Főoldal » A sikeres sportfogadó…

A sikeres sportfogadó…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

1. Kitűz egy célt maga elé…

Az egyik legveszélyesebb dolog, ami egy sportfogadóval történhet, szerintem az, hogy elszáll az agya. Ezt úgy értem, hogy nem az eszével, hanem a szívével gondolkozik, pókeres nyelven “tiltre kerül”. Ilyenkor az ember nem gondolja át reálisan sem a tétjeit, sem azt, hogy mire fogad, csak a megszállottság, a veszteség, vagy épp a nyeremény hajszolja bele a következő, meggondolatlan fogadásba vagy fogadásokba. A kitűzött cél segít a földön maradni, és szabályozni a tétjeinket azáltal, hogy racionális döntésekre sarkall. Ez a cél lehet egy új kocsi, motor, ház, egy karóra, vagy épp egy kis ajándék egy közel álló személynek. Nem az értéken van a hangsúly, hiszen azt mindenki a saját bankrolljához méri, hanem azon, hogy legyen valami célja a pénzgyűjtésnek, ami motivál minket.

2. Megfelelő ismeretek birtokában fogad…

Azt hiszem, ezt nem kell sokáig ecsetelnem. Minél több információd van egy meccsről, annál kevesebb hibát tudsz véteni. Nem mindegy, hogy egy szudáni negyedosztályú kavicshajító, vagy egy Premier League meccsre fogadsz. Rövidtávon lehet nyereséges mindkettő, de hosszú távon biztos, hogy azzal a ligával és sporttal leszel nyereséges, amiről a lehető legtöbb információt tudod begyűjteni a tét megjátszása előtt. Félig-meddig ide lehet kötni a tippix kontra online fogadás vitát is. Az általunk nagyon kedvelt tippmixnek ugyan megvan a sajátos “légköre”, ami miatt én beleszerettem anno, valamint általában az emberek sokkal jobban gazdálkodnak a kezükben lévő, megfogható zöldhasúval, mint az online számlára feltöltött, egyszerűen szám formátumban látható pénzükkel, de ezeken kívül semmi féle előnye nincs a tippmixnek az online sportfogadással szemben, legalábbis szerintem. A tippmixen ugye a sportesemény megkezdése előtt minimum negyed órával kell cselekednünk, ami miatt lehetséges, hogy nagyon fontos információkról maradunk le, valamint, mivel általában több meccset játszunk kötésben, vagy kombinációban, és ezeket a találkozókat nem egyidőben játsszák, maradnak olyan fekete foltok egyes eseményeknél, amik végül végzetesek lehetnek az elvárt kimenetelt illetően. Ezzel szemben, az online fogadóirodáknál a kezdőrúgás pillanatáig, sőt még élőben is megtehetjük a tétjeinket, ami óriási előny. Végül, de nem utolsó sorban, a kínálat is sokkal szélesebb egy internetes fogadóirodánál.

3. Hideg fejjel, racionálisan dönt…

Alkohol és egyéb tudatmódosító szerek befolyása, illetve szélsőséges érzelmi állapotok lefolyása alatt hanyagoljuk a sportfogadást. Továbbá próbáljuk meg kizárni az érzelmi faktort. Aki a szívére hallgat, az hosszú távon nem lesz sikeres sportfogadó, az pedig nagy baj, ugyanis a cél az esetek 99.99%-ban az, hogy hosszú távon, egyre nagyobb profitot termeljünk. (Az a 0.01% pedig az az eset, amit leginkább a filmekből ismerünk. Azt hiszem senkinek sem kell bemutatnom a Másnaposok című filmet, ahol a főhősöknek gyorsan, szinte a  semmiből sok pénzt kell szereznünk.) Fontos, hogy ez előtt a pont előtt, a 2.-at mindenképp kipipáljuk, és szerezzünk be minden lényeges információt. A gyűjtés után jöhet a szelektálás, és a mérlegelés. Vessük össze a nyerési esélyünket a tétjeinkkel, a bankrollunkkal és a várható nyereménnyel. Nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik. A lényeg, hogy sose kockáztass többet, mint amennyit megengedhetsz magadnak, hogy elbukj. Ez az egész kulcsa, hiszen ha ezt nem tartod be, és esetleg tényleg elbukod, akkor szaladhatsz a saját pénzed után, ami kizökkent(het) a racionalitásodból.

