Főoldal » Kendo – a Párviadal

Kendo – a Párviadal

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kicsit a párviadalról…

 

Három részre lehet bontani a harc eseményeit:

1. Felkészülés

2. Támadás

3. Befejezés

 

1.

A felkészülés talán egy avatatlan szem számára nem mutat sokat. Két páncélozott alak áll egymással szemben, nem igen mozognak, nem igen csinálnak semmit.

Ám e mögött több van, a küzdő felek voltaképp már harcolnak. Ez most az akarat küzdelme. Mindkét fél figyeli a másikat, s önmagát egyszerre.

Figyeli a másikat, mert keresi az alkalmas pillanatot a támadásra, a lehetőséget a tökéletes vágásra, ill. készen áll a védekezésre, ha szükséges.

Figyeli magát, hogy mikor áll készen arra, hogy szellemének minden erejét mikor sűrítse egy adott pillanatban kardjának egy adott pontjába.

 

Összességében tehát, bár ott van a tény, hogy mindkét fél keresi a megfelelő pozíciót, a két penge egymáshoz képesti helyzete minimálisan, de folyamatosan változik, lényegében ez a csata fejben zajlik.

Aki fogékony az ilyen dolgok iránt, az nagyon át tudja magát adni az érzésnek, még nézőként is. Az igazat megvallva jómagam is ilyen vagyok, sokszor fordul elő, ha egy izgalmasabb küzdelmet nézek, hogy megfeszülnek az izmaim, s mikor támadnak a küzdők, nekem is meg-meg rándul a kezem, vagy a lábam…

 

Ha ez újdonság, akkor itt az ideje, hogy ennek fényében most nézz meg egy kendo videot, remélem érezni fogod a változást!

 

2.

A támadás ebben a pillanatban jóval több, mint ahogy az oviban suhogtatta a most páncélban suhanó kendoka a műanyag kardocskáját.

A támadást egyrészt egy igen erőteljes kiáltás, ún. kiai kíséri, mely több funkciót is ellát. Egyrészt megnöveli a támadás erejét (és tényleg…), mind fizikailag, mind szellemileg, másrészt elriasztja a másik felet (és tényleg…).

Szintén alapvető kritérium a tökéletes vágásnál az ún. “kikentai ichi”. Jelentése “az elme, a kard és a test egysége”. Gyakorlati felhasználás: vágáskor nem annyi történik, hogy vállból suhint, kiabál és majd lesz valami. A penge ilyenkor a test részéve kell, hogy válljon, ha mozdul a kard, mozdul a test és az elme is. A vágás minden pillanatában tökéletesen kell uralnod mindened, a környezeted, no meg az ellenfeledet is. Bármikor képesnek kell lenni a változtatásra, ha látod, hogy a támadás nem lesz sikeres.

A vágással kapcsolatos gondolatok, tettek, mozdulatok, a mögötte rejlő energia eggyé válik. Ez a kikentai ichi.

 

3.

Felkészültem, vágtam, vége?

Koránt sem, ugyanis mi a helyzet akkor, ha mindent tökéletesen csináltam ugyan, de a partner még “él”? Készen kell állni újra támadni, vagy megvédeni magam, de akár arra is, hogy fogadjam a következő ellenfél támadását, aki gonosz módon kihasználja, hogy épp másra figyelek.

Ezt, a támadás utáni egyensúlyi állapotot hívják zanshinnak. Ez tulajdonképp egy nyugalmi állapot, amiben bár nem teszek épp semmit, készen állok bármire.

Így ér véget egy kendo párviadalban (és nem csak a kendoban) egy támadás.

 

Kívülről nézve érdekes, ott lenni félelmetes és egyben gyönyörű…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.