Főoldal » Ázsia-fitness

Ázsia-fitness

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az Ázsia-fitnessnek nagy divatja van. Az ezzel való megismerkedés könnyű és ideális kezdete a „szív-chakra meditáció”.

Feszült, nyomás alatt él? Az ázsiaiak ezt egyszerűen a blokkolt chakrákkal magyarázzák. Az indiai gyógyászat a chakrákat az ember energiaközpontjának tartja. Ezek a gerincoszlop mentén találhatók, melyek közül a szív-chakra játssza a közvetítő szerepet. Aki aktív, annál az energia akadálytalanul folyhat, sőt spirituálisan öntudat-bővüléshez vezethet. Ha az energiapályák blokkoltak, az ember nem érzi jól magát, könnyebben sebezhető.
Egy hatásos módszer a „szív-chakra meditáció”. A különösen egyszerű, sok évszázada bevált légző- és mozgásgyakorlatok ellazítanak, és újra fitté tesznek. Miközben a gondolatok erejét a mozgásra fordítjuk, ez új testtudathoz is vezet.

Mit kell tudnunk a gyakorlatokról?

A meditáció első szakaszában – tenyér védekező tartásban, mellyel jelképesen távol tartjuk magunktól a stresszt, és újra megtaláljuk a belső központot. A második szakaszban – kéz elöl kinyújtva – felhasználhatók a felszabadult energiák új célok eléréséhez. A program kellemes zene kíséretében könnyű légzőgyakorlattal kezdődik. Ezután következnek a mozgásgyakorlatok mind a négy égtáj felé, és végül egy zárt körben egyesülnek. Fontos, hogy a gyakorlatok teljes ideje alatt ugyanazon a helyen maradjunk, a test képzeletbeli középpontjában. Minden egyes gyakorlat után visszatérünk az alaphelyzetbe, közben belégzünk. A mozgások alatt történik a kilégzés. Valamennyi gyakorlatot jobb kézzel, lábbal kezdjük.

Alaphelyzet
A tartás laza, a szemek nyitva, mindkét tenyér a mellkason nyugszik. 3 perc nyugodt légzés.

1. szakasz – Észak
Jobb karunkat előre nyújtjuk (kézfej védekező tartásban), jobb lábunkkal kilépünk támadóállásba. Ezután visszatérünk alaphelyzetbe. Ugyanezt a gyakorlatot végezzük el bal kézzel, lábbal is. Végezzük 7 percen keresztül mindkét oldalon a zene ritmusára.

2. szakasz – Kelet-Nyugat
A gyakorlatok ugyanazok, mint az első szakaszban, de jobb, illetve bal oldalra nyújtjuk ki a kart és lépünk ki támadóállásba. Ezt is váltott oldalakkal végezzük 7 percig.

3. szakasz – Dél
Ugyanazokat a gyakorlatokat végezzük, mint az első két szakaszban, csak a felsőtesstel, arcunkkal, karokkal és lábakkal felváltva jobbra, illetve balra hátra fordulunk az alaphelyzetből. A gyakorlatok időtartama itt is 7 perc.

4. szakasz – Kör
Az előző gyakorlatok elemeit foglaljuk össze nyújtott kézzel folyamatosan egymás után.
1. Előre jobbra, majd balra
2. Oldalra jobbra, majd balra
3. Hátra jobbra, majd balra

A meditációs gyakorlatok után üljünk le vagy feküdjünk le, és halk zenére lazítsuk el testünket. Végül teljes csendben lazítsunk tovább.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.