Főoldal » Elég a statisztika a sportfogadáshoz?

Elég a statisztika a sportfogadáshoz?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szeretném rögtön leszögezni, hogy a következő sorok mindenféle objektivitást nélkülöznk, teljes mértékben a saját véleményemet fogom megosztani veletek. Ez a statisztikákban 100%-ig megbízó embereknek lehet, hogy nem fog tetszeni, de nem lehet mindig ugyan az szimpatikus mindenki számára. Természetesen a számomra legkedvesebb sportággal, a hokival fogok foglalkozni, és ennek a gyönyörű csapatjátéknak a kiszámíthatóságával, illetve kiszámíthatatlanságával pusztán a statisztikák alapján.

Kezdjük az alapoknál. Mit néz meg egy fogadó, aki hokira játszik? Már az elején különítsük el fogadó típusokat:

  1. Ránézésre, maximum tabella alapján ítélő játékos.
  2. Egy kicsit már a statisztikákba, egymás ellenibe belenézegető játékos.
  3. Kőkeményen statisztikára építő játékos.
  4. Minden hájjal megkent, rutinos fogadó, aki töviről-hegyire ismeri a ligát, illetve a statisztikákat és az emberi tényezőt is figyelembe veszi.

Vegyünk alapul egy már lejátszott meccset, és játszuk el, hogy a kis fogadóinknak arra kell tippelniük. Hasraütés szerűen legyen ez a legutóbbi Vancouver Canucks – San Jose Sharks összecsapás. Az eredményt lehet, hogy tudjátok, ha viszont nem, ne nézzétek most meg, nézzük meg, mi sül ki belőle! Jelezném, hogy többnyire egy leegyszerűsített, néhol sarkított gondolatmenet lesz minden fogadótípustól, akik az én fejemből pattantak ki most így hirtelen. Főleg az utolsó kettőről több oldalt lehetne írni, de azt hiszem ezt se ti, se én nem akarom elolvasni, illetve leírni.

Kezdjük az első fogadótípussal:

“A Vancouverről hallottam már, ez biztos jót jelent. Ráadásul előrébb végeztek, mint a Sharks, otthon játszanak és egy playoff meccs biztos fontos. Minden a hazai mellett szól, és 2.10 van rá. Szinte ajándéknak tűnik.”

Második fogadótípus:

“A Vancouver a 3. helyen végzett 59 ponttal, megnyerte a division-t (akármi is az..), és egész sok győzelem van az utolsó meccseken a neve mögött. Hazai pályán a 48-ból 33 pontot begyűjtöttek, ami olyan közepesnek tűnik.

A San Jose a 6. helyen végzett 57 ponttal, a 3. lett a divízióban, és több a vereség, mint a győzelem a neve mögött. Ráadásul vendégben a megszerezhető 48 pontból csak 18-at tudtak bezsebelni. Az előzőt nyerte a San Jose, de nem tudom hogyan, hisz annyira nem érdekel az egész, hogy megnézzem a meccset. Biztos rossz napjuk volt, most nyerniük kell. 2.10-ért ez bizony jó fogás lesz.”

Ez a két fogadótípus hosszú távon mindenképp komoly veszteségre van ítélve a sportágat illetően, ha pedig mindegyikhez így áll hozzá, akkor bizony mély pénztárcával kell rendelkeznie, ha ezt a hobbit finanszírozni akarja, és nem csak a kisfröccs árából játszik.

Harmadik fogadótípus: (Elöljáróban megjegyezném, hogy ez még egy nagyon lightos változat, hiszen csak a bemutatás a célja. Ennél sokkal durvábban bele lehet menni a statisztikákba, egyszer talán meg is mutatom majd, ha lesz időm.)

“A Vancouver 2 ponttal szerzett többet az alapszakaszban. A pontok 68.7%-át tudták otthon tartani, ami az átlagnál nagyjából 4%-kal jobb. Nézzük a San José idegenbeli mutatóját: A pontok 37.5%-át tudták elcsípni, ami az átlag 48%-hoz képest kimondottan gyenge. Egy érv a Vancouver mellett. A Vancouver 122 gólt ütött 48 meccsen, ami 2.54-es átlag, ráadásul ezt otthon még felül is múlták, ott 2.75-ös átlagot hoztak. A San Jose összességében 2.41, idegenben 2-es átlaggal dolgozott. A liga legjobbjaihoz képest kevés mindkettő, de itt is Vancouver előny érezhető, tegyünk még egy strigulát a nevük mellé. PP% : 20-16 a San Jose javára, PK% : 85-84 szintén a San Jose javára. Az egymás elleniket a San Jose nyeregette, kétszer hendivel is, ráadásul a legutóbbi pont az egyik volt ezek közül, idegenben. A Canucks felé húzok, de lehet, hogy kihagyom, hiszen a 2.10-es oddshoz mérve aránylag nagy a kockázat.”

