Főoldal » A siker kovácsai…

A siker kovácsai…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A siker kovácsai címmel indítom ezt a blogot. Nem véletlenül… Úgy gondolom, hogy mi edzők, legyünk specifikusan szakedzők vagy valamilyen területen képzett különleges szakemberek, esetleg egyéb társterületekről érkező szakmabeliek, lényegében csak a szaktudásunkban és a kemény munkában bízhatunk. Kovácsok vagyunk mi, még pedig a szó legnemesebb értelmében. Ősi tudással szolgálunk egy modern hatásokkal teletűzdelt, de mégis csak kortalan eszmét. Az emberiség mióta létezik, küzd, verseng, megmérettetik, olykor győz, néha veszít és végül mindig az új küzdelmet keresi. Megalkuvás nélkül akar fejlődni, hogy legyőzöttből győztes legyen. Mi edzők ezt az eszmét hordozzuk és teszünk meg mindent azért, hogy a mi „fegyverünk” legyen a leghatásosabb, legélesebb, legütősebb. Mindez tradíció és szaktudás egyvelege, ami végül utat kell, hogy törjön magának.

A szakmának lassan elfelejtődik a legősibb törvénye, méghozzá, hogy az erős felfalja a gyengét. Az utóbbi években egyre többször találkoztam azzal az eszmével, hogy a labdarúgó elsősorban technikás legyen, aztán erős és gyors. Őszintén szólva nem tudom, hogy kitől származik a gondolat, de rendesen alátett vele a sportágnak. Én is labdarúgó edző vagyok és kisgyerekekkel foglalkozom lassan már 5 éve. Szentül hiszem, hogy a végső siker alapja a minél magasabb egyéni- és csapatszinten is hasznos technikai tudás. Ez a tradíciónk része, mi magyarok annak idején labdazsonglőrként vonultunk be a köztudatba. Mi voltunk Európa braziljai. És csakis mi vagyunk a felelősek azért, hogy végül nem őket nevezik Dél-Amerika magyarjainak. A jó futalista felépítése komplex dolog. Amiről írtam az már a jéghegy csúcsa. Amiről én szeretnék beszélni nektek ebben a blogban az az, ami minden sportsiker alapja, a fizikai állapot. Jobban szólva a fizikai és mentális jólét állapota (ez a WHO Egészség definíciójának része is). Amíg a sportolónk-legyen az gyerek vagy felnőtt-nem érzi azt, hogy fizikálisan legyőzhetetlen, nem nyugszik biztos alapon a mentális és technikai tudása sem.

A labdarúgás egy aciklikus, párharcokra épülő sport. Annak idején egy szakedzői képzésen kielemezték nekem, hogy Lizarazu a Bayern – Valencia BL döntőn mennyire keveset futott valójában. A leszűkített játéktér miatt sokkal inkább a dinamikus lábmunka és a magas technikai-taktikai tudás volt mérvadó. Slussz-passz ennyi! Meg van oldva! Ha a Pro Zone kielemezte, akkor minek gondolkodni, ott van feketén fehéren! Ki kell tolni a laktát küszöböt és meg kell tanítani a májat arra, hogy a tejsavat visszabontsa szénhidráttá. Ja és meg kell tanulni focizni! Mondták…

Többek között nem esett szó az ütközésekről, annak erejéről, irányáról és gyakoriságáról. Nem tartották mérvadónak. Pedig az ütközés maga, mint fizikai hatás komoly élettani folyamatokat indít el a szervezetben. Izomösszerándulások láncához vezet, melyek sokszor váratlanok és megterhelőek. Ráadásul nem kevés energiát vonnak el a szervezettől. Összehasonlítottam két gyakorlatot, mindkét gyakorlatban egyesével 5 kapura lövést kellett elvégezni egy bizonyos feladatsor után. Az egyikben egy rövid, de intenzív ingafutópálya végén kell lőni egyet, majd vissza és így tovább, amíg el nem fogynak a labdák. A másik során pedig kicsi, de intenzív ütközésekből volt kevés futással ugyanez a feladat. Az ingateszt végén átlagosan az 5 rúgásból 2 lett gól, a másik tesztnél volt olyan, aki a végén konkrétan mellé rúgott a labdának. Erre a terhelésre az izomzata nem volt felkészítve. Nem volt propriocepciós edzése, nem stabilizálták a core izmait. Mit vártam…? Akkor még nem is ismertem ezeket a fogalmakat.  Most már tudom, mit kell tenni és nektek mivel segíthetek.

Erről és ilyen dolgokról szeretnék nektek írni. Nem az igét szeretném hirdetni, csak tanácsokat szeretnék adni és tisztázni olyan kérdéseket, amikről tudom, hogy sokak fejében megjelenik, de nem válaszolja meg senki. Miért esik egyfolytában el az a gyerek…? Miért nincs egy értelmes lövésünk, pedig minden edzésen lövünk kapura…? Jó hát ők nagyobbak meg fejlettebbek gondolom ezért van… stb.  

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.