Főoldal » Hamilton ugrott az élre a végén – a Barcelonai teszt 4.napja

Hamilton ugrott az élre a végén – a Barcelonai teszt 4.napja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Amikor azt mondták sokan – és már lassan tőlem is unalmassá válhat ahogy egyes helyeken már már folyamatosan szajkóztam – hogy a Barcelonai eredmények és statisztikák illetve a látottak alapján következtethetünk majd komolyabban arra hogy mi is lehet az idei vb kimenetele – vagy legalábbis az elején mi történhet meg – akkor azt kell mondjam így most utólag hogy a látottak alapján csak egyetlen egy dologra tudunk következtetni: Arra hogy a Jerezben látottakat teljesen megerősítette esetleg kiegészítették azon dolgok ami ez alatt a négy nap során itt megtörtént. A végére is maradtak érdekességek és izgalmak hiszen amellet hogy a Mercedes csak úgy mint azt a Lotus tette Jerezben így most ezt lemásolva ők is nyertek két napot. Az elsőt még kedden Rosberg míg most a másodikat pénteki napon Lewis Hamilton húzta be. 

A papírforma és a várható illetve aztán elkönyvelt adatok és eredmények mellet, ismét érvényesült az a mondás hogy könnyű az ördögöt a falra festeni. Ezt aki megtette az sikerrel járt aki pedig csak hitetlenkedik – vagy éppen hitetlenkedett – , esetleg netán rosszabb indulattal áldotta meg őt a sors az most örülhetett. A csapatoknak az elsp teszten különösebb gondjai nem akadtak, az autók gyermek betegségei illetve az ehhez tartozó dolgok első problémái ugyan is jelentkeztek. Az egyik ilyen amivel megküzdöttek a csapatok abból is főként a Lotus istálló – erről a dologról a britek háza táján pedig már beszámoltunk -, küzdött meg a négy nap során, az a Mclaren által fejlesztett és mindenki által használt ECU nevezetű rendszer. 

A tegnapi tesztnapon nem volt könnyű egy dolga a csapatoknak hiszen a délelőtti köröket mér nem igazán tudták megjavítani mivel délutánra megérkezett a rossz idő azon belül is az eső.

Az esőt már csütörtökre megjósolták és várták is de nem jött még akkor a csapadék helyette szép nagy terjedelmű fekete és szürke színekben pompázó felhők vonultak át folyamatosan a pálya felett. Délelőtt így a gyors körökre jobban kellet koncentrálni mert erre sok lehetőség nem volt a vizes aszfalton. Ekkor pedig a Mercedes folytatta eddigi jó szereplését. Hogy ők igazából mire mehetnek az idén az még rejtély, ám az biztos hogy igazuk lehet azoknak akik úgy gondolják hogy a németek nagyon is megzavarhatják a nagyok csatáját. És itt azt hiszem el is lehet mondani hogy amit én papírformának neveztem az elején és amit Jerezben is láthatott a szakma és a nagyközönség az az hogy valószínüleg sokban nem fog megváltozni a tavalyi erősorrend. Jó persze vannak még tesztnapok hátra, elsőként itt lesz az újabb Barcelonai teszt, hiszen legközelebb  ugyan itt tesztelnek a csapatok, de kezd kialakulni az a kép és az a vélemény az emberek szemében és fejében hogy itt bizony a Red Bull, a Ferrari, és a Lotus lehet az élen. A Mclaren eddig is jól teljesített és nyerte két napot ők is. Egyet még Jerezben Button egy nagyszerű körrel és a másikat a katalán pályán a második nap Perez. Utóbbi pilóta és jól ment és minden gond nélkül teljesített versenyszimulációt, mely arra enged következtetni hogy ha nem is lesznek annyira erősek és nem is lesz akkora előnyük mint a 2012-es év legelején, azért ott lesznek és bármikor tudnak majd futamgyőzelmekért és dobogós helyekért harcolni. Az persze hogy ennyire hasonló az állás mint volt az az előző évadban ( még ha az nem is lesz annyira elképesztő szoros ) az azért lehet amit már több helyen is említettem. Ez az indok pedig az hogy mivel 2014-től jönnek az új szabályok új motorok stb… így az idei évre nem sokat változtak a dolgok és az istállók nagy része a tavalyi autóra építette rá az ideit vagy épp annak a továbbfejlesztésének tekintik a munkájukat melyet Jerezben, a saját főhadiszállásán vagy épp Barcelonában mutattak be. Nos sokak szerint a Mercedes nem csak hogy ott lesz az élemzőnyben hanem már a vb címért is harcolhat. Persze ilyesfajta túlzások mindig voltak vannak és lesznek az ilyen dolgokkal kapcsolatban a gárda 2008-as világbajnok brit versenyzője szerint viszont egészen másképp állnak vagy állhatnak a dolgok. Ahogy ő vélte szerinte még akár futamgyőzelem is messze lehet tőlük, ha nem dolgoznak eleget és szerinte az emberek túlértékelik azt a teljesítményt amit az eredmények alapján látnak.é 

