi harmónia iránti igény választható. Ugyan ki akar szorongani, ha harmónikus is lehet? – a válasz egyértelmű, de a harmónia elérésének módja meghaladja az emberek 98%-ának képességeit. Az eddigi tapasztalatok azt mondatják velem, hogy hiába is bármiféle esküdözés, vagy mély elszántság, a mentális erő híján kudarcba fullad az elképzelés. Alapvető tanulsága eddigi megfigyeléseimnek, hogy harmónia csak erős pszichés állóképesség esetén érhető el, éppen ezért a harmónia felé vezető út első mérföldkövének tekintem a lelki állóképesség kifejlesztését. 

2-5. kép: A harmónia pillanatai

[token node title-raw]

[token node title-raw]

[token node title-raw]

[token node title-raw]

A lelki világot megnyugtató emlékek, nosztalgiák, elősegíthetik a mentális énkép megerősödését. Ehhez még párosulnia kell az első részben leírt tényezőkkel. A sport, a relaxáció, a jóga és a masszázs olyan tényezők, amelyek ugyan energia-, és időráórdítást igényelnek, azonban hosszú távon mindenképp megtérül a befektetés, sőt, hova tovább, úgy vélem, ezen tényezők nélkül elképzelhetetlen sikert elérni. Mindezek mellett nagyon fontos az, hogy  vetkőzzük le büszkeségünket, hiszen csak akkor tudjuk minden bánatunkat elmondani másoknak, s ezáltal nem elfojtani magunkban a stresszt, ha meg tudunk bízni másban és a számunkra legkínosabb dolgokat is meg tudjuk osztani valakivel, például egy BARÁTTAL!

Etiam capillus unus habet umbram suam!

(Egyetlen hajszálnak is van árnyéka!)

…ám ezen hajszál meglelése is nagy feladat a legtöbb embernek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.