Negyedik fogadótípus: (a harmadik fogadótípus statisztikáit mindenképp megnézi, így azt nem írom le újból)

“A Vancouver az elmúlt 1-2 évhez képest nehezen nyerte a divíziót, és ez nem feltétlenül a többi csapat megerősödése miatt következett be, bár részben azért egy szokásosnál jobb Wild volt az ellenfél. Ez ettől függetlenül intő jel. Legutóbb a meccsek 67.7%-át nyerték, idén csak a 61%-ukat. Ezzel szemben a San Jose erősebbnek tűnik és a tavalyihoz képest jobb %-ban nyeregetik a meccseket. Igaz, hogy vendégben nem volt jó a Sharks, viszont a Playoff egy teljesen új lapot nyit minden csapatnak. Niemi ráadásul még jobb mutatókat produkál, mint tavaly, és tudjuk, hogy mennyire fontos a kapusposzt. Ha megnézem a Vancouver utolsó meccseit, hát nem vagyok elájulva. Hetet kapni az Edmontontól? A pofám leszakad. A Sharks is megetette őket legutóbb, Niemi 96.67%-ot hozott, és otthon mindössze 4 percig tudott vezetni a Canucks. Ráadásul a hazaiak szekerét rendre a két Sedin húzza, Burrows és Kesler támogatásával. Burrows nem ment idén akkora szezont, Kesler sérült volt, Sedinék Pont/Meccs mutatója is csökkenni látszik. Ráadásul az utolsó pár meccsen sem brillíroztak. És itt lehet párhuzamot vonni az ő játékuk és a csapat eredményessége között. Én bizony ilyen lutri meccsre nem kockáztatom a pénzem.”

A végeredmény: Vancouver Canucks 2-2 (hosszabbítás után 2-3) San Jose Sharks

A Sedin-testvérek egy Powerplay gólt tudtak előkészíteni ketten, amit Kesler lőtt be.

És hogy mi a különbség az első kettő, illetve az utolsó kettő, de leginkább az utolsó, és a többi között? Az, hogy az utolsó kevesebbet bukik, mert a dolgok mögé lát, és a statisztikák mögött bizony ott rejtőzik az emberi tényező, amit nem lehet előre megmondani. Ilyenek nem játszanak, hogy “rég X-elt egy csapat, a nagy számok törvénye alapján már jönnie kell a reminek”. A Calgary Flames zsinórban 20 meccset hozott le az alapszakasz során döntetlen nélkül, pedig a meccsek 23%-a döntetlen. A Carolinának egy 17, majd egy becsúszott döntetlen után újabb 13 meccsig nem volt döntetlenje. A Tampa Bay szintén büszkélkedhet egy 20 meccses X nélküli szériával, a Flyers egy 13 meccses döntetlen nélküli időszakkal fejezte be az alapszakaszt, de előtte is volt már egy 16-os sorozatuk. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy minden statisztika, és “népi bölcsesség” ellenére pontosan semmit sem lehet kiszámolni. Nem lehet csupán azokra hagyatkozni, muszáj a dolgok mögé is benézni.

Konklúzió: A statisztika fontos, de önmagában nagyon kevés. Mivel emberek játszanak, minden apró dolog számít, aminek a többségéről mi nem is tudunk tudomást szerezni. Hogy mire gondolok? Apró betegség, ami az állóképesség rovására megy, családi probléma, több tivornya, mint kellett volna, öltözőn belüli nézeteltérés, esetleg az emiatti kevésbé profi hozzáállás 1-2 helyzetben, egy apró repedés az ütőn, a végét járó korcsolya, stb. Estig lehetne sorolni, de azt hiszem már ennyi is elég ahhoz, hogy leessen a tantusz. És még ezt tetézi a bírói tevékenykedés, az ő gondjai-bajai, és ezeket bizony nem lehet kiszűrni.

Bevallom őszintén, sokszor én sem mozgattam meg minden követ az adott meccsel kapcsolatban, ennek is tudom be a számomra pocsék mutatómat. A jövőben megpróbálok 100%-osan a negyedik fogadótípusnak megfelelően szemügyre venni egy mérkőzést, és remélem abban még több örömünk lesz, ami a bankroll növekedést illeti. Persze a hiba így is bennevan, az előző bekezdésben említett “rejtett okok” miatt, amiket egyszerűen tényleg lehetetlen kiszűrni. És ezt most nem mentegetőzésnek szántam, hanem a saját hülyeségem bevallásának, amit szerintem minden lelkiismeretes ember megtesz.

Előzetesen vitaindítónak szántam ezt a gondolatmenetet, szóval “let the flame begin!”. Írjátok le, hogy ti milyen fogadótípusba tartoztok (nem muszáj eközé a 4 közé szorítani magatokat), írjátok le, ti hogy döntötök egy-egy meccsről, mennyit foglalkoztok a választással. Az írásom a hokira volt kihegyezve, de természetesen más sportágakkal is le lehetne írni szinte ugyan ezt, úgyhogy ti a kommentekben ne csak a hokira gondoljatok, osszátok meg a meglátásaitokat bármilyen sportággal kapcsolatban.

üdv

NervouzFella

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.