Főoldal » Kendo – Páncélban az igazság!

Kendo – Páncélban az igazság!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bizonyára mindennki látott már kendo küzdelmet valahol, akár élőben, akár interneten. Egy laikus szemével az egész arról szól, hogy két talpig kerámiába öltözött egyén. egy hosszabb-rövdebb “tili-toli” után üvöltve ront egymásnak, majd csap a másik fejére és sétál tovább, vagy marad egy helyben.


Lehet így is nézni a dolgot, bár ilyen formában igencsak kevés élvezeti értéket tud biztosítani számunkra, nézők számára egy kendo összecsapás, sőt alig hiszem, hogy bárki járná egyáltalán a kendo útját… No de inkább ássunk a mélyére egy kicsit a bu ezen do-jának.A kendo szó jelentése “a kard útja”. Lényegében annyit tesz, hogy a harcnak egy olyan budo ágát követik ezen művészet képviselői, akik a harcban elsődlegesen a kard használatát tartják fontosnak. Ennek alapja a  a 12. században gyökerezik, amikor is a Japánban eluralkodó szamuráj kultusz alatt a harcosok egyik legkedveltebb elfoglaltsága volt a kardvívás gyakorlása, még páncél nélkül és nem bambuszkardokkal (ez persze nem jelenti azt, hogy iszonyatos volt a fluktuáció a kendosoknál…). Ekkor született számos kendo iskola, különböző irányzatok fejlődtek ki, s élték virágkorukat ez időben.


A ma is ismert páncélt (bogu) és bambuszból készült kardot (sinai) a 18. század elején vezették be, ami így lehetővé tette a kendoka-k (kendot gyakorlók) számára, hogy támadásaikat teljes erővel hajthassák végre, így jóval hatékonyabb gyakorlást, fejlődést érve el. Többek közt ez az esemény volt az, ami megalapozta a kendo létjogosultságát a modern korban.A kendo gyakorlása alapvetően két részből áll:  • Párviadal: Boguba öltözve, sinai használatával történik.

  • Formagyakorlat: Sinai-al, bokkennel, esetleg katanával végzett kata, előre meghatározott mozdulatsor végrehajtása. Lehet páros, vagy egy személyes gyakorlat.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.