Főoldal » Európa Liga: Meglepően nagy kudarc

Európa Liga: Meglepően nagy kudarc

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy meglepően sima vereséget szenvedett a DVSC-Teva, a Nyíregyházán rendezett EL selejtezőn, a norvég Strömsgodsettől. Bár emberelőnyben is játszott a magyar együttes, ez már nem segített. 2-2-es összesítés után került padlóra a Debrecen. A Loki (és a Honvéd) veresége azt jelenti, hogy nincsen már magyar klub az európai kupákban.

A találkozónak úgy mehetett neki a Debrecen, hogy idegenben jó játékot nyújtva játszott 2-2-es döntetlent, a norvég Strömsgodsettel. Ez egy jó előjel volt, pláne úgy, hogy a csütörtök este Nyíregyházán játszó klub, odakint 2-0-ra is vezetett. Tekintve, hogy az ezzel egyszerre futó Honvéd-Vojvodina találkozón a kispestiek 2-0-ás hátrányból vágtak neki a találkozónak (arról majd egy másik bejegyzésben), így a hajdú-bihari gárdának volt a legnagyobb esélye a továbbjutásra.

A találkozó már az első perctől kezdve lendületes volt, ami pedig jó hír volt a Nyíregyházán összegyűlt szurkolóknak, hogy a Debrecené volt az első helyzet. A lehetőség nem is kicsi volt, hiszen Czvitkovics Péter középre adott labdájára Sidibe érkezett jó ütemben, de a becsúszása utáni talpalás pontatlanra sikeredett, miután a norvég védők jól zártak össze előtte. Ekkor úgy tűnt, a Loki a szép kezdés után, ha lassan is, de elkezdheti irányítani a mérkőzést.

 

Az első tíz percben ez igaz is volt. A hazaiak nyomultak előre, majd ahogy teltek a percek, a vendégek is egyre jobban játszottak. Ekkor még a magyar csapat dominált és többször tudott támadni, de a norvégok sem tétlenkedtek. A Strömsgodset leginkább átlövésekkel próbált érvényesülni, ám ekkor még nem tudtak vele sokra menni. A félidő közepén sem lehetett nagyon nagy panaszunk Lokira, mert Czvitkovics és Sidibe továbbra is jó helyzeteket alakítottak ki, majd a második nagy esély is megvolt a gólszerzésre, de ekkor nem az előbb említett két labdarúgó, hanem Szakály volt a főszereplő, amikor is egy lövéshez jutott. A lövés erejével természetesen nem volt gond, viszont az irányával már igen. Mellé ment, de a közönség továbbra is bíztatta a hazaiakat. 


 

A Strömsgdset is próbált támadni, de nem igazán tudott mit csinálni. Az első igazi helyzetük egy pontrúgásból alakult ki. Ekkor egy bal oldali szöglet következett, majd Kovács Péter fejelhetett, de a fejese mellé szállt. A külföldön játszó magyar tehetségre már az odavágón is számíthatott a norvég együttes, így most is számolni kellett az erejével. 


 Ezek után eltelt tíz perc, majd egy váratlan fordulatot vett a játék képe. Egy szabadrúgáshoz jutott az ellenfél, majd miután Máté a Loki kapufájára rakta a labdát mentésképpen, az Kovácshoz pattant. Vigyázni kellett volna vele, mert egyrészt tudtuk hogy jól fog játszani most is, másrészt pedig azért, mert a felé repülő labdát kapásból eltalálta. 0-1

 

Így vagy úgy, de vége lett az első játékrésznek. Alig telt el 6 perc a másodikból és ismét szabadrúgáshoz jutott a Strömsgodset. Egész jó helyről rúghatták kapura, majd megint össze-vissza, pattogott a labda és csak azért, hogy ne legyen nyugalmunk, 0-2-re alakult az állás. Ezúttal Bismark Boateng volt a gólszerző, elég érdekes előzmények során. Verpecz nagyot védett és ami még nagyobb örömre adhatott volna okot, az nem más, minthogy egy magyar csatárnál volt a labda, de megint a kapufán csattant a játékszer. A laszti megint nem pattant hozzánk, ahogy a szerencse sem pártolt a magyarokhoz. Összesítésben már 2-4 volt oda, de amennyiben szerzett volna a DVSC két gólt, akkor hosszabbításra menthettük volna a párharcot. 


