Főoldal » A harmónia fontossága

A harmónia fontossága

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Számos tulajdonság elengedhetetlennek tűnik ahhoz, hogy boldogulni tudjunk az életben. Számomra az egyik legfontosabb jellemvonás a harmónia és a harmóniában élésnek a tudománya.

Nagyon kevés dologra mondom azt a világban, hogy elfogadott a szélsőség; ahogy azt Arisztotelész is vallotta, az embert nem szabad, hogy jellemezze a szélsőség. Ez alól kivételt jelent a “jó”, amelyet mindig akarni kell, s nem elég csak olykor jót tenni, a jóra törekedni.

A sport és a társadalom területén is számos olyan emberi attribútum van, ahol fontos a középút. Fontos, hogy például a környezetünknek ne rendeljük alá magunkat, de ne is akarjuk rajta uralkodni; egyszerüen legyünk harmóniában vele.

A harmónia a sport területén azért is lényeges, mert aki egyik, vagy másik irányba túlzásba esik, könnyen sérülhet. Ha valaki sose mozog, akkor beteges lesz a teste, hiszen nincs az edzésekhez szokva, ugyanakkor a versenysport se kifizetődő hosszú távon, ugyanis az állandó jelleggel megterhelt izomzat “összeesik” az évek során. Minden sportágnak megvannak a maguk jellegzetes betegségei; mint például a röplabdázól térdizületei sérülnek, vagy a súlyemelőknél a könyök, a teniszezőknél a “nem használ” kéz “elcsökevényesedése”. Ebben a tekintetben a harmóniát a szabadidősport jelenti, amikor nem a győzelemért, vagy a napi betevőért mozgunk, hanem az élvezet miatt, a jó társaságért és az egészségért.

Meg kell jegyezni, hogy minden győzelem önmagunkban kezdődik, hiszen ahogy a mondás is tartja:

“Imperare sibi maximum imperium est!”

Azaz a legnagyobb uralkodás mindig az, ha legyőzzük önmagunkat. Ennek jegyében számos önfejlesztő gyakorlatot célszerű elvégezni. Ugyan lehetséges, számos sportoló nem jógázik közvetlenül, ellenben a bemelegítés és nyújtás során számos ilyen jellegű gyakorlatot végeznek el, ahol a saját testükre és a légzésükre koncentrálnak.

[token node title-raw]

1. kép: Jóga a tengerparton

A jóga nem csak a testről, hanem a lélekről is szól. Figyelni kell a levegő áramlását a testben. A jógához hasonlóan misztikusnak tűnő keleti eredetű komplex rendszer a meditáció. Mind a jóga, mind a meditációlényege, hogy eggyé tudjunk vállni a belsőnkkel, hogy megtanuljunk harmóniában élni mind a környezetünkkel, mind önmagunkkal.

[token node title-raw]

2. kép: Meditáció a tengerparton

A kissé néha egzotikusnak tűnő komplex gyakorlatsorok annyira nem is távoliak, mint azt hisszük. Nem kell feltétlen hozzá különösebb felszerelés, nem is költségigényes. Az egyetlen dolog, amely megakadályozhatja, hogy valaki elkezdjen a fenti két gyakorlati rendszerrel foglalkozni, az a saját maga természete. Itt kerül elő önmagunk legyőzésének fontossága. Gyakran mondják, akkor senki ne akarjon mást bármiben is legyőzni, míg önmagát sem képes.

Saját magunk lelki kényesztetésére még egy harmadik módszer is ismeretes, nevezetesen a massage, amely azonban a legtöbb esetben komoly kiadással jár. Egy jó massage képes kikapcsolni az embert, kioldani a stresszt, a feszültséget a szervezetből. Nagyon fontos, hogy a massage nyugtasson, s ne épp ellenkező hatást váltson ki. Ez utóbbi akkor lehetséges, ha a kezelést egy nem megfelelő személy végzi. A legtöbben nem képesek a massage által nyújtható ellazuló érzést létrehozni az alanyban. Az sem feltétlen igaz, hogy azok, akik masseur-i képzéssel rendelkeznek, az tud, míg aki nem, az nem tud  masszírozni, ugyanis ez relatíve értendő és értelmezendő minden ember tekintetében.  Vannak, akik csak egy képzett masszőr kezei alatt tudnak maximálisan ellazulni, ellenben olyanok is, akik idegenkednek ettől. A kezelés alatt véleményem szerint a legfontosabb dolog az energia áramlása, amelyet a masseur ad át az alanynak. Az alany fáradt energiáját cseréli ki a kezelést végző friss, üde energiára. A kiadást akkor lehet elkerülni, ha van az alanynak olyan személy a közelében, akiben teljes mértékben megbízik, ugyanakkor rendelkezik elegendő energiával és egyértelműen nyugtató hatással van az érintése.

[token node title-raw]

3. kép: A shiatsu massage

A harmóniában élő emberek lelkileg sokkal kiegyensúlyozottabbak, kevesebb rajtuk a stressz és azt a feszültséget, amely őket éri, sokkal könnyebben kezelik. Végeredményben a harmónia hozzásegít a boldogsághoz, habár megjegyzendő, nem azonos a két fogalom egymással.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.