Főoldal » Kendo – Támadunk és védünk!

Kendo – Támadunk és védünk!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Azt már tudjuk, hogy a kendo egy fegyveres harc. Ebből két dolog is következik:

  1. Fegyver kell hozzá, esetünkben sinai, vagy bokken/bokuto. Szerény véleményem szerint hozzáértő kezekben igenis fegyvernek számít egy sinai is…
  2. Valahogy gondoskodni kell hab testünk védelméről. Nem mintha szükségem lenne rá, ugyanis mikor elképzelem, ahogy kendozok, mindig én nyerek, így nincs szükségem védelemre, ha meg is tud támadni a partner, simán hárítok a kardommal. Aki nem ilyen ász, vagy esetleg nem csak fejben gyakorolja a kendot, az tradícionális páncélba bújik, aminek bogu a becsületes neve.

Sinai:

Az ok elég egyértelmű, ami életre hívta a sinait: a kardművészet gyakorlói számára szükségessé vált egy olyan eszköz, mellyel biztonságosan, de a lehető legvalósághűbben tudják gyakorolni az útjukat.

Anyagát tekintve szárított bambuszből, és bőrből készül.

A kard testét a bambusz adja, melyet a megfelelő helyeken (összesen 3) bőr szíjakkal kötnek meg. Az első a saki-gava (a kard hegye), a naka-yui (a rögzítésen kívül ez jelzi a kendoka számára a sinai megfelelő vágási felületét), ill. a tsuka-gava (a markolat).

Ezen felül kezelhetik is a bambuszt füstöléssel, vagy gyantába áztatással.

Mérete nemtől, kortól, harci stílustól (pl. egy vagy két kardos stílus) változhat.

Fontos, hogy a sinait ápolás szempontjából is legalább olyan gondosan kell kezelni, mint egy valódi kardot, ugyanis egy nem, vagy rosszul ápolt sinai komoly veszélyt jelenthet mind a kendokak, mind a körülöttük levő emberekre is!

Bokken:

Alapvetően egy, a kard helyettesítésére kitalált, fából készült eszköz.

Azt azért le kell szögeznünk, hogy a bokken olyan jól helyettesíti a kardot, hogy gyakorlatilag mindent meg lehet vele csinálni, amit egy fémből készített karddal… A régi korokban sokszor előfordultak bokkent forgató harcosok is a csatamezőkön. Persze az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a kifejezetten gyakorlásra szánt bokkent nem “fenik” élesre azért…

Több típusa is van:

  1. Daito: egy katana méretű és formájú hosszú kard
  2. Szoto: wakizasi méretű rövidebb kard
  3. Tanto bo: hosszú pengéjű kés
  4. Szuburito: a daitonál hosszabb és/vagy vaskosabb hosszú kard. Ez utóbbiakat jóval nehezebbek és nehezebben is kezelhetőek, így egyéni gyakorlásra alkalmasak leginkább. Volt már szerencsém egy ilyet kézben tartani és suhogtatni vele néhányat és megértem, hogy miért nem szokás egy meglendített szuburito elé odaállítani egy partnert… Méég egy kis plusz: a legenda szerint Mijamoto Muszasi is egy ilyen típusú bokkennel győzte le Szaszaki Kodzsirot. Ha nem tudod, hogy kiről is ömlengek épp, akkor futás elolvasni a “Muszasi” c. regény sorozatot, vagy valamelyik életrajzi ihletésű könyvet Mijamoto Muszasiról.

Hagyományosan (Japánban) 3 fafajtából készülhet: vöröstölgy, fehértölgy (ó igen, ezek a legszebbek) és ébenfa.

Azt pedig gondolom már mondanom írnom se kell, hogy egy magára valamit is adó kendoka harcművész úgy kezeli a bokkenjét, mintha maga Hattori Hanzo csinálta volna… (Igen tudom, ninja volt és nem kovácsmester, de így sokkal hatásvadászabb…)

Bogu:

A sinai kifejlődésével egy időszakra tehető a kialakulása, célja is ugyanaz volt (összefüggést sejtek…).

Több részből áll össze: sisak (“men” arcmasz, ill. váll- és torokvédő egyben), testpéncél (“do” első sorban a mellkas hasi részét védi), kesztyű (“kote” kéz, csukló és alkarvédő) és ágyékvédő (“tare” a combot is ez oltalmazza).

Anyagát tekintve szövet, fém, bőr, ill. lakkozott bambusz a tradícionális.

Egy kendo esemény előtt, ill. azt követően külön élmény, ahogy a kednokák fel-, ill. leveszik a páncélt. Szívmelengető érzés, amilyen áhitattal és tisztelettel kezelik ezeket az eszközöket…

S ha mindezeket beszereztük, javaslom még ne rohanjunk az első dojoba, előtte nézzetek meg néhány videot arról, hogy hogyan is kell ezeket felvenni.

Külön felhívom a figyelmet arra, hogy a péncél alatti viselet is hagyományos, s a hakama felvétel sem megy rögtön ám… sőt az igazat megvallva még később se mindig.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.