Hamilton tegnap nagyon jól ment délelőtt megfutott körével pedig az élre jött és ott is maradt. Lewis Hamiltonnal mint arról már korábban volt szó nagy tervei vannak a Mercedesenk a jövőre nézve és a pilótának is nagy tervei vannak a csapattal. Most egy újabb  sikerélménnyel gazdagodott mert hogy mióta a csapatnál van azóta először tudott az élre állni és ott is maradni az idő eredmények alapján egy edzésen. Lewis így megnyerte a zárónapot.

Nem volt egy könnyű nap ez sem hiszen összesen nyolcszor kellet piros zászlót lengetni a pályán, az egyik aki miatt ez történt pont Hamilton volt. Neki a probléma forrása az volt hogy megállt az autójával a hatos és a hetes kanyar között.Délelőtt aki még ilyen gondot okozott az Jules Binachi volt  Force India csapatnál aki 

 Mögötte a második helyen Jenson Button végzett egy több mint három tizedes lemaradással az első kanyar előtt állt meg az autója.

Délután már az eső miatt nem változott meg a sorrend. Délelőtt pedig még úgy álltak a dolgok hogy a második helyet Jenson Button foglalta el és mögötte Jean-Eric Vergne volt a harmadik míg a negyedik és ötödik helyen Jules Bianchi és Esteban Gutierrez állt.

Ez később sem változott meg. a hatodik helyen Giedo van der Garde végzett aki így megelőzte a Ferrarival Felipe Massát. Massa állt még a nap folyamán a 3.helyen is de később vissza csúszott.

Az idei év egyik újonca Esteban Gutierrez ő is elérte hogy lengessenek egy piros zászlót amikor kicsúszott egyszer a kavicságyba de e mellett összesen 96 kört teljesített és így lett a negyedik. 

Mögöttük a nyolcadik helyen a Red Bull-al Mark Webber végzett aki így megelőzte Max Chiltont és Romain Grosjeant.

A két Williams is ment összesen ketten a két pilótával azaz Valteri Bottassal és Pastor Maldonadoval 36 kört és a különböző elemek kipróbálására elég is volt ám gyors kört nem mentek.

Így ért véget tehát ez a teszt.Legközelebb majd a jövő héten csütörtökön lesz a következő négynapos gyakorlás melynek helyszíne szintén a Circuit de Cataluna lesz.

Eredmények:

Pos  Driver               Team             Time       Gap     Laps

 1.  Lewis Hamilton        Mercedes        1m23.282s           44 

 2.  Jenson Button         McLaren         1m23.633s  +0.351   31 

 3.  Jean-Eric Vergne      Toro Rosso      1m24.071s  +0.789   37 

 4.  Esteban Gutierrez     Sauber          1m25.239s  +1.957   24 

 5.  Jules Bianchi         Force India     1m25.732s  +2.450   51 

 6.  Giedo van der Garde   Caterham        1m27.429s  +4.147   23 

 7.  Felipe Massa          Ferrari         1m27.563s  +4.281   47 

 8.  Mark Webber           Red Bull        1m27.616s  +4.334   34 

 9.  Max Chilton           Marussia        1m29.902s  +6.620   21 

10.  Romain Grosjean       Lotus           1m34.800s  +11.518  19 

11.  Valtteri Bottas       Williams        no time             2

Képek és eredmények forrása:AUTOSPORT.COM/Google.hu/Formula 1 .com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.