Főoldal » Elhunyt Janson Leffler

Elhunyt Janson Leffler

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Leffler szerdán este veszítette életét a Bridgeport Speedway-en rendezet sprint car futam után, közölte a New Jersey Állami Rendőrség. Leffler a Crozer-Chester Medical Centerben hunyt el.

A 37 éves Nationwide-veterán 410 köbhüvelykes kategóriában indult. Az apró, pilótával együtt alig 630 kilót nyomó autók ezen, erősebb típusa közel 900 lóerős. A baleset este 8:30-kor történt, a körülményeket tovább vizsgálják.

Leffler 2001 óta 71 Sprint Kupa versenyen (utoljára éppen Pocono-ban) és 294 Nationwide futamon vett részt. Utóbbi szériában kétszer győzni is tudott (Nashville-ben 2004-ben és az O’Reilly – korábbi nevén Indianapolis – Raceway Parkban 2007-ben). Ezen kívül 56-szor áll rajthoz a Camping World truck Seriesben is, ahol 2003-ban Doverben nyert versenyt.

Mivel idén nem kapott egész évre szóló szerződést egyik NASCAR sorozatban sem, úgy döntött, hogy a salakos oválok világában tartja magát formában.

“A kezdetektől fogva versenyzem salakon – mondta még februárban egy az MRN rádiónak adott interjúban. – Nem találtam kompetitív csapatot a NASCAR-ban, a start-and-park mentalitás pedig már nem az én világom. 10 éven át parkoltattak, ide visszatérnem az igazi versenyzéshez. 2012 nagyon rossz év számomra, 18 éves korom óta nem kaptam ilyen kevés lehetőséget. Lelkileg megviselt, rossz volt otthon ülni. nekem a versneypályán a helyem.”

Leffler 2000-ben az akkori Indy Racing League-ben is versenyzett, az Indianapolis 500-on szerzett egy 17. helyet. 2003-ben a USAC felvette Lefflert a Hírességek csarnokába, hiszen a Silver Crown illetve a National Midget Series-ben négy bajnokságot nyert 1996-98 között. Ezek az alacsonyabban rangsorolt szériák nagyon népszerűen az Egyesült Államokban, hiszen kis költségvetéből komoly autót lehet épteni. A mai sztárok közül többen versenyeztek az USAC sorozataiban pályafutásuk egyik másik szakaszában (Jeff Gordon, Tony Stewart, Ryan Newman, J. J. Yeley, Kasey Kahne, Josh Wise, Cole Whitt vagy éppen a régmúltban ken Schrader, A. J. Foyt, Al unser, Mario Andretti mind-mind bajnok volt a “kicsik” között).

1999-ben a Joe Gibbs Racingnél kezdte Nationwide-os pályafutását, 2001-ben Chip Ganassinál debütált a Kupában, ahol Homesteadben szerzett egy 10. helyet, mely pályafutása legjobbja is egyben. Rászmunkaidős pilótaként 2005-ig maradt a JGR-nél, ahol Denny Hamlin kapta meg a #11-es csapatot.

A Nationwide-ban összesen 107-szer végzett az első tízben, sőt, 2007-ben harmadik lett a pontversenyben, a bajnok Carl Edwards és a második David Reutimann mögött.

Lefflernek egy gyermeke volt, Charlie Dean.

Forrás: Ultimate-sport.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.