A gól után még fel tudott ocsúdni a Debrecen, mert szép megoldásokat és egyre több lehetőséget láthattunk. Ez szép volt, jó volt, de csak addig, míg nem végleg padlóra kerültek a debreceniek.

 

7 perccel a második találat után megpecsételődött a Loki sorsa. Öyvind Storflor megszerezte a labdát és cselezett vele párat, ami szép volt, de a 16-os előteréből egy bődületesen nagyot lőtt kapura. Ez pechünkre még meg is pattant egy védőnkön, így már 0-3 volt az állás. Összesítésben 2-5, ez pedig tényleg a végét jelentette, mert kettőt még csak-csak berámolt volna a Loki ha végre javít a helyzetkihasználásán, de azzal a játékkal amit akkor mutattak, a továbbjutás a lehetetlennel volt egyenlő. 

 

Tisztességesen is el lehetett volna viselni a vereséget, de annak ellenére, hogy érthetően voltak nyugtalanok az első félidőben még nagy lendülettel éneklő debreceni drukkerek, a mérkőzés vége felé már nem csak csalódottan néztek maguk elé, hanem fütyültek és elég érdekes két szóban nyilvánítottak véleményt csapatuk felé. Lássuk be, azért ez nem volt szép, de ezzel még nem lett volna nagy gond abban az esetben, ha tényleg esélyesebb lett volna az ellenfél, itt viszont teljesen más volt a helyzet.

 

Valószínűleg az ég világon senki sem számolt erre, ahogyan arra sem, hogy az összes magyar csapat kiesik az európai kupasorozatokból július 25.-én. A füttyszó valószínűleg ennek is szólt. Miért? Mert a másik meccsen 1-3-ra elvesztette a visszavágót a Honvéd. Mint ahogy már írtuk, erről majd egy másik cikkben lesz szó.

 

Nem tudott sok mindent kezdeni a Debrecen, de a 71.percben felcsillant egy minimális reménysugár. Gyakorlatilag a 16-os vonalán volt szabálytalan Storbaek, akit így piros lappal állított ki a játékvezető. Egy nagyszerű helyről elvégezhető szabadrúgás és egy emberelőny. Ez a két dolog volt adott ahhoz, hogy ha mást nem, de legalább a becsületgólt összehozzuk egy ilyen összezuhanás után. 

Voltak a végén helyzetek, de ezek közül egyet sem tudott kihasználni a DVSC, valamint néha a labdaátvételnél is problémák voltak. 


A vége 0-3 lett, összesítésben 2-5-el továbbment a Strömsgodset. Ha nem akarjuk szaporítani a szót elkeseredettségünkben (és kicsit dühünkben), akkor azt lehet mondani, hogy a norvégok megérdemelték a győzelmet, mert bár mindenkit meglepett, de jobbak voltak ezen az estén. Nekik gratulálunk és sok sikert a továbbiakban, annál is inkább, hogy Kovács Péter is náluk játszik (méghozzá nagyszerűen), mi viszont nem tudunk szavakat találni arra amit láttunk a legutóbbi időszakban. Lehet túlzás az amit most itt állítani fogok, de a nemzetközi színtéren szereplő magyar klubcsapatok teljesítménye az elmúlt másfél-két hétben, érthetetlenül visszaesett. Ez főleg akkor igaz, ha az előzetes esélyeket és némely ellenfél gyengeségeit tekintjük.  Amit tehetünk az annyi, hogy élvezzük a hamarosan következő szezont, valamint szorítunk azért, 2014 őszén már legyen magyar résztvevő a két legrangosabb európai sorozatban. 

Eredmény:

DVSC-Teva – Strömsgodset 0-3 (0-1)

Gólszerzők: Kovács P. (35.), B. Boateng (51.), Storflor (58.)

Képforrás: Nso.hu/MTI/Hirek.ma

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.