Főoldal » La liga. Valóban a világ legerősebb bajnoksága?

La liga. Valóban a világ legerősebb bajnoksága?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A világ legerősebb bajnoksága a labdarúgás világában a Spanyol első osztály. Legalább is az IFFHS hivatalos ranglistája alapján az argentin és a brazil bajnokságot megelőzve a La Liga a sor elején tanyázik. Ismerősökkel néha vitázunk ebben a kérdéskörben, így gondoltam kicsit utána járok a dolognak.

Az utóbbi években a spanyol bajnokság már-már kétcsapatossá szűkült (Idén a kisebbik madridi együttes az Athlético próbál lépést tartani a két sztár együttessel, eddig sikerrel). Az olvasóknak azt hiszem, nem kell bemutatni a két csapatot, de a rend kedvéért hangozzék el mindkét csapat neve: FC Barcelona, Real Madrid.

Bizony mostanában ez a két csapat uralja a spanyol első osztályt, világklasszisokat felvonultatva soraiban. A két szurkolótábor pedig kitart csapataik mellett általában jóban-rosszban. Semleges nézőként azonban nagy hiányosságot érezhetünk az elmúlt évek során a spanyol labdarúgás kapcsán.

Mindenki csak azt várja, hogy a két csapat egymásnak feszüljön és eldöntsék a bajnoki cím sorsát. Az első Real Madrid – FC Barcelona meccs után (lehet ez természetesen fordítva is) néhányan már eldőlni látják a bajnoki cím sorsát. Ez néha be is igazolódik. Az mindenképp igaz, hogy sok csapat nem tud labdába rúgni a sztárcsapatok mellett. E két alakulat dönt elég gyakran a bajnoki címről, a Spanyol Kupáról, a Spanyol Szuperkupáról.

A nemzetközi kupákkal kapcsolatban azonban már nagyon más a helyzet. A bajnokság igaz, hogy sokszor két csapatosra szűkül, de ha kitekintünk országhatáron túlra az látjuk, hogy azon csapatok, kik nem tudnak érdemlegesen beleszólni a bajnoki cím sorsába, nemzetközi szinten egyáltalán nem gyengék.

Nézzük meg először az elmúlt 11 Bajnokok Ligája döntőinek eredményeit (ebben még BEK eredmények is vannak). Azért választottam 11-et, mert ebből pont látszik, hogy például a Real Madrid 2001-2002-es szezon óta nem jutott még a döntőig sem.

 

2001–2002      Real Madrid               2 – 1                      Bayer Leverkusen

2002–2003      AC Milan                    0 – 0(ti. 3 – 2)        Juventus

2003–2004      FC Porto                     3 – 0                      AS Monaco

2004–2005      Liverpool FC              3 – 3(ti. 3 – 2)        AC Milan

2005–2006      FC Barcelona             2 – 1                      Arsenal

2006–2007      AC Milan                    2 – 1                      Liverpool

2007–2008      Manchester United    1 – 1(ti. 6 – 5)        Chelsea

2008–2009      FC Barcelona             2 – 0                      Manchester United

2009–2010      Internazionale            2 – 0                      Bayern München

2010–2011      FC Barcelona             3 – 1                      Manchester United

2011–2012      Chelsea                       1 – 1(ti. 4 – 3)        Bayern München

A BL küzdelmekben angol uralmat láthatunk (a 22 résztvevő csapatból 8), majd 5 olasz, 4 spanyol, 3 német, és egy-egy francia és portugál csapatot találunk. Viszont azt is láthatjuk, hogy a spanyol csapatok nem hibáztak a négy döntőben, melybe beverekedték magukat, németek viszont mindhármat elbukták. Ez is megérne azért egy elemzést, hogy mi lehet ennek az oka. Magyarázható-e ez a bajnokságok közötti különbségekkel?

Ebből azért még nem látszik egyértelműen, hogy a spanyol csapatok Európa felett állnának játéktudásban. Az viszont látható, hogy nem sikertelenek, hiszen a legtöbb győzelmet mégis a spanyol csapatok szerezték meg a legutóbbi 11 döntőben.

