Főoldal » Kosárlabda Eb-selejtező: Négypontos vereség az első körben

Kosárlabda Eb-selejtező: Négypontos vereség az első körben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A magyar férfi kosárlabda válogatott, az Európa-bajnoki selejtező első körének D csoportjában találkozott Fehéroroszországgal. Bár a mieink jól játszottak és egy pillanatig sem hagyta túlságosan meglógni az ellenfelet, sőt még vezettünk is a harmadik negyed után, de a végén azonban még is csak eltudtak menni több ponttal, így bár nagyot hajráztunk a végén, 79-75-re kikaptunk.

Nagyon jó utón jár a jelenlegi magyar férfi kosárlabda válogatott. Ezt maga Sztojan Ivkovics említette meg még a mérkőzés előtt, ahogy arról is szót ejtett, hogy ez egy teljesen más csapat mint azelőtt volt. Látszik, hogy nagyon megvan elégedve a srácokkal és a meccs láttán erre lehet is oka, de azért még van mit fejlődni. Pár napja Montenegrő ellen kapott ki a válogatott és bár látszik a fejlődés, a felkészülési szakasz nem a legjobban sikerült. Fogalmazzunk így, miután a nyolc meccsből csak 3-at nyertek meg a fiúk. A mieink a felkészülés egyik utolsó állomásán a Pannon-kupán végeztek a második helyen Montenegró mögött. 

Ezúttal (de immáron élesben) Fehéroroszország volt ez ellenfél. Sajnos már a kezdeteknél gondok akadtak. Vojvoda Dávidot nem engedték fel arra a gépre, mely Bécsből indult volna el a helyszínre. A repülőjegyével volt valami gond, de hála az égnek Faragó András (a kosárlabda szövetség sajtósa) jóvoltából eljuthatott a csapat tagjaival együtt Minszkbe. Ha ez nem lett volna elég, Vojvoda gondjait tovább tetézhette, hogy mikor megérkezett, egy jó hosszú ügyintézés révén léphetett be az országba. Nem indult jól a dolog tehát már az utazáskor sem. 

Vojvoda egyébként is fantasztikus játékos, de Szolnokra kis ideje átigazioló kosarast talán az előzmények is felbőszíthették, így pontokban adta ki a mérgét. Nagyon jól kezdte az első negyedben a mérkőzést, miután egy negyed alatt összesen 9 pontot szerzett, ezzel pedig 26-14-re vezettünk az első negyed után! Jó játékot nyújtottunk ekkor. Természetesen az ellenfelet sem kellett nagyon félteni, mert volt az a pont az első negyedben is, amikor vezetni tudtak. 8-7-nél még nekik állt a zászló, de mint azt jól tudjuk a szerencse olykor forgandó tud lenni. Pláne akkor, ha egy csapat játszik legalább annyira jól, mint a magyar válogatott az első játékrészben. Ahogy megfordult az állás, egyre és egyre jobban ellógtunk az ellenfelünktől. 

Ez így nagyon szép volt, de már ekkor is számolni kellett arra, hogy a fehéroroszok neki fognak menni a magyar csapatnak és ha törik, ha szakad, de ők a győzelemre fognak játszani. Ami ez esetben mellettünk szólt, az a statisztika, mely szerint még sohasem kaptunk ki selejtezőn tőlük, a másik pedig hogy az állás szerint mi vezettünk, tehát előnyben voltunk. A második negyedben a nagy szünet előtt bele is húztak és az akkor még 12 pontos hátrányból csináltak hármat. nagyon közel jöttek, de tartottuk a frontot, miután 4 pontos előnnyel tudtunk pihenőre menni a félidőben. 

Az első félidőben nálunk leginkább Simon Balázst emelhetjük ki, mert nagyszerű játékkal 10 pontot szerzett, de meg kell még említeni Trotter Obie-t nyolc ponttal, három asszisztal és két lepattanóval, de ki ne hagyjuk a már egyszer megemlített Vojvodát. Az ellenfélnél két név emelkedett ki: Aliakszandar Pusztahvar és Vitalij Liutics. Előbbi tíz pontot, míg utóbbi pontokból hetet, míg lepattanóból hármat szerzett. 

Következett a harmadik negyed, melyben a fehéroroszok nagyon rákapcsoltak. Olyannyira, hogy a vezetést is átvették, sőt jobbat is mondok, pár perc alatt már nyolc ponttal is elhúztak. 45-47 volt az állás mikor egyenlítettek, majd az egálból gyorsan lett 50-49, mert ekkor még mi is tudtunk dobni egy párat, de lemaradtunk, így lett belőle már 64-60! Mivel a végére sikerült összekapnunk magunkat, így szoros utolsó negyedre lehetett számítani, miután Trotter bár kihagyott két büntetőt, ennek ellenére is feljöttünk előbb négyre (ekkor volt 64-60), majd egy kétpontossal (Simon révén) 64-62-vel várhattuk az utolsó játékrészt. 

Jött tehát az utolsó negyed és bár sokat vártunk ettől, sajnos nem úgy alakult a hátralévő szakasz, ahogy azt szerettük volna. Négy perccel a vége előtt már 75-62 volt oda, majd a fehéroroszok dobtak még négy pontot, de ott megálltak. Vagyis fogalmazhatunk úgy is, hogy mi állítottuk meg őket, mert elkezdtünk ismét belejönni, de egyenlíteni már nem tudtunk. Az utolsó percekben 77-69-nél sikerült dobni 6 pontot, de mivel ellenfelünk is értékesített egy két pontost, így négy ponttal alulmaradtunk Fehéroroszországgal szemben. 

Van még mit fejlődnünk bőven, de azért azt se feledjük el, hogy voltak nagyon szép pillanatok (inkább percek) amiből pedig lehet építkezni. Egyre jobb a játék, a fejlődés pedig abszolút meglátszik, mi pedig nagyon szorítunk a fiúknak!

Eredmények:

Fehéroroszország – Magyarország 79-75 (14–26, 27–19, 23–17, 15–13)

Képforrás: Sport.hir24.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.