Főoldal » A sport mint gyógyszer

A sport mint gyógyszer

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A rendszeres szabadidőnkben való sportolás a jelenben és a jövőben egyaránt pozitív hatásokkal bír számunkra, általa lehetséges: a testi egészség megőrzése, lelki egészség megőrzése, szellemi frissesség fenntartása, szellemi és fizikai munkavégző képesség növekedése, pozitív önkép kialakulása, testsúlykontroll, jellem és akarat erősítése, javítása, feszültség, stressz levezetése, jó közérzet elérése és még lehetne sorolni. A sport olyan készségeket, képességeket fejleszt, amelyek mind a munka, mind az élet egyéb területeire transzferálhatóak. Például: kitartás, együttműködés, alkalmazkodóképesség, ügyesség, koncentráció, gyorsaság, állóképesség, csapatmunka, problémamegoldás, döntéshozás, felelősség , vezetési, irányítási képességek, kommunikációs képességek, bátorság, küzdés egy célért, tisztelet, önfegyelem, önfeláldozás, fairség, tisztesség, szabályok betartása, egyenlő bánásmód elve, siker és kudarc kezelése, és szintén lehetne folytatni a sort. A szabadidősport természetesen nem csak az egészségmegőrzést segíti elő, hanem élvezetet, izgalmat is nyújthat fogyasztójának. Ezen előnyei csupán a sportolás időtartamára korlátozódnak, ide tartozhat: a játék öröme, verseny öröme, győzelem öröme, élvezet, izgalom, kikapcsolódás, felszabadulás, annak öröme, hogy együtt vagyok a családdal, barátokkal. A szabadidősportnak köszönhetően jobb egészségi állapotban lévő ember nagyobb teljesítményre képes, megbízhatóbb munkaerőként jelenik meg a munkaerőpiacon, ami közvetve nagyobb jövedelem elérését eredményezheti. A jobb egészségi állapot további előnye, hogy csökkennek az egészségügyi kiadások.  

Tegnap a „Sportról másképpen” – Innovatív gondolkodás a sportban című konferencián sok kiváló előadás között nagyon tetszett Dr. Tóth Miklós előadása a „Sport mint Gyógyszer” című. Az Amerikai Sportorvosi Kollégium dolgozta ki az „Exercise is Medicine” (rövidítve: EIM) programot, amelyet 2007. november 5-én fogadtak el. A program lényege, hogy a testmozgás a betegségmegelőzés és a gyógykezelés alapvető fontosságú részét képezze. A programmal ösztönözni kívánják az orvosokat a betegek fizikai terhelhetőségének, mozgásprogramjának rendszeres értékelésére és a testmozgás, a fittségi szakellátás receptre történő felírására. A programban kulcstényezők az állam, a tudományos szféra, a marketing és az egyetemi kampuszok. A program elindításában történelmi jelentőségű volt az „Exercise is Medicine” 2010. június 1-5. között Baltimore-ban rendezett első Világkongresszusa, ahol az MSTT (Magyar Sporttudományi Társaság) is képviseltette magát. Európa a 2011. április 1-3-án, a portugáliai Cascais-ban rendezett tanácskozáson csatlakozott a programhoz, ahol németországi székhellyel, az MSTT közreműködésével, megalakították a kezdeményezés európai regionális központját.   Nagyon-nagyon tetszik a gondolat, hogy egy halom gyógyszer helyett az orvos receptre mozgást írjon fel, ezt szakavatott sportszakemberek felügyeljék, jelenjen meg a médiában minél többször a mozgás, a program, ami terjedjen el az egész világon minél gyorsabban. Hajrá!!!

További részletek a programról: http://www.exerciseismedicine.org/, http://www.mozgasgyogyszer.hu/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.