Főoldal » Formula 1: Ki hova megy? Főszerepben a Red Bull és a Lotus

Formula 1: Ki hova megy? Főszerepben a Red Bull és a Lotus

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Azt már egy ideje tudjuk, hogy Mark Webber elhagyja a Formula 1-et, de nem vonul vissza csak egy kicsit nyugodtabb vizekre evezve sportágat vált. A Porsche Le Mans-os csapatához csatlakozik. Már előtte is mentek a találgatások, hogy mégis ki tölthetné be a helyét, de ez a bejelentés percétől eléggé felerősödött. Most a pletykák még nagyobbak lettek és lesznek is, hiszen a napokban a vb címvédő csapat közölte, már augusztusban be akarják jelenteni az ausztrál utódját.

Sebastian Vettel marad. Ezt már tudjuk, de nem csak ezt, hanem azt is hogy meddig marad. 2015-ig van érvényes szerződése a Red Bull-al, mondjuk nem is nagyon lett volna indoka arra hogy otthagyja bármiért is a csapatát. Sokat köszönhet az energiaitalosoknak és a legutóbbi 3 vb cím (ráadásul zsinórban) elég meggyőző érv volt arra, hogy ne váltson. Egyébként a hírek arról is szóltak, hogy a Ferrari elnöke Luca di Montezemolo le akarja majd igazolni a németet. Lenne rá oka, de egy baj van azon kívül, hogy további szerződése van a saját csapatával a címvédőnek, mégpedig Alonso.


A Ferrari ugyanis nem fog egy él pilóta mellé még egy piszok gyors versenyzőt leigazolni. No nem mintha Felipe Massa nem lenne nagyon jó versenyző, de az utóbbi időben sajnos nincsen formában. A brazil anno Kimi Raikkönen mellett elképesztően gyors tudott lenni, ne feledjük hogy 2008-ban ő ment a vb címért a Ferrariban, ám akkor egy ponttal lemaradt róla, a 2009-es baleset után pedig sokak szerint már nem ugyanolyan volt mint előtte. Így vagy úgy, de Alonso melett nem tudott úgy érvényesülni, ami pedig az ő szempontjából rosszabb, hogy ha akart volna akart volna akkor sem biztos hogy sokkal előrébb jutott volna a csapatban jelenleg betöltött szerepénél, mert az olaszok eldöntötték hogy ő lesz a második számú pilóta. Az ő esete még érdekes lesz, mert a sorozatos balesetek után a csapat elgondolkozhat azon, kit hozhatna a helyére. Azonban bármennyit is hibázik, az utóbbi éveket tekintve egyik legjobbját nyújthatná és ezt a hihetetlenül jó rajtjai is jelzik, így pedig minden egyes ilyen jó megmozdulása után (pl. Kanada) előjönnek az olyan magabiztos nyilatkozatok, melyek arról szólnak, hogy úgy tűnik maradni fog a Ferrari jelenlegi felállása. 

Minden esetre ha már a maranellói istállónál kötöttünk ki, akkor érdemes megjegyezni, hogy Montezemolo még Adrian Newey-t is el akarja hozni a Red Bull-tól. Ő az az ember aki a jobbnál jobb autókat tervezi az osztrák gárdának. Az hogy ebből majd mi sül ki illetve, hogy az idei évben még mire mennek, mert azért azt se feledjük még nagyon nincs vége az idénynek és Alonso a 2.helyen áll. 


Na de ki is lehetne aki Webber helyét betölti 2014-től? A legnagyobb esélyes nyilvánvalóan a Toro Rosso két versenyzője, Jean-Eric Vergne és Daniel Ricciardo. Mind a kettő a csapat növendéke, így nem lenne véletlen ha bekerülnének a nagy istállóba. Nos ennek megfelelően nagyon jól dolgoznak és egyre jobb formában kerülnek. Mind a ketten magabiztosak, fiatalok, lendületesek és ami még jobb hogy nagyon szeretnének bekerülni. Végső soron nem lehet ez a dolog véletlen. Egyrészt azért ne feledjük hogy jelenleg a legerősebb gárda a Red Bull-é, másrészt anno Vettel is nagyszerűen teljesített a kiscsapatban, majd amikor David Coulthard visszavonult, akkor jöhetett ő. Az utána lévő dolgokat meg már mindenki ismeri. Ja és még valami: ezzel a két fiatallal még simán megtudja húzni azt a címvédő, hogy alárendeli valamelyiket az első számú pilóta sikerének, és ha már itt vagyunk akkor azt se feledjük el, hogy Hellmut Marko szempontjából egy plusz pont lenne amennyiben egy fiatal tehetséget küldene fel Toro Rosso nagy testvéréhez, mert ugyebár ő nem csak tanácsadó, de még az utánpótlásért is felel. 

