Főoldal » A tamburello sport rövid története:

A tamburello sport rövid története:

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A fennmaradt források alapján azt tudjuk, hogy a Veronai Villafranca faluban játszottak először modern tamburello játékot a világon. Az 1800-as években kezdődött ez az „őrület”, így egy viszonylag fiatal sportágról beszélhetünk. (Ennek a sportnak nem voltak egyértelmű nyomai a majáknál, mint a kosárlabdának, illetve Egyiptomban, mint a bowlingnak) Voltak korai nyomok, de nem teljesen egyértelműek, de erről majd később. Nézzük először a tényeket!

Torinóban 1896-ban, egyes források szerint 1898-ban tartották meg az első hivatalos Olasz Bajnokságot, ezzel pedig el is ismerték a játék hivatalos létezését is. Hivatalosan az Olasz Nemzeti Sport Szövetség már 1890-ben megtette ez az elismerést.

A modern tamburello játék szabályait 1920-ban rögzítették írásban, és a nemzetközi szövetsége pedig 1988 októberében alakult meg Mantovában, Olaszországban.

A kezdet-kezdetén, mint ahogy minden sportágban a természetes anyagok határozták meg a sportágat és felszerelését. Fa ütőkkel és állati bőrből készült labdával játszották a játékot. Aztán az 1900-as évek legelején a bőrlabdát felváltotta a tömör gumi labda, melyet egyébként mind a mai napig megtartottak. Legalábbis, ami a tömör labdát illeti megmaradt, de az anyagát lecserélték már egy rugalmasabb anyagra, így jobban lehet élvezni a játékot.

Az ütők sem kerülhették el a technikai fejlődést, így szépen fokozatosan a fából készült ütőket felváltották a kornak megfelelő műanyag ütők. Néhány helyen azonban lehet még találkozni hagyományőrző emberekkel, akik még mindig a klasszikus fa ütőkkel játszanak pl.: Brazíliában és Szicíliában.

Ami érdekes leginkább a játékban az a neve. Hogy honnan is jött ez a név, hogy tamburello. Bevallom sokszor tamburint (csörgődob) mondtam korábban én is, meg még néhányan, de most nem a zenei műveltségem akartam csillogtatni, hanem egész egyszerűen ez állt a számra. Azonban, mint kiderült, nem álltam messze az igazságtól, hisz van összefüggés a dob és a játék ütője között. 

Kezdjük a dobbal! A Tamburello szó maga olaszul (illetve magyarul) kisméretű dobot jelent, mivel az ütők nagyon hasonlítanak a csörgő nélküli csörgődobhoz, már meg is találtuk az összefüggést. Ütés közben a hangjára is érdemes odafigyelni, de ez igaz minden ütős sportra, de itt kivételesen nagyon igaz. A „dobok” mellett a labda is fontos, mely egy kicsit eltér a tenisz labdától méretben is, és ahogy korábban említettem anyagában is.

A tamburellot sokan a tenisz ősének tartják, ami valójában igaz, de amikor a tenisz ősét még így játszották nem igazán használták a tamburello nevet erre a játékra. A modern tamburello játék kialakulása megelőzi a modern, mai tenisz kialakulását, így mondhatjuk az ősének is, illetve azt is láthatjuk, hogy a tenisszel együtt fejlődött, de adott időben már kettévált a két sport és eltávolodtak egymástól. Ütős, labdás sportágról már egyébként az egyiptomi és görög időkből is találunk feljegyzéseket, de ezt innen nem tudjuk eldönteni, hogy melyik sportágra hasonlított leginkább az akkor játszott játék.

A játékban a pálya méretek különbözőek. A nagyobb pályán általában 5-5 ember áll egy-egy térfélen. Itt általában 90-100 yard a pálya hossza, és fele akkora a szélessége. A kisebb pálya mérete nagyjából a kézilabda pályához hasonló. A kisebb pályán általában 3-3 játékos játszik egyszerre. A játék célja a teniszben megismert szabály szerint az, hogy maximum egy pattanás után kell a labdát a pályán belülre visszaadni. A játékban a tenyeres ütések a mérvadók. A pontozása szintén a teniszével megegyező 15+15+10+10 pont egy-egy szerzett pont értéke.

Magyar vonatkozása is fellelhető ennek a sportágnak is, hisz Magyarországon is több klub is található: Budapest, Budaörs, Bakonybél, Ócsa, Érd és még néhány pest megyei településen találkozhatunk egyesületekkel. Nemzetközi szinten is nyilvántartják a magyar játékosokat és csapatokat. Női szintéren már 2007-ben, 2008-ban és 2010-ben is második helyezésig jutottunk az Európa Kupán. Több európai országban is rendeznek bajnokságokat, de a tengerentúlon is Brazíliában, Kubában és Japánban is játsszák a játékot.

Néhány ízelítő videót mellékelek, hogy szemléletesebb legyen a játék maga:

http://www.youtube.com/watch?v=r4ZekJXAo5M

http://www.youtube.com/watch?v=VZaXkwGJHzU

Források:

http://tamburello.hu/a-tamburello/tortenete

http://hu.wikipedia.org/wiki/Tamburello

http://en.wikipedia.org/wiki/Tamburello

http://tamjapan.org/en/aboutgames/tambeach.html

http://tv.lospettacolo.it/programma/04-11-2012/rai_sport_1/Tamburello:_Campionato_Italiano_Serie_A_Open:_Finale_Supercoppa/7719896

http://digilander.libero.it/barc50/il%20tamburello.html

http://news.sportduepuntozero.it/wp-content/uploads/2012/09/tamburr.jpg

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.