Főoldal » Formula 1 Belga Nagydíj: Alonso kezdett az élen

Formula 1 Belga Nagydíj: Alonso kezdett az élen

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Fernando Alonso nyerte meg a Belga Nagydíj első szabadedzését.  A vizes körülményeknek köszönhetően nem sokat tudtak körözni a pilóták, ám amikor arra lehetőség adódott, akkor tele volt a pálya ráadásul. A spanyol mögött a két Force India zárt, Paul di Restával és Adrian Sutillal.

Bár csütörtökön még abszolút a szebbik arcát mutatta meg a belga pálya és annak környéke, péntek délelőttre már változékonyabb lett az időjárás. Ez mondjuk nem meglepő az Ardennekben, hiszen itt szinte állandóak az ilyesfajta körülmények. Bár valószínűleg mindenki a Pirelli által erre a hétvégére elhozott közepes és kemény gumival szeretett volna körözni, erre az elején nem sok lehetőség akadt. Helyette bevethették az intermediate abroncsokat. Mint majdnem minden hétvégén, így most is akadt egy csapat, amelyik lehetőséget biztosított egy harmadik versenyzőnek az egyik versenygépében. Ez az istálló most a Caterham volt, de nem akárkinek adtak helyet, hanem Heikki Kovalainen kapott egy újabb lehetőséget a csapat autójában. Egészen pontosan abban az autóban, melyben a második edzéstől fogva már ismét Charles Pic taposhatja majd a gázt. Kovalainen egyébként már nem először kapott ilyen lehetőséget a csapattól (és azt se feledjük, hogy korábban náluk versenyzett), így sokak szerint elképzelhető, hogy jövőre már ismét ott lesz a Formula 1 mezőnyében.


Bár el kellett telnie Kb. két-három percnek, de végül elindultak a pilóták az első körökre. 30 perc után, már a pálya állapota is kezdett kedvezőbb lenni a munka érdemi részének megkezdéséhez, majd ennek megfelelően az idők is gyorsultak és egyre többen hajtottak ki a boxból. 

Nos ahogy javultak a körülmények, úgy szép lassan elkezdtek előkerülni a Pirelli közepes keverékei is. Ekkor a két Mclaren volt a leggyorsabb, Jenson Button és Sergio Perez sorrendben, majd őket követte a két Toro Rosso, vagyis Daniel Ricciardo és Jean-Eric Vergne. Előbbi a hírek szerint jövőre elfoglalja Mark Webber helyét és ő lesz Sebastian Vettel csapattársa a nagy csapatban. Nos ha így lesz, akkor elég jó döntést hoznának az energia italosok, mert ugyanúgy egy gyors ausztrál lenne a 2. számú autóban, valamint Ricciardo abszolút feltudná venni a versenyt a némettel. Valamint azt se feledjük el, hogy már a második tehetséget emelnék ki jó időben a kis csapatból, azaz a Toro Rossóból. Ez hasonló lenne Vettel 2009-es leszerződtetéséhez. Emlékezzünk vissza, akkoriban a német szintén hasonló eredményeket ért el, piszok gyors volt és mikor David Coulthard visszavonult, az új szabályok érkezésekor jött a skót helyére, a ma már háromszoros világbajnok pilóta. 


De térjünk vissza a szabadedzés alakulására: félóra után, már minden egyes résztvevőnek volt egy mértköre, majd ezeket mi hamarjában elkezdték megjavítani (mindenki ahogy tudta), mert az időjárás előrejelzés, újabb esőt mutatott a következő szakaszra. Félóra volt hátra és az összes versenygép kihajtott. Az idők javultak, így pedig az is körvonalazódott, ha valaki jó helyet akar elérni, akkor ahhoz bizony egy 1:55-ös idő szükségeltetik. Ennél rosszabbal ugyanis már csak a mezőny középső vagy hátsó részében jutott volna hely. A nagyok közül is volt olyan, aki a végén ott zárt. Viszont nem mindenki tett így. Fernando Alonso a körülményekhez képest egy nagyon jó 1:55.198-as körrel lett a végén a leggyorsabb, ez pedig ami bizakodásra adhat okot neki és a Ferrarinak, hiszen példának okáért egy új hátsó szárnyat is hoztak Spá-ba, a másik pedig, hogy ezt a kört még száraz pályán futotta. Ha világbajnokok akarnak lenni, akkor folyamatosan az élen kell lenniük.

Negyedóra elteltével megérkezett a következő égi áldás. Ekkor már nem lehetett túl sok mindent tenni, így nem is jöttek ki sokan garázsokból. Az idő szép lassan letelt és kialakult a végeredmény.


Úgy látszik a Force India gárdájának és autóinak nagy kedvence lehet a belga pálya, mert majdnem minden alkalommal jól mennek itt és most is nagyszerűen kezdtek. Di Resta és Sutil a második és a harmadik helyen zártak. A legjobb ötben négy Mercedes és egy Ferrari motoros autó zárt, miután a negyedik Perez, az ötödik pedig Rosberg lett. A címvédő Vettel a 6 legjobbat tudta hozni, míg csapattársa Webber csak a 19.lett. És csak hogy ne hagyjunk egy él menő gárdát sem: a két Lotus az utolsó két helyen végzett, de jegyezzük meg azt is, hogy Grosjean és Raikkönen sem ment ki száraz pályára alkalmas gumikkal.

Ez történt tehát az első edzésen, illetve még volt egy-két kicsúszás, de ezekből nagy gond nem keletkezett. 

Eredmények:

Képek és eredmények forrása: Formula1.com/Sport365.hu/F1hirek.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.