Amit a legtöbben szeretnének (és ezt egy közönség szavazáson is jól lehetett látni) az Kimi Raikkönen. Niki Lauda folyamatosan azzal piszkálja nyilatkozataiban a finnt, hogy gyáva amennyiben nem fog az osztrákokhoz menni. Sokak szerint azért nem lenne jó választás a csapatnak, mert nyílván egyikük sem lesz második számú pilóta, de lehet hogy épp pont jó lenne, mert ha nem vesznek össze, akkor egy rettentően erős párost alkotva dolgozhatnának együtt, miközben kiegészítenék egymást és eleve jó viszonyban vannak emberileg. Ez utóbbi már csak azért is egyre valószínűbbnek tűnik mert maga Marko maga mondta el, hogy mindenképpen egy olyan pilótát szeretnének, aki jól dolgozik a szimulátorban, több már kötelezettséget is tudna vállalni, ami pedig még fontosabb lenne, hogy közel legyen Vettel szintjéhez. Nos amennyiben Ricciardót, vagy Vergne-t igazolják le, akkor sem valószínű hogy ezzel probléma lenne, mert mindkét versenyző nagyon gyors tud lenni (az ausztrál ezt különösképpen megtudta mutatni az utóbbi időszakban), ám Raikkönen azért még felülmúlná őket. 


Marko azért arra is ügyelt hogy egy kicsit beszóljon a nagy rivális Ferrari-nak. Amikor az energiaitalt gyártó cég saját Tv-jének, a Servus Tv-nek nyilatkozott arról, hogy Webber utódját még augusztusban szeretnék bejelenteni, akkor a következőt mondta: “Olyan pilótát akarunk aki közel tud lenni Sebastian Vettel szintjéhez és gyors tud lenni. Nem úgy mint a Ferrari-nál, ahol mindent Fernando Alonso jelent.”

Erről ennyit, de ez még talán egy egészséges kötekvés volt a sajtón belül.  Az egyetlen dolog ami viszont távol tarthatja a 2007-es világbajnokot, az a hároméves szerződés. Marko ugyanis arról is beszélt, hogy akit leszerződtetnek, annak egy hároméves kontraktust kínálnak, hiszen olyan pilótát akarnak aki (az előbb említett feltételek mellett) hosszútávra tudná elkötelezni magát. Raikkönen-nek fontos lehet azonban az, hogy megkapja azt a szabadságot amit mondjuk a Lotus adott neki. Nem volt sok feltétel és folyamatosan (most is) csak egy éves szerződést adtak neki, így szabadon távozhat amikor akar. 

Ám ha Kimi távozik, akkor a Lotus-nak is keresnie kell valakit. A hírek szerint az aki érkezhet, nem más mint mondjuk a Williams-nél már egy-két dolgot felmutató Pastor Maldonado. Ő nem lenne rossz befutó és a venezuelai is jól járna egy új istállóval, mert itt legalább a győzelemért harcolhatna amennyiben a brit gárda jövőre is versenyképes maradna. A legfrissebb infók azonban nem Maldonado érkezését vetítik előre. Sokkal inkább esélyes lehet Raikkönen ülésére Nico Hülkenberg. A Sauber ugyanis még akár az év vége előtt csődbe mehet, ami nem lenne túl szerencsés, hiszen egy hatalmas múlttal rendelkező istállót veszítenénk el, viszont a német tehetségnek jó helyen lenne a Lotus-nál, mert már évek óta csak egy igazi kiugrási lehetőség hiányzik neki. A Williams-nél és a Force India-nál is tudott jó eredményeket elérni, a nevelő sorozatokban pedig sorban nyerte a címeket és a versenyeket. Ez csak egy kisebb dolog annál, hogy Hülkenberg már egy ideje nem kapott fizetést a svájciaktól, így nyomós érv lenne a váltásra. 


Eric Boullier a Lotus csapatfőnöke elárulta, hogy tárgyalt már Nico-val, valamint még Paul di Resta nevét is megemlítette, de ezek a nevek csak abban az esetben jöhetnek elő, ha a finn eligazolna, akit viszont Boullier szeretne megtartani. 

Egyenlőre ennyi ami az átigazolásokból a legfontosabb volt, de biztos hogy lesz még miről beszélni az elkövetkezendő hetekben, mivelhogy jön a Magyar Nagydíj és persze a Pirelli is biztosan ad még témát majd.

Addig is mindenkinek jó szurkolást és jó szórakozást!

Képforrás: Ultimate-sport.hu/Hirado.hu/Facebook.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.