Főoldal » Formula 1 Spanyol Nagydíj: A hazai fieszta

Formula 1 Spanyol Nagydíj: A hazai fieszta

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A vezérképen a győztes kitörő, hazai öröme! Volt is miért. Fernando Alonso idei második futamgyőzelmét aratva nyerte meg a Spanyol Nagydíjat a fantasztikus és még a tv közvetítésbe is behallatszó hangulatot varázsoló spanyol közönség előtt. A Ferrari egész hétvégén igen erős, volt és a versenytempójuk is kitűnő. Sokaknak ez talán egy nagy meglepetés de lehet megbotránkozni ezen, ami igaz az igaz, az olaszoknak eddig is nagyon remek volt a futamokon mutatott teljesítménye, más kérdés hogy eddig technikai problémák hátráltatták őket.

 

Nos ezúttal a Maranellói gárda szinte végig a legstabilabb volt. A futamon a győzelemért harcolók között és most azt a Mercedest melyek közül csak Rosberg szerzett pontot ne vegyük ide, a Red Bullal Vettel volt talán az aki nem tudott ma olyan tempót menni amivel az első hely elérhető lett volna. Viszont: Ne feledkezzünk meg arról sem hogy a címvédő továbbra is vezeti a tabellát és hogy azért ma is a negyedik lett.

 

 

Felipe Massáról is meg kell jegyezni hogy hihetetlen volt amit csinált hiszen a 9.helyről kellet indulnia miután tegnap Esteban Gutierezzel egyetemben három helyes rajtbüntetésben részesült, feltartás miatt. Mind a ketten nagyszerűen mentek, de a Ferrari brazilja elképesztő tempót diktálva jött be ma a harmadik helyre. Ha jól megnézzük amennyiben ilyen tempót tud menni az autója és ő maga is akkor rengeteget segíthet majd Alonsónak aki így eme győzelmével a harmadik helyen áll a vb pontversenyben. Massának persze nem ez az egyetlen célja még akkor sem hogy ha a csapat gyakorlatilag már régóta nem csinál abból titkot hogy Fernando háttér embereként tartják számon nagy részt. Talán ha jobban elkapta volna az év elejét és a Kínai meg a Bahreini nagydíj nem úgy alakul ahogy, akkor most nem erről beszélnénk de egy valamiről ne feledkezzünk meg. Massa az ötödik a pontversenyben öt pont hátrányban a negyedik Lewis Hamiltonnal szemben akiről majd mindjárt szót ejtünk. Nos ha innen nézzük akkor azt lehet mondani hogy ahogy az előbb lett említve minden adott lezs ahhoz hogy gyors legyen akkor komolyan kellesz vele számolni és egy-egy futamon akár nyerhet is ami egészen más világításba helyezheti őt csapaton belül.

 

Kimi Raikkönen és a Lotus már a verseny előtt nagyon fogadkozott hogy le akarják másolni azt amit Bahreinben és Ausztráliában csináltak. Azaz hogy előbbinél a 8.-ról utóbbinál pedig az 5.-ről rajtolva lett 2., és 1. Ez majdnem összejött hiszen nagyon gyors volt és jó volt a takitika, plusz majd legközelebb a gyors versenytempó Monacóban egy jó gumikíméléssel sokat érhet majd. Ahogy itt is hiszen a gumikímélésen sok múlott ma is.

 

És akkor a Mercedes: Rosberg még úgy ahogy tartotta magát az első helyen az első szakaszában a versenynek, de Hamiltonnak ma semmi sem jött össze. A Mercedesnek nagyon sokat kell még fejlődnie abban hogy a versenyek alkalmával annál a tempónál amit futamokon eredetileg diktálnak, ha gyorsabban mennek akkor ne fogyasszák el három-négy kör után az abroncsokat mert ennek így az lett a vége amire számolni lehetett hogy az első etapban még vezettek, de utána…

 

