Főoldal » Formula 1: Legalább megpróbálták – Ricciardo nem kapta vissza a 2. helyet

Formula 1: Legalább megpróbálták – Ricciardo nem kapta vissza a 2. helyet

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nem sokan gondoltuk volna március közepén, hogy egészen mostanáig fogunk várni az Ausztrál Nagydíj hivatalos végeredményére, ám mivel a hazai pályán dobogót ünneplő Daniel Ricciardót akkor kizárták a versenyből, így csapata fellebbezett. A mai nap az is kiderült, mindhiába, hiszen nem kapták vissza az elvesztett eredményt. 

Nem kellene túl hosszúra nyújtani ezt az írást, elvégre már így is elég ideje húzódik ez az ügy, de mégis kezdjük az elején. Történt, hogy a Melboune-ben Ricciardo fantasztikus hangulatot teremtett a lelátón mikor a szezon előtti tesztek alapján mindenki által leírt Red Bullt behozta a második helyre, ezzel megszerezve pályafutása első és eddigi egyetlen dobogós helyezését, ami jelen esetben egy 2. hely volt. Ráadásul hazai pályán!

Nagy volt az ünnep, de nem sokáig örülhettek, a futam után kiderült, kizárták a pilótát. Erre a versenybírák szerint azért volt szükség, mert az autó üzemanyag átfolyása meghaladta a szabályzatban foglalt maximumot, vagyis a 100 kg/órát. Ez azonnali diszkvalifikálást vont maga után, ám a címvédők kötötték az ebet a karóhoz, ők bizony szabályosan jártak el a verseny alatt és az FIA mérőműszerei adtak pontatlan adatokat. 

Ezzel védekeztek és szerintük ezért is volt muszáj a saját szenzorjukat használni, ami viszont nem hitelesített. A Nemzetközi Automobil Szövetség álláspontja ez esetben az volt, hogy a szabálytalanságon kívül ezzel a húzással még jogtalan előnyhöz is jutottak és több tizedmásodpercet vertek az ellenfelekre. Mondjuk ez csak Ricciardóra vonatkozik, mert Sebastian Vettel már a verseny elején feladta a küzdelmeket.

Fellebbezett a Red Bull, meghallgattak mindenkit, a Mercedes pedig ha már ott volt még mielőtt az osztrákok esetleg véletlen utolérnék őket a fejlesztések terén, további büntetéseket javasoltak, na persze nem ezzel az indokkal. Viszont valószínű, hogy ott lehetett a kutya elásva. Több szankciót azonban nem kapot az energiaitalos márka, ám a 2. helyet sem szerezték vissza. 

“A felek meghallgatása és állításaik kivizsgálása után a bíróság úgy határozott, hogy érvényben tartja a sportfelügyelők 56-os számú dokumentumát, amely a Red Bull Racing 3-as autójának kizárásáról döntött a 2014-es Ausztrál Nagydíjon” – áll a hivatalos közleményben, mely még nem a teljes részletes ítélet. Azt majd leghamarabb várhatóan pénteken tudhatjuk meg. 

Így utólag azt lehet mondani, hogy sokan jártak jól ezzel a döntéssel, hiszen így a győztesen kívül mindenki előre lépett egyet, Kevin Magnussen pl. eddigi legjobb helyét a harmadikról egy másodikra tudta javítani, immáron hivatalosan is. Persze nem valószínű, hogy a másik pozíció miatt csalódott lett volna, emlékezzünk csak milyen jó hangulatú volt a pódium. Akit pedig egyáltalában nem kellett, hogy érdekeljen a dolog, az Nico Rosberg volt. Őt, tekintve, hogy megnyerte az Ausztrál Nagydíjat, semmilyen módon nem érintette az eset.

Részforrás: Formula.hu

 

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.