Főoldal » Foci vb-k története

Foci vb-k története

Foci VB -k története

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A foci vb-k történetét nehéz lenne egyetlen cikkbe belezsúfolni, hiszen az események több könyvet is megtöltenének. Éppen ezért összefoglalószerűen és élményekre támaszkodva készült ez a cikk. Aki az összes eddigi foci vb adatokra és eredményekre kíváncsi, az is megkaphatja egy pdf dokumentum formájában (ld. a cikk alatt).

 

Az első labdarúgó vb-k

A legelső futball vb-nek (1930) több érdekessége is van. Először is páratlan számú (éppen 13) csapat szerepelt a tornán. Másodszor anyagi és egyéb okok miatt az európai válogatottak többsége el sem utazott a vb helyszínére, Uruguayba, csupán 4 ország képviseltette magát innen. A világbajnokságot végül az akkoriban jelentős játékerőt képviselő hazaiak nyerték meg, 4-2 -re Argentínával szemben.
A következő világbajnokság már Olaszországban játszódott, s ennek megfelelően többségében európai csapatokkal. Összesen 16 válogatott vett részt rajta és a magyarok összesítésben a 6. helyen zártak. A foci vb –t ismét a rendező ország nyerte meg, az olaszok csak hosszabbításban tudták a csehszlovákokat legyőzni 2-1 –re.
A harmadik foci vb-t 1938-ban Franciaországban rendezték, s csak 3 nem európai ország képviseltette magát a 15-ös mezőnyben. Ezen a vb-n remekeltek először a brazilok, és legnagyobb örömünkre hazánk válogatottja is. A magyar csapat ugyanis bemasírozott a francia vb döntőjébe! A döntőt az olaszok nyerték 4-2 –re és ezzel megvédték világbajnoki címüket. Egy évvel később elkezdődött a 2. világháború és ez egy időre lehetetlenné tette a futballfesztiválok megrendezését.

 

Újra foci vb-k – dél-amerikai sikerek

Az 1950-es vb-t Brazíliában rendezték és – visszalépések miatt – voltak olyan csoportok, amelyekben 3, illetve 2 csapat szerepelt! Ezt a labdarúgó vb-t a legjobb 4 körmérkőzése döntötte el. Mivel az Uruguay-i válogatott 2-1 –re legyőzte a házigazdákat, végül ők lettek a győztesek.
Az 1954-es vb minden futballt ismerő és szerető magyar számára ismeretes. Minden idők legjobb magyar csapata szerepelt Svájcban, és Brazília, valamint Svájc legyőzésével verekedte magát a döntőbe. Ahol végül rendkívül balszerencsés körülmények között 3-2 –re elvesztette a csatát az ellen az NSZK ellen, amelyet egyszer már megvert 8-3 –ra a csoportmérkőzéseken…
1958-ban, Svédországban bukkant fel először egy brazil csodaifjú, aki alig múlt 17. Varázslatos dolgokat művelt a pályán, Pelének hívták, és rajta kívül Garrincha nevét is érdemes megjegyezni, aki cseleivel a védőket az őrületbe kergette. A brazilok a döntőben 5-2 –re páholták el a svédeket.
Az 1962-es chilei labdarúgó vb-n ismét jól szerepelt a magyar válogatott, de a csehszlovákok elleni meccsen semmi sem jött össze, így nem jutottunk a legjobb négy közé. A csehszlovákok ellenben bejutottak a döntőbe, ahol a brazilok fektették két vállra őket (3-1).

 

A 60-as és 70-es évek fociünnepei

Az 1966-os labdarúgó világbajnokság újra előtérbe hozta a magyar válogatottat, a mieink ugyanis szenzációs játékkal 3-1 –re ledarálták a címvédő brazíliát. A brazilok ezen a vébén szégyenszemre még a csoportból sem jutottak tovább. A magyarok a Szovjetuniót kapták ellenfelül a negyeddöntőben, s miután rengeteg helyzetet elrontottak, végül 2-1 –re kikaptak. Ezen a vb-n volt egy másik emlékezetes meccs, amelyen a portugálok 0-3 –ról fordítva győzték le a Koreai NDK –t, Eusebió 4 (!) gólt szerzett az 5-3 –as mérkőzésen. A döntőben aztán a házigazda Angolok hosszabbításban győzték le 4-2 –re az NSZK –t.

[token node title-raw]
Farkas fantasztikus kapásgólja a brazilok ellen

1970-ben Mexikóban tartották az eseménysorozatot, és egy felülmúlhatatlan brazil csapat – Pelé vezényletével – nyerte el a kupát. A döntőben az olaszokat fektették két vállra (4-1). Ezen a vb-n használtak először sárga és piros lapokat és most lehetett először cserélni.
1974-ben már az NSZK volt a házigazda, és a totális támadófutballt játszó Hollandia, Johan Cruyff vezényletével volt a meglepetés. A döntőben a németek kőkemény csatában 2-1 –re győzték le őket.
1978-ban, Argentínában, 12 év után ismét szerepeltek a mieink, de már a csoportmérkőzések után csomagolhattak. Akkoriban katonai diktatúra uralta az országot, ezért például Johan Cruyff el sem utazott a csapatával. Ennek ellenére a hollandok ismét döntőbe jutottak, ahol az argentinok – Mario Kempes vezényletével – hosszabbításban 3-1 –re győztek. Azóta láttak olyan információk napvilágot, hogy a házigazdák doppingoltak, ám bizonyosat nem lehet tudni.