Lényeg ami a lényeg. A Ferrari jelenleg nagyon gyors és bejöttek azok a fejlesztések melyeket ide hoztak az Európai szezon kezdetére, így ha az erősorrendet tekintjük akkor őkjelenleg azb élen vannak. Igaz persze hogy az már pálya függő hogy a Red Bull vagy a Lotus hogyan használja ki a lehetőségeit és mennyivel tud majd náluk gyorsabb lenni, de ahhoz még nekik is feljebb kell fejlődniük a következő futamtól mert versenytempón az idei évben sok múlik és abban egyelőre Maranelló a legjobb. Na meg persze a Lotus aki már az egész évben majdnem mindig ott van a dogobón, és ez is az egyik oka annak hogy 5 pont a hátránya Vettellel szemben aki azért is vezethet a vb pontversenyben mert a Red Bullra egy nagy jelzőt lehet most találni. Legstabilabb! Két futamgyőzelem és szinte hibátlan az amit nyújtanak akár gyorsak akár nem. És ha onnan nézzük a tavalyi év közepén meg a vége felé ezzel Alonso volt az aki majdnem világbajnok lett. És az a Ferrari akkor nem volt gyors. Sőt! Rengeteg gond adódott vele az adott év eléjén. Ellenben az energiaitalos kocsi itt most az egyik legjobb.

Nem úgy a Mclaren akik még mindig bajban vannak. Versenytempóban az igen rossz Mercedeszekkel egálban vannak, de alapból még lassabbak náluk. Nem tudni mi lesz velük ebben az évben melyet nem valószínű hogy annyira erőltetni fognak ha Kanada után sem megy majd a dolog mert ha most a nagy Wolkingi készülődés és fejlesztések után Barcelónában sem tudtak sokat gyorsulni akkor ez egy hosszú és nehéz szezon lesz. De ez is benne volt a pakliban nem csak náluk hanem mindenkinélk az év elején. Talán nekik jobban megéri készülődni a 2014-es nagy változásokra és persze ha a pletykák igazak 2015-tól már Honda motorral fognak futni.

Ami a Pirellit illeti: Az olasz gumigyártó a kéréseknek eleget téve a tavalyihoz hasonló keménységrűre változtatta az abroncsainak összetételét, így ezáltal hátha jobban megeleégednek a csapatok velük. Nos hogy azokna mi a véleménye még nem tudni de hogy így is nagyon izgalmas futamot láthattunk és hogy a pilóták ha nem is padlón autóztak de nem voltak annyira óvatosak az biztos. A legnagyobb fejtörést a pálya karakterisztikájából adódóan mivel hogy az óramutató járásával megeggyezően halad és sok a jobb kanyar, a balelső gumik kopása okozta. Na meg ami még ennél is sokkal érdekesebb és majd az arra utaló válaszok is azok lesznek hogy miért lehetett az ezen a hétévégén hogy pénteken Paul di Restának majd ma is az egyik versenyzőnek hogyan válhatott le egy csapásra és több darabra a futó felület? Hasonlít a dolog Massa Szahíri esetére de ott állítólag vágások voltak a gumin a törmelékek miatt. Ki tudja, de majd meg látjuk mi lesz ennek a folytatása. Minden esetre egy kitűntő hangulatú és varázslatos kis izgalmas futammal gazdagodhatott a nagy érdemű.

Mivel Monaco egy kivételes eset ezért azzal kapcsolatban majd külön véleményeket hozok, és egy pár érdekességet. Mert hát Monaco az Monaco! De addig is itt egy kis sorrend az előbbiek alapján.

A vélemények és a látottak alapján a Ferrari és a Red Bull a leggyorsabb és a legjobb majd minimálissal lemaradva jön mögöttük a Lotus. De ki tudja lehet hogy legközelebb egészen mást látunk majd hiszen egy nagyon nehéz helyszín jön.

Jó szurkolást és jó szórakozást! :)

A futam összefoglalója :  http://ultimate-sport.hu/f1-alonso-siman-nyert-barcelonaban/

A képek forrása: https://www.facebook.com/famguyhun?fref=ts , https://www.facebook.com/Boxutca?fref=ts

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.