4. Nem akar minden meccsre fogadni…

Minél több eseményt játszol meg, annál nagyobb az esélyed a bukásra. Keresd meg azokat a meccseket, ahol a legjobb a nyerési esély és az odds aránya, és játszd meg azokat. Ha lekorlátozod a fogadott meccsek számát, akkor azzal egyidőben sokkal megfontoltabb döntésekre kényszeríted magad, sokkal mélyebben és alaposabban fogsz belemenni a meccseid elemzésébe, ezáltal tovább növelve az esélyeidet. Az, hogy a felső határ egy embernél hány meccs, az változó, sok mindentől függ.

5. Nem kombinál…

Tudom, tudom… a százas és ezres szorzók olyan szépen mutatnak a szelvényeken, de könyörgöm, olyan ritkán jönnek be, mint egy attraktív, alulöltözött hölgy hideg kisfröccsel a kezében az ajtómon. Ne akarjunk egy szelvényből meggazdagodni, hiszen ahhoz elképesztő szerencse kell. Vegyük alapul a tippmixen legjellemzőbb fogadástípust, vagyis a győztesre történő tippelést. Elméletileg mind a három kimenetelre (hazai-döntetlen-vendég) 33.333% az esélyünk, amit persze változtathatunk az alapos utánajárással, de 100%-osan biztosak sosem lehetünk semmiben, hiszen pont ez ennek a játéknak a lényege, és mozgatórugója. Itt behoznám egy kicsit a matematikát is, remélem nem keverek bele senkit. Nos, a valószínűségszámítás lényege, hogy a számunkra kedvező esetet/eseteket elosztjuk az összes lehetséges esettel. Ez egy meccsnél így néz ki: összes eset: 3 (három lehetséges kimenetel van összesen; h-d-v), kedvező eset: 1 (egy jó kimenetel van a számunkra; pl.: h), tehát az esélyünk: 1/3=0.33333=33.333%. Ez a számot pedig minden egyes újabb meccs bevonásával drasztikusan csökkentjük. Két meccs esetén az összes esetünk már kilenc (h-h, h-d, h-v, d-h, d-d, d-v, v-h, v-d, v-v), ebből pedig csak egy páros kedvező a számunkra, például a “h-h”, ebben az esetben a nyerési esélyünk 1/9=0.11111=11.1111%. A további meccsek behozásával tovább rontjuk az esélyeinket, szóval inkább kössünk single (egymeccses) fogadásokat, amivel a profitunk kevesebb lesz ugyan, de egyidőben sokkal biztosabb is.

6. Nem fogad a kedvenc, vagy leginkább utált csapatra, vagy az ellen…

Ezt akár a harmadik ponthoz is csatolhattam volna, de szerintem ez kiemelt fontosságú. Az ilyen fogadásoknál ugyanis nem lehet kizárni a szubjektivitást, az pedig gyakran a rossz irányba sodor minket. Példa: Ha Barcelona szurkoló vagy, hagyd a fenébe a Barca és a Real Madrid meccseit, de említhetném akár a többi rivalizálást is. A nyereségességhez elengedhetetlen az objektivitás, és az érzelmek kizárása.

7. A nyereményt azonnal a bankrolljába építi, és nem úgy tekint rá, mint egy “ingyen nyerési esély, hiszen az a pénz nem az övé”…

Hányszor kezdtük már úgy a napi szelvény kitöltését, hogy: “tegnap nyertem, ha elveszítem, akkor könnyen jött, könnyen megy”? Rengetegszer, és ez egy óriási hiba, hiszen ilyenkor sokkal felületesebben átgondolt eseményekre, sokkal kockázatosabb szelvényekre is rátesszük a pénzünket minden lelki teher nélkül, és az esetek nagy százalékában szépen el is bukjuk azt. Ezesetben pedig hiába nyertünk egy működő taktikával, vagy szimplán alapos utánajárással előző nap, kezdhetjük előrül az egészet. Ha megnyertünk egy összeget, az a miénk. Ne tekintsünk rá úgy, mint egy ajándékra, kezeljük úgy, mint a nehéz munka gyümölcsét, és folytassuk a nyerő taktikát.

A sort lehetne tovább folytatni, de azt hiszem, ezek a legfontosabb dolgok, amiket, ha valaki betart, akkor már el tud indulni felfelé a sportfogadás rögös útjain. Gondoljátok át, hogy mit akartok elérni, és annak a fényében cselekedjetek. Az ötleteket, meglátásokat, mint mindig, most is várom kommentben. Sok sikert mindenkinek!

NervouzFella

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.