A kisebbik Európai kupa a korábbi UEFA kupa, most Európa Liga, már érdekesebb képet mutat, ha az elmúlt 10 döntőt megnézzük.

 

UEFA kupa

2003    FC Porto                  3–2            Celtic

2004    Valencia CF             2–0            Marseille

2005    CSZKA Moszkva     3–1           Sporting

2006    Sevilla FC                4–0            Middlesbrough

2007    Sevilla FC                2–2             Espanyol

2008    Zenyit                        2–0            Rangers

2009    Sahtar Doneck        2–1             Werder Bremen

Európa liga

2009–2010 Atlético de Madrid    2 – 1 (h.u.) Fulham

2010–2011 FC Porto                    1 – 0 SC Braga

2011–2012 Atlético de Madrid    3 – 0 Athletic Bilbao

Itt már sokkal nagyobb szórást figyelhetünk meg a nemzetek számára kitekintve. A spanyolok azonban itt már vezetnek 7 részvétellel, aztán őket követik a portugálok 4, az oroszok, angolok és a skótok 2-2, majd a németek, franciák, ukránok 1-1 csapattal.

Láthatjuk ebből a kimutatásból, hogy a spanyol csapatok jelen vannak a kisebbik kupában is sőt, sokkal nagyobb arányban, mint a BL-ben voltak. A győzelmek száma és aránya is messze a legmagasabb a spanyolok javára, 5 győzelem az elmúlt 10 évben, 2-2 győzelemmel áll orosz, illetve portugál csapat és az ukránok húztak még be egy győzelmet az UEFA kupa idejében.

 

Ha okokat nézünk, lehet gondolni sok mindenre. Legfőképp talán azt lehet felhozni, hogy a kemény bajnokság jó alapot ad a spanyol csapatoknak. Azért mert két klub kimagaslik a bajnokságból a többi csapat még jó mérkőzéseken, élet halál harcot vív sokszor az áhított 3 pontért.

A kiemelkedő két klub pedig egy kicsit követi a magyar női kosárlabda bajnokságban is látható, könnyű bajnoki cím után, a nemzetközi kupákban való gyengébb szereplést. A bajnokság „második vonalában” a dobogóért küzdő csapatok között pedig elég nagy a verseny, mely előre vetítheti a nemzetközi sikereiket is.

 

Még egy adalék, mely azt engedi kijelenteni, hogy a Spanyol bajnokság valóban a legerősebb a világon.

A nemrégiben nyilvánosságra hozott aranylabda jelöltek első hármasai is alátámasztják a dolgot. Ha a játékosokat nézzük Ronaldo, Messi, Iniesta, mind-mind a spanyol csapatokat erősítik. Az edző trió del Bosque, Mourinho, Guardiola, szintén mind Spanyolországban tevékenykednek.

A végső győztes természetesen még nem eldöntött, arra még várni kell néhány hetet.

Del Bosqueról még érdemes egy pillanatra áttérni a spanyol válogatottra is. Az ott szereplő játékosok nagy százalékban Spanyolországban játszanak. Nézzük meg a legutóbbi EB keretet:

Kapusok: Iker Casillas (Real Madrid), Victor Valdes (Barcelona), Reina (Liverpool)
Védők: Arbeloa (Real Madrid), Juanfran (Atlético Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid), Piqué (Barcelona), Albiol (Real Madrid), Javi Martinez (Athletic Bilbao), Jordi Alba (Valencia)
Középpályások: Busquets (Barcelona), Xabi Alonso (Real Madrid), Xavi (Barcelona), Iniesta (Barcelona), Cazorla (Málaga), Mata (Chelsea), David Silva (Manchester City), Fabregas (Barcelona)
Csatárok: Jesús Navas (Sevilla), Pedro (Barcelona), Llorente (Athletic Bilbao), Fernando Torres (Chelsea), Negredo (Sevilla)

Mindösszesen négy játékos játszik országhatáron kívül. Már pedig ők most összességében a világ legjobbjai. Hol játszanának máshol, mint a világ legjobb, legerősebb bajnokságában…

Ebből most már mi is beláttuk, hogy nem alaptalan a lista, melyet az IFFHS tesz közzé folyamatosan. Erről ezek szerint nem kell többet vitáznunk.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.