 

Foci vb-k a 80-as években

Az 1982-es, spanyolországi foci vb volt az első, amelyről gyerekfejjel emlékeim vannak. A két emlékezetes meccs az volt, amikor Nyilasi vezérletével 10 gólt rúgtunk Salvador ellen, a másik, a szomorúbb, amikor az argentínok 4-1 –re legyőztek minket. Egyébként ezen a meccsen figyeltünk fel Maradonára, aki ellenünk parádézott. Sajnos az utolsó meccsen 1-1 –et játszottunk a belgákal, így nem jutottunk tovább. Erről a vb-ről – Maradona mellett – további 5 játékost nem felejtek, a lengyel Boniek-et, a német Rummeniggét, a brazil Zicot, a francia Platinit és az olasz Rossit. Utóbbi gólkirály lett, és az olaszok 3-1 –re győztek a döntőben az NSZK ellen.
Az 1986-os mexikói világbajnokságot soha nem felejtem. Mezei György szövetségi kapitány vezetésével az utóbbi idők legjobb magyar csapata volt jelen. Kívülről tudtam a válogatott összeállítását, az összehajtható képeslapsorozat még most is megvan valahol a tagokról. Akkoriban bukkant fel utolsó, nemzetközileg is elismert csillagunk, Détári Lajos, és többek között 3-0 –ra leléptük, néhány hónappal a vb előtt a brazilokat…
Aztán elkezdődött a vb és egy hatalmas sokk. Az első meccsen a szovjetek 6-0 –ra lerohantak minket… Olyan volt, mint egy lidérces álom, emlékszem, másnap nem is mentem iskolába. Bár Kanada ellen győztünk, a franciáktól kikaptunk és a magyarok azóta sem jutottak ki világeseményre, pedig ennek már lassan 30 éve.
Az angolok és argentínok egymás elleni meccsén Maradona érdekes módon, kézzel érintve juttatta be a labdát a hálóba, amit a bíró megadott. De a második gólja azóta is a futball vb- k egyik legtöbbet ismételt eseménye. Végigment az egész pályán és úgy szerezte, hogy senki sem tudta megállítani. A döntőben aztán a németek gondoskodtak a semlegesítéséről, de ekkor az agész argentín válogatott megrázta magát, és végül nagy csatában 3-2 –re győztek.

[token node title-raw]

Maradona megismételhetetlen gólja az angolok ellen

Az 1990-es olasz vb, minden idők leggólszegényebb vb-je volt. A vb előtt, a magyar tévében leadták az addigi vb-k történetét, amit akkor videóra rögzítettem. Ismét a németek és az argentinok jutottak a döntőbe, és előbbiek győztek egy tizenegyesgóllal. Mielőtt elfelejteném, megemlítem, hogy a rendkívül szimpatikus kameruniak ezen a vb-n, egy hajszállal maradtak el attól, hogy a 4 közé jussanak.

 

A 90-es évek labdarúgó világbajnokságai

Az 1994-es labdarúgó világbajnokság 3 momentuma emlékezetes számomra. Az egyik az, hogy az európai futballt kevésbé kedvelő USA-ban került sor rá. A másik az, hogy a döntőt Puhl Sándor vezette. A harmadik pedig a döntő, ahol tizenegyesrúgások döntöttek, és Baggio, az olasz sztár kihagyta. Így a brazilok, Romario vezényletével elnyerték azt a kupát.
A franciaországi futball világbajnokság ismét színes, változatos és felejthetetlen volt. Nigéria csodálatos játékát azóta sem felejtem. De a horvátok is meglepetést okoztak a 3. helyezéssel. A brazilok Ronaldo brillírozásával simán jutottak a döntőbe. Mindenki oda volt értük és az ő győzelmüket várta, hát én csakazértis a franciáknak szurkoltam. Ronaldónak epilepsziás rohama volt a döntő előtt, a brazilok csak árnyékuk voltak addigi önmaguknak, és a franciák Zidane parádés vezényletével 3-0-ra győztek.

 

Az új évezred futball világbajnokságai

A 2002-es foci vb-t Japánban és Dél-Koreában rendezték, és utóbbi válogatottja a 4 közé jutott. A döntőt a németek és a brazilok játszották és a 8 góllal gólkirály Ronaldo által 2-0 győztek. Törökország meglepetésre 3. lett, a címvédő franciák pedig szégyenszemre már a csoportmeccsek után kiestek.
2006-ban Németország adott otthont a seregszemlének és a francia válogatott ismét megtáltosodott. Zidane nem mindennapi formájának köszönhetően, az esélyes brazilokat is legyőzték. A döntőben aztán egy csúnya jelenet után kiállították a sztárt és ez megpecsételte a sorsukat. Az egyébként kiváló büntetőrúgó nem lehetett jelen a tizenegyespárbajban, amit így az olaszok nyertek.
2010-ben először rendeztek az afrikai kontinensen világbajnokságot. Sajnos az afrikai csapatok ezúttal csalódást okoztak. A dél-afrikai vb-n a spanyolok és a hollandok jutottak a döntőbe. A hollandok nagyon durvák voltak ezen a mérkőzésen, harmadszorra is elvesztettek egy döntőt, a spanyolok viszont először nyertek.

Ha kíváncsi vagy a foci vb-k dalaira, hivatalos zenéire:

Foci vb dal, futball világbajnokságok zenéi

Innen letöltheted az összes (1930-2010) eredményt és tabellát:

Foci vb-k eredményei

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.