Főoldal » Másképp értelmezik majd a lesszabályt

Másképp értelmezik majd a lesszabályt

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A minap azaz hétfőn léptette életbe az IFAB, azaz a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségek testülete a lesszabály értelmezéséről szóló új szabályokat. Erre Edinburgh-ben került sor. 

Miután a régi (vagyis az eddig használt) szabály rengeteg esetben váltott ki különféle vitákat vagy nézeteltéréseket, ezek pedig legfőképpen a játékvezetők vagy a játékosok között jött létre. 

Az új fajta értelmezés a következő:

A „zavarja az ellenfelet, vagy előnyt szerez leshelyzetéből” értelmezése (A FIFA által javasolt módosítás) A 11. szabály – A les szövegében a következő meghatározások használatosak ( … ) ( … )
• a „beavatkozik a játékba” kifejezés azt jelenti, hogy megjátszik, vagy érint egy labdát, amelyet a játékostársa adott le vagy érintett.
• a „zavarja az ellenfelet” kifejezés azt jelenti, hogy egy játékos gátolja ellenfelét a labda megjátszásában vagy abban, hogy képes legyen a labdát megjátszani, úgy hogy egyértelműen akadályozza ellenfele látását, vagy a labda megszerzése céljából támadja ellenfelét.
• az „előnyt szerez helyzetéből” kifejezés azt jelenti, hogy egy játékos
– leshelyzetben állva megjátssza a kapufáról, a keresztlécről vagy ellenfeléről hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát
– leshelyzetben állva megjátssza ellenfelének szándékos védését követően hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát
Az a leshelyzetben levő játékos, akihez a labda úgy kerül ellenfelétől, hogy az a labdát szándékosan játszotta meg (kivéve a szándékos védést), nem tekintendő „helyzetéből előnyt szerző” játékosnak.

Forrás: Mlsz.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.