Főoldal » A sport és az energetika kapcsolata, avagy felelősséggel a világért és a családunk egészségéért!

A sport és az energetika kapcsolata, avagy felelősséggel a világért és a családunk egészségéért!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sajnos az emberiség ösztönösen törekszik saját maga környezetének uralására, ahelyett, hogy megtanulna harmóniában élni vele. Ennek egyik legjobb példája az egész világot súlytó energiaválság, hiszen köztudott, hogy Földünk szénkészletei fogyóban vannak. Ebben a cikkben azzzal foglalkozom, hogyan kapcsolódik az energiaszektort érintő válság a sporthoz, a társadalomhoz, valamint az egyének gondolkodásmódjához.

Számos szaember úgy gondolja, hogy az energiaválság bolygónk legnagyobb problémája, amivel nem értek egyet, hiszen a pribléma csak a jéghegy csúcsát jelenti. Úgy vélem, az alapprobléma – ami sokkal fontosabb – az emberek gondolkodásmódjában rejlik.

Miért kell foglalkozni az energetika kérdésével?

Erre a kérdésre a legegyszerűbb válasz, mert érinti zsebünket és mindennapjainkat. Hazánk lakossága egy felmérés szerint rendkívül pazarló életmódot él. Ennek következtében az energiafelhasználásunk az egekbe szökött, amely így jelentősen meghaladja az országban termelt összes megtermelt energia mennyiségét. A  KSH adatai szerint évente 1050-1150 PJ között ingadozik az energiafogyasztásunk, amely magában foglalja a mértéktelen tévénézést, az internetezést és egyéb áramalapú készülék működtetését. Nagyobb gond, hogy a szükségletünket 2/3-részben importból fogyasztjuk, ami azért nagyon elkeserítő, mert így ki vagyunk téve a világpiaci eseményeknek, amelyeknek köszönhetően állandóan emelkedik a nyersanyagok ára. Így tehát az energiafogyasztás évente többezer forinttal terheli meg a pénztárcánkat.

[token node title-raw]

1. kép: A túlzott energiafogysztás

Hogyan tehetünk ez ellen?

Az energiafüggőség két módon csökkenthető.

1.) Az életmód racionalizálásával csökkenthető az energiafogyasztás, így ami eddig a 100%-os energiafelhasználást jelentette, máris 85-90%-ra, vagy tovább csökkenthető

2.) Az alternatív energiaforrások alkalmazása a mindennapi életünkben. Itt elsősorban arra gondolok, hogy amikor csak lehet, váltsuk ki az elektromos áram használatot emberi energia felhasználásával (pl.: minden lámpát kapcsoljunk le, ha csak 2p-re is hagyjuk el a helységet, mert azzal is kevesebb lesz a fogyasztás…). Az emberi energia a legtisztább energiaforrás, ugyanis az emissziós szintje 0. Emellett számos lehetőség kínálkozik a fosszilis energiahordozók kiváltására. Törekedjünk a nap-, a víz-, a szél- és a geotermikus energia hasznosítására, valamint amikor csak lehet alkalmazzunk biomasszát a mindennapjaink során keletkező energiaigény fedezésére. 

Hogyan kapcsolódik az energetikai kérdés a sporthoz?

Energiára mindenhez szükség van, így a sportoláshoz is. A sportszolgáltatók gyakran jelentős energiaköltségekkel működnek. Jóllehet, hogy az emléleti gazdaságtan az ilyen jellegű költségeket fix költségnek tekinti, ellenben ha dinamikusan, az időtényezőt figyelembe véve vizsgáljuk meg a kérdést, kiderül, folyamatosan emelkedik a kiadás. A vállalatok arra kényszerülnek, hogy megemeljék a szolgáltatásaik árát, ami jelen esetben azt jelenti, hogy többet kell fizetni egy kondi bérletért, mint ez előtt. Minden évben emelkedik az energia ára és ezzel párhuzamosan nő a költsége a sportolásnak is. A lakosság bevételei ugyanakkor nem változnak annyira drasztikusan, hogy elviseljék az olykor 10%-ot is meghaladó áremelkedést. Ennek következtében visszabb fognak venni a sportolásból, így romlik az ország átlagos egészségügyi helyzete.

A lakosság oldaláról meg egyszerű helyettesítési szituációról van szó. Ha nem kellene minden évben attól tartania az embereknek, hogy minden termék ára emelkedik, köszönhetően az energia árának növekedésétől, akkor többet tudnának sportolni. No persze ez nem csak pénz kérdése; akinek van pénze, de nem hajlandó tenni az egészségéért, nem fog sportolni, mégha meg is engedheti magának. Így ha sikerülne jobb beláttatni az embereket, hogy szükséges az életmódjuk racionalizálása, akkor jobb eséllyel kezdenek el felelősségteljes életmódot élni, amelynek keretein belül a gyógyszerek alkalmazását felváltaná a sport.

Az órákhosszán át tartó tévézés fogyasztja az áramot és árt az egészségnek. Amennyiben ennek az időnek csak a felét sportolással töltené az ember, már 50%-kal csökkentette (ebben az időintervallumban) energiafogyasztását és hozzájárul a saját egészségének megőrzéséhez, ez által a betegségek megelőzéséhez.

[token node title-raw]

2. kép: A sportolás, mint a társasági élet, az egészséges életmód és a jövő szimbóluma

Összességében megállapítható, hogy az ember nem képes összhangban lenni a természettel, ugyanis elsődleges célja a környezetének kizsákmányolása önnön rövidtávú érdekeinek eléréséért. Jelen esetben az energiafelhasználás, a kényelem a rövid távú érdek, míg hosszú távon fontosabb a saját egészségünk, valamit, hogy gyermekeink számára milyen életlehetőségeket biztosítunk. Ennek egyik eszköze a felelősségteljes életmód, amely elképzelhetetlen a sport nélkül.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.